A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Félrenyelés

A nyelés részben akaratunktól függő, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a szilárd vagy folyékony étel, ital bejutását a nyelőcsőbe, majd a gyomorba, ehhez a garatreflexen kívül számos izom együttműködése szükséges.

Félrenyelés

Ha evés közben egy ételdarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légutakba kerül, ami legtöbb esetben köhögéssel távozik a légutakból. Előfordulhat, hogy a nagyobb falat, vagy gyermekeknél egy idegentest (pl. játék) részben vagy teljesen elzárja a levegő útját. Súlyos esetben, ha nem sikerül időben eltávolítani a félrenyelt falatot, akár fulladásos halált is okozhat.

A félrenyelés okai

A félrenyelés nem ritka, bármelyik életkorban előfordulhat, de kisgyermekeknél, illetve egyes betegségekben szenvedőknél gyakrabban fordul elő. Félrenyeléshez vezethet gyerekeknél, ha evés közben, falattal a szájukban szaladgálnak, nevetnek, esetleg elesnek vagy egyéb váratlan mozdulatot tesznek, és az ételdarab ennek következtében kerül a légutakba. Az ételt sietősen, munka közben vagy futtában bekapkodva evő felnőttekkel is előfordulhat ez a probléma. Több betegség is fokozza a félrenyelés kockázatát: mentális zavarok, idegrendszeri betegségek (pl. Parkinson-kór, szklerózis multiplex), időskor, alkoholos befolyásoltság, pajzsmirigybetegségek, hangszalagproblémák és egyes daganatos betegségek is hajlamosítanak rá.

A félrenyelés tünetei

A félrenyelt, a légutakba került ételdarab akadályozza a légzést, hatására heves köhögési inger, erős köhögés jelentkezik, az érintett megpróbálja a köhögéssel eltávolítani a légutakba került idegen testet. Ha az étel csak részlegesen zárta el a légutakat, akkor sípoló hanggal kísért, nehezített légzés lép fel, az arc kivörösödik, a beteg kapkod levegő után, megszólalni sem tud. Ha a félrement falat teljesen elzárja a légutakat, a beteg nem kap levegőt, légszomj, fuldoklás lép fel, az arcszíne elszürkül, és elveszti az eszméletét. Ilyenkor azonnali segítségre szorul a beteg, mivel az O2 hiány 3-4 percen belül maradandó agykárosodáshoz vezethet.

A félrenyelés kezelése

A félrenyelés után az intenzív köhögés, a tüdőből kiáramló levegő által a legtöbb esetben kikerül a félrenyelt falat a légutakból. Ha a köhögés mégsem vezet eredményre, vagy a beteg nem képes köhögni, néhány határozott hátba ütéssel (nyitott tenyérrel a beteg lapockái közé) segíthetjük kimozdulni a beékelődött ételdarabot, a kilenc év alatti gyermeket hason térdre fektetve, a felnőttet pedig előrehajolt testhelyzetben. Egy év alatti csecsemő esetében a babát arcával lefelé az alkarunkra kell fektetni úgy, hogy a tenyerünk legyen a mellkasa alatt, a feje lógjon kissé lefelé. A kicsi hátára a lapockái közé az ujjainkkal mérjünk néhány határozott, de nem túl erős ütést.

A légszomjjal küzdő, a félrenyeléstől fuldokló betegen a Heimlich-féle műfogást alkalmazva lehet segíteni. Ennek lényege, hogy az elsősegélyt nyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, a szegycsont alatt, és a kezeit egy erőteljes mozdulattal hirtelen a rekeszizmok felé, hátra és felfelé rántja, ezzel összepréselve a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással, a tüdőből áramló levegővel segítse kiszabadítani a félrenyelt tárgyat. A Heimlich-fogást eszméletén lévő, még lélegző felnőtt vagy nagyobb gyermek esetében alkalmazzák elsősorban, kisgyermekeknél pedig inkább a hasra fektetve hátba ütögetést. Sikertelenség esetén legfeljebb négyszer ismételhető a műfogás.

Ha pedig a sérült eszméletlen, nem lélegzik, akkor újraélesztésre van szükség, előtte a szájüregből szedjük ki a maradék ételt, idegentestet, műfogsort, közben haladéktalanul hívjunk mentőt!

A félrenyelés orvosi kezelése röntgenfelvétel alapján, bronchoszkópos művelettel történik, a légutakból endoszkóp segítségével távolítják el az ételdarabot. Félrenyelés esetén mindenképpen ajánlatos a beteget orvoshoz vinni, akkor is, ha a légzése rendeződött, mert, ha esetleg az idegen test vagy annak egy része lejjebb csúszva a hörgőkbe került, vagy sérülést okozott, az szövődményeket, például tüdőgyulladást is kiválthat.

A félrenyelés megelőzése

A gyerekeket kezdettől ajánlatos az életkoruknak megfelelő táplálékkal, nyugodt körülmények között, ülve, kellő odafigyelés mellett etetni, és arra szoktatni, hogy ugrándozás, játék közben vagy közlekedési eszközön ne egyenek, mozgás közben még a rágógumizást is jobb kerülni. A kisgyermekek játékai között ne legyenek olyan apró tárgyak, amelyeket szájba véve lenyelhetnek. A felnőttek esetében is a félrenyelés legjobb megelőzése az, hogy az étkezés nyugodt körülmények között történik, kapkodás nélkül, alapos rágás után.

A cikk dr. Székely Éva közreműködésével készült.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.