A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csontvelőgyulladás

A csontvelőgyulladás kialakulása

Egyes esetekben helyileg a csont fertőződik nyílt csonttörés vagy műtéti beavatkozás során. Ha a régi csontvelőgyulladás újul ki, akkor beszélünk krónikus csontvelőgyulladásról. Az érintett területen a bőr feszes lesz, a kar vagy a láb duzzadt, a beteg fájdalomra panaszkodik. A fájdalom diagnosztizálható a szomszédos ízületekben is, a mozgás nehezített. Előrehaladott állapotban a csont kisebb sérülés hatására is eltörhet.

Milyen gyakori a csontvelőgyulladás?

Az akut csontvelőgyulladás lényegében a gyermekek és a serdülőkorúak betegsége (főleg a láb- és karcsontok esetén alakul ki), de a csigolyák fertőzése előfordulhat felnőtteknél is (a kábítószeresek és a művesével kezeltek különösen veszélyeztetettek). A felnőttek idült oszteomielitisz gyakorisága folyamatosan nő a hajlamosító tényezők (pl. cukorbetegség, perifériás érbetegségek) gyakoribb előfordulása miatt. A motorizáció elterjedésével gyakorivá váltak a nagy energiájú sérülések és nőtt a számaránya a csontsérüléseknek. Zárt törések után 1 – 3%-ban, nyílt törések után 8 – 10%-ban fordul elő oszteomielitisz.

A csontvelőgyulladás tünetei

csontvelogyulladas

Az akut folyamat típusosan napok, hetek alatt magas láz és erős fájdalom kíséretében jelentkezik. Helyileg a gyulladás jeleként a góc felett duzzanat található, a végtag gyakran kényszerállásban áll, és lüktető fájdalom tapasztalható. A krónikus gyulladás esetében a nyugalmi szakaszokban fellángolások előfordulhatnak, amikor a fertőzött területről spontán genny is ürülhet. Tünetek: hosszan tartó sipolyozás és váladékozás jellemzi, a genny általában világos, hígan folyó. A betegség góca felett nyomásérzékenység, gyulladásos jelek, a sipolyok környékén krónikus bőrelváltozások, hegek észlelhetők. Általános tünetek rendszerint csak heveny fellobbanás idején vannak, egyébként hőemelkedés fordul ritkán elő.

A csontvelőgyulladás diagnosztikája

Egyszerű fizikális vizsgálat útján már valószínűsíthető, a gyulladásos folyamat ténye vérképpel is igazolható (emelkedett fehérvérsejtszám (fvs), gyorsult süllyedés (We), magas CRP- szint). A röntgenfelvétel mutatta eltérések csak a fertőzést követő néhány nap elteltével láthatóak.

Komputertomográfiával (CT), mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) jól behatárolható a fertőzött terület. A csontvelőgyulladás diagnózisához, és az azt okozó baktérium azonosításához ajánlott mintát venni a vérből, gennyből, ízületi folyadékból, magából a csontból.

A kezelés elmaradásának következményei, szövődmények

A csontvelőgyulladás mindig súlyos betegség. Csontkárosodást, mozgáskorlátozottságot idézhet elő. Kezeletlen esetben a következő szövődményei lehetnek:

  • csontelhalás (oszteonekrózis)
  • ízületi fertőzés (szeptikus artritisz)
  • gyerekekben növekedési zavar
  • bőrrák

A csontvelőgyulladás kezelése

A csontvelőgyulladás gyógyulása megfelelő sebészi és antibiotikum terápia együttes alkalmazását igényli. Azonban a hajlamosító tényezők és a beteg általános állapotának rendezése is a kezelés fontos része (tápláltság, cukorbetegség, vérkeringés). Akut csontvelőgyulladás esetén a gyulladt végtag mozgatása tilos, intravénásan adagolt antibiotikum kezelés szükséges. Amennyiben fenti kezelés nem vezet kielégítő eredményre, úgy sebészi beavatkozás szükséges.
A krónikus csontvelőgyulladás kezelésének elengedhetetlen részét képezi az ép szövetig hatoló, kiterjesztett sebészi szöveteltávolítás, illetve az antimikrobiális terápia.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.