A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Dengue vírus fertőzések

A Dengue vírusok 4 alfaj mintegy 400 millió embert betegít meg évente. A trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés. Napjainkban 110 országban van jelen a kórokozó és a fertőzést átvivő szúnyogfajták.

Járvány sújtotta országok 2020-ban

Az Egyesült Államok Járványügyi Központjának becslései szerint a világ népességének egyharmada él olyan helyen, ahol fennáll a megfertőződés kockázata, pl.:

 • Ázsia: Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malaysia, Myanmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Vietnám, Taiwan
 • Indiai szubkontinens: Banglades, India, Pakisztán, Sri Lanka
 • Csendes Óceánia: Guam, Cook szigetek, Fiji, Új Kaledonia, Kiribati
 • Afrika: Kelet-Nyugat Afrika országai
 • Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Kuba, Barbados, Dominika, Jamaika
 • Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Columbia, Equador, Francia Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela.

A betegségnek három formája létezik: az enyhébb, klasszikus Dengue-láz (csonttörő láz), a Dengue vérzéses láz és a Dengue shokk szindróma.

A Dengue vírust szúnyogok terjesztik

A nappal aktív Aedes szúnyogfajták ( az Aedes aegypti és az ázsiai tigris szúnyog) terjesztik csípésükkel. A Dengue vírusnak négy fajtája van. A fertőzés lezajlását követően élethosszig tartó védettség alakul ki, de csak az adott típussal szemben, a másik három szerotípussal szemben nem. A vírussal való ismételt fertőződés egyfajta hajlamot jelent a súlyosabb lefolyásra, aminek oka a fokozott immunológiai reakció. Nem tudni, hogy mitől függ, hogy a fertőzés enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel zajlik.

A Dengue-láz (csonttörő láz) tünetei

Az esetek nagy százalékában tünetmentes az átvészelés. Amennyiben viszont vannak tünetek, általában 3-10 napos lappangási idő után jelennek meg.

A klasszikus Dengue-láz tünetei:

 • hirtelen kezdetű magas láz, mely néhány nap után 12-24 órára elmúlhat, de utána újra felszökik
 • fejfájás
 • gyengeség, levertség, étvágytalanság
 • végtagfájdalom, ízületi- és izomfájdalom, kifejezetten erős csontfájdalom, emiatt kapta a betegség a csonttörő láz nevet (breakbone disease)
 • émelygés, hányinger, hányás
 • szemgolyó mögötti fájdalom (ún. retroorbitális fájdalom)
 • kötőhártya gyulladás
 • szívritmus lassulás
 • arcpír
 • nyirokcsomók megnagyobbodása
 • apró bőrkiütések a törzsön, majd a végtagokon
 • tenyerek, talpak viszketése és hámlása.

A klasszikus Dengue-láz lefolyása általában 7-10 napos, de elhúzódhat tovább is, ám ritkán okoz halált.

Dengue vérzéses láz

Tünetei kezdetben hasonlóak, mint a klasszikus Dengue-láz esetében, de a páciens állapota folyamatosan romlik: vérhányás, véres széklet, légzési nehézség, illetve vérzés alakulhat ki a néhány apró pontszerű bőrvérzéstől a kiterjedt bőrvérzésig, amelyhez fogínyvérzés, orrvérzés és gyomor-, bélrendszeri vérzések társulhatnak. Romlik a májműködés, csökken a fehérvérsejt és a vérlemezke szám. A tünetek hátterében az érfal fokozott átjárhatósága áll, ami a keringési zavart is okoz, gyakoriak a szövődmények (pl. vírusos tüdőgyulladás). Ezeket a betegeket speciális kórházakban ápolják. A gyógyulás és a lábadozás hosszú. a halálozás 5%.

Dengue shokk szindróma

A vérzékenység sokszervi károsodáshoz és shokkhoz vezethet. Ennek a kórformának 20-30% a halálozása.

A Dengue vírus fertőzés diagnózisa

A vérből történő ellenanyag kimutatáson alapszik. A malária kizárása a beteg életét mentheti meg, mert a két betegség tünetei hasonlóak, viszont ha a maláriát nem kezelik, a beteg meghaálhat.

A Dengue -láz (csonttörő láz) kezelése

A Dengue-láz kezelésére nincs speciális antivirális gyógyszer, ezért a betegség terápiájának elsődleges célja legtöbbször a láz- és fájdalomcsillapítás, az adott tünetektől függően. Ha esetleg szervi szövődmény (pl.: keringési elégtelenség) alakul ki, azt is kezelni kell.

A Dengue vírus fertőzés meglőzése

A Dengue vírus ellen nincs védőoltás. Megelőzési módja a szúnyogok elleni védekezés: a bőrt minimum 30%-os DEET vagy picaridin tartalmú szúnyogriasztóval kell befújni, a zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet pedig impregnált szúnyoghálóval kell védeni. A Dengue-vírus terjesztő Aedes szúnyogok nemcsak a mocsaras, lápos területeken, hanem városokban, ház körüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában is megélnek, vagyis városi körülmények között is megtalálják élőhelyüket. Ezek a moszkítók ráadásul szívesen pihennek a hűvös lakásokban és főleg napközben csípnek.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák