• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Betegségek

  Fejtetvesség

  Fejtetű

  A fejtetű 2,5-4,5 mm hosszúságú élősködő rovar, amely a hajas fejbőrön telepedik meg, a hajba kapaszkodva vérrel táplálkozik és a hajszálak tövébe rakja le petéit, az úgynevezett serkéket is. Vérszíváskor a fejbőrön ejtett parányi sebbe a nyálával véralvadásgátló váladékot juttat, amely bőrirritációt, viszketést, allergiás reakciót vált ki. A parazita megjelenésével epidemiológiai (járványügyi) szakemberek, a fejtetvesség (pediculosis capitis) által kiváltott allergiás reakciókkal, bőrgyulladással pedig bőrgyógyászok foglalkoznak.

  b_fejtetvesség

  A fejtetvesség okai

  A fejtetű a fejek szoros érintkezésével és a hajjal érintkező tárgyak (a fogason egymás mellé akasztott kabátok, sapkák, járművek üléstámlái, családon belül közösen használt fésűk, ágynemű, törölközők stb.) közvetítésével terjed egyik emberről a másikra, zártabb közösségekben gyorsan végigfertőzi a csoport tagjait. Jellemző a gyerekközösségek, óvodai csoportok, alsó tagozatos osztályok járványszerű fertőződése. A legrosszabb lakhatási és higiéniai körülmények között élők a leginkább érintettek, de bárkivel, bármilyen közegben előfordulhat fertőzés. A fejtetű gyorsan szaporodik, egy hét alatt jut el az ivarérettségig, egy nősténynek egyetlen hónap alatt száznál is több ivadéka lehet, melyek egy hét alatt kelnek ki a petékből.

  A fejtetű megjelenésének tünetei

  A fejtetvesség erős viszketéssel jár, a hajas fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok, esetleg elvakart sebek láthatók, melyek másodlagos bakteriális fertőzést, gennyes bőrgyulladást okozhatnak.

  A fejtetvesség diagnózisa

  A fejbőrt közelebbről, szabad szemmel vagy egy kézi nagyítóval megvizsgálva elsősorban a fül mögött és a tarkón, a fej hátsó részén, a hajszálak tövénél apró, pár milliméteres, tojás alakú, szürkésfehér színű serkéket találhatunk, amelyek cementszerű anyaggal a hajszálakra vannak ragasztva, nehezen eltávolíthatók. A hajat sűrű fogazatú fésűvel kifésülve ráakadhatunk a kifejlett állapotukban fél centiméteres, barnásszürke rovarokra is.

  A fejtetű kezelése

  A fejtetvek kiirtására többféle, vény nélkül is kapható tetűirtó hajszesz (pl. Nittyfor) áll rendelkezésre. A hajat és a hajas fejbőrt ezzel kell bedörzsölni, majd körülbelül 15 percen keresztül hagyni kell megszáradni. Ez idő alatt az irtószerben lévő méreganyag elpusztítja a serkéket és a kifejlett rovarokat is. Ezután ecetes vízbe mártott sűrű fogazatú fésűvel nagyon alaposan ki kell fésülni a hajat. Előfordulhat, hogy a serkéket egyenként kell lehúzni a hajszálakról, olyan erősen tapadnak rá. A visszafertőződés elkerülésére a hajmosások után addig javasolt ismételni a hajszeszes kezelést, amíg a fejtetvek veszélye fennáll.

  Hogyan előzzük meg a fejtetveket?

  • A veszélyeztett közösségekben rendszeres szűrővizsgálatot kell végezni.

  • A fertőzött személy által használt, a hajjal érintkező tárgyakat, fésűt és ruhadarabokat, ágyneműt, törülközőt is fertőtleníteni kell.

  • Az együtt élő családtagoknak ajánlott akkor is lekezelni a hajukat, ha nem találtak serkét vagy élő rovart a hajukban, mert az irtószer megelőzésre is alkalmas.

   A cikk dr. Nagy Judit közreműködésével készült.