A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Fejtetvesség

Fejtetű

A fejtetű 2,5-4,5 mm hosszúságú élősködő rovar, amely a hajas fejbőrön telepedik meg, a hajba kapaszkodva vérrel táplálkozik és a hajszálak tövébe rakja le petéit, az úgynevezett serkéket is. Vérszíváskor a fejbőrön ejtett parányi sebbe a nyálával véralvadásgátló váladékot juttat, amely bőrirritációt, viszketést, allergiás reakciót vált ki. A parazita megjelenésével epidemiológiai (járványügyi) szakemberek, a fejtetvesség (pediculosis capitis) által kiváltott allergiás reakciókkal, bőrgyulladással pedig bőrgyógyászok foglalkoznak.

A fejtetvesség okai

A fejtetű a fejek szoros érintkezésével és a hajjal érintkező tárgyak (a fogason egymás mellé akasztott kabátok, sapkák, járművek üléstámlái, családon belül közösen használt fésűk, ágynemű, törölközők stb.) közvetítésével terjed egyik emberről a másikra, zártabb közösségekben gyorsan végigfertőzi a csoport tagjait. Jellemző a gyerekközösségek, óvodai csoportok, alsó tagozatos osztályok járványszerű fertőződése. A legrosszabb lakhatási és higiéniai körülmények között élők a leginkább érintettek, de bárkivel, bármilyen közegben előfordulhat fertőzés. A fejtetű gyorsan szaporodik, egy hét alatt jut el az ivarérettségig, egy nősténynek egyetlen hónap alatt száznál is több ivadéka lehet, melyek egy hét alatt kelnek ki a petékből.

A fejtetű megjelenésének tünetei

A fejtetvesség erős viszketéssel jár, a hajas fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok, esetleg elvakart sebek láthatók, melyek másodlagos bakteriális fertőzést, gennyes bőrgyulladást okozhatnak.

A fejtetvesség diagnózisa

A fejbőrt közelebbről, szabad szemmel vagy egy kézi nagyítóval megvizsgálva elsősorban a fül mögött és a tarkón, a fej hátsó részén, a hajszálak tövénél apró, pár milliméteres, tojás alakú, szürkésfehér színű serkéket találhatunk, amelyek cementszerű anyaggal a hajszálakra vannak ragasztva, nehezen eltávolíthatók. A hajat sűrű fogazatú fésűvel kifésülve ráakadhatunk a kifejlett állapotukban fél centiméteres, barnásszürke rovarokra is.

A fejtetű kezelése

A fejtetvek kiirtására többféle, vény nélkül is kapható tetűirtó hajszesz (pl. Nittyfor) áll rendelkezésre. A hajat és a hajas fejbőrt ezzel kell bedörzsölni, majd körülbelül 15 percen keresztül hagyni kell megszáradni. Ez idő alatt az irtószerben lévő méreganyag elpusztítja a serkéket és a kifejlett rovarokat is. Ezután ecetes vízbe mártott sűrű fogazatú fésűvel nagyon alaposan ki kell fésülni a hajat. Előfordulhat, hogy a serkéket egyenként kell lehúzni a hajszálakról, olyan erősen tapadnak rá. A visszafertőződés elkerülésére a hajmosások után addig javasolt ismételni a hajszeszes kezelést, amíg a fejtetvek veszélye fennáll.

Hogyan előzzük meg a fejtetveket?

• A veszélyeztett közösségekben rendszeres szűrővizsgálatot kell végezni.
• A fertőzött személy által használt, a hajjal érintkező tárgyakat, fésűt és ruhadarabokat, ágyneműt, törülközőt is fertőtleníteni kell.

• Az együtt élő családtagoknak ajánlott akkor is lekezelni a hajukat, ha nem találtak serkét vagy élő rovart a hajukban, mert az irtószer megelőzésre is alkalmas.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

A cikk dr. Nagy Judit közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.