A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás az egyik leghevesebb fejfájás típus: több héten át naponta több alkalommal jelentkeznek a súlyos, féloldali szemkörnyéki és homloktáji fájdalommal járó rohamok, melyeket több egyéb tünet kísér.

A cluster fejfájás tünetei

A cluster fejfájást orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, az érintett oldali szem vörössége, valamint a szemhéj lezáródása, az azonos oldali pupilla szűkülete kísérheti. A rohamok rendszerint éjszaka, hirtelen jelentkeznek hasító, ritkán görcsös, égő vagy lüktető fájdalom formájában. Az adott rohamperiódusban a fájdalom mindig ugyanazon az oldalon tapasztalható. A migrénnel ellentétben a fekvés fokozza a fejfájást, gyakran a mozgás, futás hoz enyhülést. A beteg néhány hónap elteltével hosszú időre panaszmentessé válik, majd a rohamok visszatérnek.

cluster fejfájás

A cluster fejfájás okai

A betegség okát, kialakulásának mechanizmusát nem ismerjük. Legtöbbször 20-40 éves férfiaknál jelentkezik. Családi halmozódást nem mutat, és egyéb fejfájás típusok sem fordulnak elő az érintettek családjában. A rohamokat sok esetben alkoholfogyasztás, stressz, erős fényhatás és bizonyos ételek fogyasztása provokálja ki.

A cluster fejfájás diagnosztikája

A cluster fejfájás diagnosztizálásának számos feltétele van:

  • legalább 5 roham,
  • erős féloldali szem-körüli és szem-fölötti és/vagy halántéktáji fájdalom,
  • a fájdalom kezelés nélkül 15-180 percig tart,
  • a rohamok gyakorisága 0,5-8/nap,
  • más betegség oki szerepe kizárható.

A betegség igen ritka, több év telik el, mire a cluster fejfájást pontosan diagnosztizálják. A cluster fejfájás kivizsgálása elsősorban a tüneti fejfájás kizárását jelenti. A rutin neurológiai vizsgálat során nem találnak eltérést, labor és melléküreg, valamint nyaki gerincröntgen során az egyéb okokat is kizárják, emellett koponya MR-vizsgálat elvégzése is indokolt.

A cluster fejfájás kezelése

Ha a fent részletezett tünetek tisztázódnak, és egyéb fejfájást okozó betegség kizárásra került, akkor a neurológus szakorvos megállapítja a diagnózist, és előírja a kezelést. A hagyományos fájdalomcsillapítók a cluster fejfájás esetében szinte teljesen hatástalanok, létezik speciális rohamterápia, és rohammegelőző gyógyszeres kezelés.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.