A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Chlamydia

A Chlamydia trachomatis egy olyan „parazita” jellegű baktérium, amely saját energiatermelő-rendszer híján csak a megtámadott gazdasejtben képes életben maradni, arra teljesen ráutalva.

A Chlamydia típusai

Az általa okozott betegségek palettája igen széles, jóllehet, az európai emberek számára ezek közül csak néhányak (húgycsőgyulladás, méhnyak-gyulladás, kismedencei gyulladás) ismeretesek. Az egyik leggyakoribb STD (szexuális úton terjedő) kórokozóról van szó, amelynek jelentőségét többek közt az adja, hogy az igen sokszor „néma” fertőzés következtében a női eredetű meddőségek nagy százalékát adja.

chlamydia

A Chlamydia trachomatisnak több szerotípusa ismert, melyek a különböző megbetegedések kialakításáért felelősek. Így például az A, B, C típusok okozzák az elsősorban Észak-Afrikában, Délkelet-Ázsiában előforduló trachoma nevű kórképet (innen egyébként a kórokozó neve). Ez a szemek váladékozásával, a kötőhártya és a szaruhártya gyulladásával, kifekélyesedésével, a szemhéjak deformálódásával járó betegség, mely nagyon sok esetben évek alatt teljes vaksághoz vezethet.

A D-K szerotípusok a felelősek a fentebb már említett, nálunk is jól ismert urológiai és nőgyógyászati kórképekért. Statisztikák szerint, a 20-25 éves korosztály tagjai közül legalább minden harmadik már jó eséllyel átesett legalább egyszer a fertőzésen. Mivel sokszor nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, ráadásul sokan szégyellik a nemi szerveiket érintő betegségeket, nem kerül sem felismerésre, sem kezelésre, így hamar kiújulhat, illetve másokat is fertőzhet. Érdemes tudni, hogy a Chlamydia nem csupán nemi úton, de az alapvető higiéniás szabályok be nem tartásával is terjedhetnek.

A Chlamydia tünetei

Amennyiben a fertőzés tünetekkel jár, azok természetesen az érintett régióra jellegzetesek: húgycsőgyulladás esetén fájdalmas vizelés, a húgycsőből sárgás-átlátszó váladék ürülése, reggelente a húgycsőnyílás szélén megjelenő száradó váladék, a bőr lobossága. Nőknél a hüvely és a méhnyak gyulladása sárgás folyással, közösüléskor jelentkező fájdalommal, alhasi fájdalommal, súlyosabb esetben lázzal társul.

Ezek a szerotípusok is okozhatnak a trachomához hasonló, de annál enyhébb szemészeti panaszokat: kötőhártya-gyulladás, a szemek váladékozása, ugyanakkor ez a típusú fertőzés vaksághoz nem vezet. Ilyenkor a kórokozó minden esetben a fertőzött nemi szervről érintés útján kerül át a szembe.

A női nem tagjainak Chlamydiával történő fertőzöttsége nem csupán a szövődményként gyakran kialakuló meddőség miatt fontos, hanem azért is, mert egy esetleges terhesség esetén a szülőcsatornán áthaladó magzat fertőződhet a baktériummal és ez időnként komoly megbetegedéseket okozhat nála is. Ilyen többek közt az újszülöttek gennyes szemgyulladása, mely 2-25 nappal a születés után jelentkezik, kétoldali gennyes kötőhártya-gyulladással, s ez bizony néha vaksághoz is vezethet. Emellett a kicsik fertőződése akár nehézlégzéssel, köhögéssel járó tüdőgyulladást is eredményezhet.

Az L szerotípusok elsősorban Dél-Amerikában és Észak-Afrikában okozzák a lymphogranuloma venerum nevű kórképet, amely a nemi szervek gyulladásával, kifekélyesedésével, s a környéki nyirokcsomók gyulladásával, esetleg gennyes sipolyképződésével járnak, hegesedéseket hátrahagyva.

A Chlamydia diagnosztikája

A Chlamydia trachomatis diagnosztizálása többféle módon történhet: az érintett területről levett mintából (váladék) a kórokozó kitenyésztése (ebben az esetben csak az életképes mikrobák kerülhetnek felismerésre), vagy egyszerű vérvételt követően, a vérben keringő specifikus ellenanyagok detektálásával. Ez utóbbi jóval elterjedtebb, hatékonyabb, és gyorsabb eljárás, a rutin szűrésekre is alkalmas. Ugyanakkor, a tüneteket nem okozó fertőzések során nem mindig sikeres, ilyenkor – gyanú esetén – egyéb molekuláris biológiai technikák kerülnek bevetésre.

A Chlamydia kezelése

A betegség kezelése antibiotikumokkal történik, melynek adagolását minden esetben szakorvos határozza meg. Nagyon fontos a partner kezelése is, ellenkező esetben rövid idő múlva ismét „visszaszerezhető” a parazita. A szemgyulladások terápiájára speciális szemcseppek állnak rendelkezésre.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.