A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Combnyaktörés

Mikor beszélünk combnyaktörésről?

A combnyak a csípőnél található, a combcsontot és a combfejet összekötő terület. Gömbölyű, forgó része, az úgynevezett combfej a medence vápájába illeszkedik. A combnyaktörés főként idős embereknél fordul elő, de a jóval ritkább fáradásos törés a túlterhelt sportolókat, vagy fizikai munkát végzőket is elérheti. Kezelése a traumatológián, mozgásszervi sebész segítségével történik. A rehabilitáció során gyógytornász szakértelmére is szükség van.

A combnyaktörés tünetei

A combnyaktörés jól felismerhető. A sérült lábat a beteg nem tudja használni, mozdítani. Rendszerint a végtag szokatlan, elfordult helyzete és megrövidülése is kíséri a combnyaktörést. Ritkán, de előfordul, hogy a sérülés során a törött combcsont nyaki része belecsúszik a combnyakba, ekkor nem mutatkoznak a tipikus tünetek.

A combnyaktörés okai

Az idős korban gyakori combnyaktörés egyik oka a csontok sérülékenysége, leginkább a szintén időseket és nagyobb számban nőket érintő csontritkulás következtében. Ezért a combnyaktörés is gyakrabban fordul elő a nők körében. Magát a törést közvetlenül baleset, elesés okozta trauma váltja ki. A minden korosztálynál előforduló baleseti okok mellett az idősebbek különböző betegségeik miatt is balesetet szenvedhetnek.

A vérnyomás hirtelen változása, vagy más keringési problémák miatti szédülés, egyensúlyvesztés mellett jellemzően a mozgásszervi betegségek vezethetnek eleséshez. A nehezített, esetleg fájdalmas járás mellett nehezebb egy botlást, szédülést korrigálva talpon maradni. Maga a botlás is gyakori azoknál, akik nehezebben emelik, mozgatják lábaikat és számukra fokozott kockázatot jelentenek a csúszós utak is.

Az egyenetlen, gödrös területeken való haladás plusz veszélyforrást jelent azoknak, akiknek a látása megromlott. Ritkábban fiataloknál is előfordulhat az ún. fáradásos combnyaktörés, a combnyak túlterhelésének hatására. Megterhelő fizikai munkát végzőket vagy sportolókat érinthet ez a probléma.

A combnyaktörés diagnosztikája

Az orvos szemrevételezéssel, fizikai vizsgálattal állapítja meg a sérülés tényét. Az ezt követő röntgenvizsgálat a törésről pontos képet ad, és segítségével megállapítható, hogy valóban combnyaktörésről, avagy a hozzá nagyon hasonló nagytomportáji törésről van-e szó. A nagytomportáji törésnél a combcsont alsóbb része törik el, nem maga a combnyak. A törési területek közelsége miatt a két törés tünetei nagyon hasonlóak, de a kezelésük eltérő műtéti eljárással történik.

A combnyaktörés kezelése

A combnyaktörés kezeléséhez műtétre van szükség, mert rögzítés nélkül a combnyak törése nem forr össze. A műtéti eljárásnak több módja van. Magyarországon többnyire csavarokkal rögzítik egymáshoz a csontrészeket, Nyugat-Európában viszont ugyanazon műtét során csípőprotézist is beültetnek, hogy kizárhassák a combnyaktörés egyik szövődményét, a combfej ereinek sérülése miatti combfejelhalást.

Ez a szövődmény 1-2 évvel a baleset után, a betegek mintegy negyedénél alakul ki, és sajnos, a tudomány mai állása szerint nem diagnosztizálható a törést követő műtét idején, hogy az elhalás be fog-e következni. Ha azonnal protézist ültetnek be, a szövődmény kizárható, ám költségesebb, és komolyabb megterhelést jelent a szervezet számára.

A műtét után rendszeres kontroll szükséges. A csavarokat általában nem távolítják el, elhelyezkedésüket azonban a kontroll során ellenőrzik. Kontroll alkalmával vizsgálják azt is, kell-e combfejelhalástól tartani a páciens esetében.

A kezelés része a combnyaktörést követő rehabilitáció, gyógytornász segítségével. Ennek során a végtag mielőbbi mozgatására, használatára törekednek. Csavaros rögzítés esetén eleinte részleges terheléssel, járókeret segítségével kell sétálnia a betegnek, csípőprotézis beépítése esetén pedig hamar teljes terheléssel mozoghat. Akinek egyébként is gyenge fizikai állapota ezt nem teszi lehetővé, azt az ágyban, fekve tornáztatják. Optimális esetben, jó kondíciójú beteg 8-12 héttel a műtét után már segédeszköz nélkül tud közlekedni. A fiatalokat érintő, csontfáradásos combnyaktörés esetén hosszabb rehabilitációra van szükség a teljes gyógyuláshoz.

A combnyaktörés szövődményei

Nem maga a törés, hanem annak lehetséges következményei jelentik a combnyaktörés esetében a nagyobb veszélyt. Az idős emberek számára jelentős kockázatot jelent a töréssel illetve az azt rögzítő műtéttel járó vérveszteség, valamint a mozgáskorlátozottság, a legyengült immunrendszer miatti fertőzések, különösen a nem ritkán, az esetek mintegy negyedénél fellépő tüdőgyulladás.

A combnyaktörés megelőzése

A csontok törékenységét okozó csontritkulás megelőzése segít elkerülni a combnyaktörést is. A megfelelő táplálkozás és kalciumbevitel mellett a mozgásról sem szabad megfeledkezni. A megfelelő csonttömeg megtartáshoz elengedhetetlen az életkornak és testi állapotnak megfelelő sportolás.
A törés óvatos, körültekintő életmóddal, a veszélyes, baleseti helyzetek kerülésével nagy százalékban megelőzhető. A betegségek rendszeres kezelése, kontrollálása csökkenti a szédüléses, ájulásos helyzeteket. Szükség esetén megfelelő segédeszközök, bot, kapaszkodók igénybevétele is segíthet.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

A cikk dr. Nagy Judit közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.