A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Garatgyulladás (pharyngitis)

A torok- és garatgyulladását számos kórokozó kiválthatja, a fertőzés lehet vírusos és bakteriális eredetű. A köznyelvben meghűlésnek vagy náthának nevezett betegség gyermek- és felnőttkorban is gyakori. Főbb tünetei: torokfájás, köhögés, hőemelkedés/láz.

A garatgyulladás (pharyngitis) okai

A betegség okozói baktériumok (pl.: A-csoportú Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae) vagy vírusok (pl.: adeno-, rhino-, parainfluenza) – utóbbiak gyakoribbak. Általában cseppfertőzés útján terjed, járványszerűén is megjelenhet, pl. késő ősszel és kora tavasszal. A betegségre több tényező is hajlamosíthat (a légutak nyálkahártyájának lehűlése/kiszáradása elősegíti a kórokozók megtelepedését és elszaporodását), de ezek nélkül is kialakulhat.

A garatgyulladás (pharyngitis) tünetei

A betegség általános tünetei lehetnek:

 • rossz közérzet, fáradékonyság
 • nyelési nehézség, égő, kaparó, fájó érzés a torokban, mely nyelésre erősödhet, de nyugalomban is jelentkezik
 • a környező nyirokcsomók duzzanata
 • duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás, orrfolyás, vírusfertőzés esetén vízszerű, bakteriális fertőzés esetén inkább sűrűbb, sárgás, zöldes váladékozás
 • vírusfertőzés esetén a garat belövellt, vérbő, vöröses színű, bakteriális fertőzés esetén a mandulákon törmelékes, összefüggő, viszonylag könnyen letörölhető lepedék képződhet
 • ha a fertőzés a mélyebb légutakat is eléri, akkor köhögés jelentkezik, vírusfertőzés esetén száraz köhögés jellemző, köpet nélkül, bakteriális fertőzés esetén inkább sárgás váladék jön fel a torokból a köhögés során
 • vírusfertőzés esetén hirtelen láz, bakteriális fertőzés esetén inkább fokozatosan kialakuló láz
 • ha a fertőzés érinti az orrmelléküregeket, akkor fejfájás (az arcüreg, homloküreg felett), nyomás- vagy teltségérzés is felléphet.

Többek között nem ritka a Coxsackie-vírusok okozta herpangina és a Epstein-Barr-vírus okozta Pfeiffer-féle mirigyláz, más néven Mononucleosis infectiosa (Mononukleózis), mely betegségek számos egyéb, jellegzetes tünettel egészülnek ki.

A garatgyulladás (pharyngitis) diagnózisa

A fül-orr-gégész szakorvos az anamnézis felvétele után lapoccal és homlokreflektorral megvizsgálja a garatot, , ezután tükörrel a gégét,majd a nyak áttapintásával a nyirokcsomókat. Egyes esetekben mintavételre vagy mellkasröntgenre is szükség lehet.

A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése

Akut garatgyulladás esetén a cél a tünetek csillapítása, a fájdalom és a láz megszüntetése, illetve a duzzanat lelohasztása. Ajánlott a toroköblögetők és a fájdalomcsillapító, fertőtlenítő szopogató tabletták használata, emellett fontos az ágynyugalom és a bőséges folyadékfogyasztás, pl. meleg, de nem forró, mézes gyógytea formájában. Bakteriális fertőzés vagy felülfertőződés esetén pedig antibiotikum szedése javasolt. Általában 1 héten belül meggyógyul a beteg, ám kezeletlen/elhanyagolt esetekben a fertőzés tovább terjedhet a gége, a tüdő és a hörgők felé, valamint más fertőzések is kialakulhatnak, ezért lényeges, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk a problémával.

A krónikus garatgyulladásnak többnyire van konkrét kiváltó oka, pl. tartós irritánsok okozta ártalom (füst, por, gázok), mechanikai igénybevétel (éneklés, szónoklás), dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás stb., ilyen esetekben a sikeres kezelés kulcsa a kiváltó ok minimalizálása vagy mellőzése. Gyakori, hogy nem gyulladásst, hanem krónikus szárazságat és/ vagy vérszegénységet látunk a garatban. Ilyenkor hasznos a Salvus-vizes gargarizálás, inhalálás, párásítók, a bő folyadékfogyasztás, vas és A-vitaminpótlás Előfordulhat, hogy egy orrüregi akadály felelős a krónikus garatgyulladásért, ezt rendezni kell, mivel az orr párásítása 96%, és ha ez kiesik, a szárazság állandóvá, a garatgyulladás gyakorivá válhat. A talált lelettől függően gyógyszeres, vagy műtéti kezelést szoktak javasolni.

A garatgyulladás (pharyngitis) megelőzése

Több dolgot is tehetünk a megelőzés érdekében:

 • öltözzünk az időjárásnak megfelelően, kerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozásokat
 • gyakran és alaposan mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítő gélt, koszos kézzel ne nyúljunk az arcunkhoz
 • egészséges, változatos étkezés mellett is szedjünk étrendkiegészítőket (multivitamin, C-vitamin, D-vitamin, fokhagyma kapszula stb.)
 • figyeljünk a bő folyadékfogyasztásra, akinek érzékenyebb a torka ne igyon hideg, szénsavas italokat

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.