A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gégegyulladás

A gégegyulladásnak akut és krónikus formája van. Akut gégegyulladás minden korosztálynál előfordulhat, általában nem önállóan, hanem más felső légúti hurutokkal egyidejűleg jelentkezik. Krónikus formáját főként a dohányzás, irritáló anyagok, vagy a hangképző szervek tartós, erős igénybevétele okozza. Tipikus előadói illetve tanárbetegség, hiszen az ő esetükben nemcsak a sok, hangos beszéd, hanem a tantermek száraz levegője és a krétapor is hozzájárul a kialakulásához. Kezelése a fül-orr-gégészeti osztályra tartozik.

A gégegyulladás okai és kialakulása

A gégegyulladás virális és bakteriális fertőzés, az akut gégegyulladást pedig allergia is okozhatja. A gégefedő akut gyulladását, az epiglottitis-t többnyire gennykeltő baktériumok okozzák, ilyet 10 év alatti gyermekeken látjuk leginkább, de későbbi életkorban is előfordulhat. A betegség nyomán néha tályog is kialakul.

Szintén kisgyermekkorban fordul elő leggyakrabban a többnyire egyszerű meghűléses betegségeket kísérő úgynevezett pseudocroup (azaz a gége alsó részének, az ún. subglottis gyulladása), ami a diftériához hasonló tüneteket okoz.

A krónikus gégegyulladás elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk vagy lakóhelyük révén folyamatosan irritáló anyagokkal (füst, kipufogógáz, vegyszergőz) kerülnek kapcsolatba, vagy akiknek hangképző szervei a túlerőltetés miatt fogékonyabbak a fertőzésekre.

Gégegyulladás és allergia

Allergiások is gyakran küzdenek a gégegyulladásra jellemző tünetekkel. Náluk az allergiás reakció miatt megvastagodott, ödémás hangszalagok okozzák a rekedtséget és gyakori köhögést.

A gégegyulladás tünetei

A gégegyulladás jellemző tünete a rekedtség, amely az enyhén karcos hangtól a teljes beszédképtelenségig terjedhet:
  • A gégefedő akut gyulladása esetén nehézlégzés is igen gyorsan kialakulhat, ami azonnal kórházi kezelést, erélyes antibiotikus terápiát, néha a légút mesterséges biztosítását teszi szükségessé.
  • Köhögés, toroktáji fájdalmak, a nyelés nehezítettsége is gyakori tünet.
  • Subglottikus gégegyulladás esetén jellegzetes az ún. kutyaugatás-szerű köhögés.
  • A tünetek nagyon hasonlítanak a veszélyes régi betegség, a diftéria tüneteire. A diftériát népi nevén torokgyíknak hívták, ma már védőoltással védekezünk ellene.
  • Láz vagy hőemelkedés nem minden esetben velejárója a gégegyulladásnak.

A gégegyulladás diagnosztikája

A diagnózis a beteg anamnézise, klinikai tünetei, fizikális vizsgálata, torkának megtekintése alapján háziorvosi vizsgálattal is valószínűsíthető, de a biztos diagnózist fül-orr-gégész szakorvos állítja fel a gége tükrözéses vizsgálata során..

A gégegyulladás kezelése

A gégegyulladás kezelése mindig a kiváltó oknak megfelelően történik:
amennyiben a gégegyulladást vírusfertőzés okozta, a hangot kímélni kell, a vírusok elleni harchoz pedig erősíteni a szervezetet. Ajánlatos a gégét kímélő, a gyulladt nyálkahártyát nyugtató ételeket fogyasztani és kerülni az erős, csípős, túl fűszeres, savas fogásokat, valamint a szénsavas italokat.

Bakteriális fertőzés esetén szükségessé válhat antibiotikumok, gyulladáscsökkentők szedése.

Rekedtség, hangvesztés esetén a betegnek néhány napig tilos beszélnie! Suttognia sem szabad, mivel a suttogás a normál beszédnél is jobban feszíti, terheli a hangszalagokat.

Súlyos duzzanat, nehézlégzés, gyorsan romló tünetek esetén a fulladás veszélye miatt kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.