A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gerinc daganatok

Gerinc daganat

A gerinc daganatok lehetnek elsődlegesek, a gerincet alkotó sejtekből és szövetekből kiinduló elváltozások illetve lehetnek másodlagosak, a test más szerveiből, szöveteiből keletkező tumorok gerincben jelentkező áttétei. A gerinc elsődleges daganatai ritka megbetegedésnek számítanak, a gerincoszlopon jelentkező áttétes megbetegedések azonban jóval gyakoribbak, számos más rosszindulatú betegség (emlőrák, tüdőrák, prosztatarák) kimenetelét súlyosbítva.

Panaszok, tünetek

Leggyakoribb panasz az érintett gerincszakasznak megfelelően jelentkező fájdalom. A fájdalom mértéke általában nem függ a terheléstől és a beteg fizikai aktivitásától, és gyakran éjszaka jelentkezik fokozott erősséggel. A fájdalom mellett előfordulhat érzészavar, zsibbadás egyik vagy másik illetve mindkét felső vagy alsó végtagon, adott esetben a törzs bőrén is. Az érzészavar jellegét és kiterjedését a gerincoszlop daganatos megbetegedésének elhelyezkedése határozza meg. Panaszként jelentkezhet az alsó vagy felső végtagok egyoldali illetve szimmetrikus gyengülése, ügyetlenség érzés, járásbizonytalanság is. Néhány esetben a daganat a széklet- vagy vizelettartási képességében okoz változást.

A nyaki, háti és deréktáji, lokalizált fájdalmak hátterében leggyakrabban a gerincoszlopot alkotó csigolyák valamelyikének összeroppanása és következményes instabilitás áll. A felső vagy alsó végtagba sugárzó fájdalmak valamint az övszerűen a mellkasba és a hasfalba sugárzó háti fájdalmak az adott ideggyök - a növekvő daganat által történő - összenyomatása miatt jelentkeznek. Az ideggyök kompressziójának következménye az érzészavar, zsibbadás, bizonyos izomcsoportok gyengesége is.

Járásbizonytalanság, a felső és alsó végtagokat érintő gyengeség és ügyetlenség-érzés hátterében a gerincvelő kompressziója áll, ilyenkor a daganat a gerincvelő idegvezetési funkcióinak akár végleges károsodását is okozhatja.

A gerincoszlop daganatos megbetegedési a gerincoszlop alakváltozásait (pl. fokozott háti görbület) is eredményezhetik a csigolyák összeroppanása vagy deformálódása kapcsán.

A fenti panaszok tartós (2-4 hete) fennállása esetén forduljon szakorvoshoz! Gerincdaganatok típusai

A gerincből kiinduló daganatoknál is alkalmazhatjuk azt a felosztást, amely a jóindulatú és rosszindulatú csoportok kialakítását jelenti a szövettani diagnózis és a biológiai viselkedés alapján.

A jóindulatú daganatok leggyakoribb típusai:

 • Aneurysmás csontcysta
 • Előfordulása a fiatalkorban jellemző, a tizen- és huszonéves korosztály betegsége. Elsősorban a csigolyaívekben található. Nőket gyakrabban érint mint férfiakat.
 • Óriássejtes tumor: Általában 30-40 éves kor körül jelenik meg. A csigolyák testeit és a keresztcsont állományát pusztítja el, meggyengítve a csontállományt, ezáltal törést és a gerincoszlop instabilitását okozva.
 • Haemangioma: Gyakori daganattípus. Elsősorban a háti és ágyéki csigolyatestekben található. Az esetek nagyobb többségében nem okoz panaszokat és nem igényel kezelést.
 • Osteoid osteoma: 20-40 éves korban diagnosztizálható általában. A csigolyák íveit érinti az elváltozás gyakrabban és egyes esetekben kóros oldalirányú gerincgörbületek kialakulásához vezethet.
 • Osteoblastoma: Szövettanilag ugyanolyan, mint a fent leírt osteoid osteoma, de kiterjedését és a daganat fejlődését tekintve agresszívebb.

A rosszindulatú daganatok leggyakoribb típusai:

 • Chordoma: Ritka daganat, mely lassan növekszik és ritkán képez áttétet, de helyi kiújulásra hajlamos. Férfiakban gyakoribb, elsősorban 50-70 éves kor között jelentkezik és a keresztcsont, farokcsont területén észlelhető leggyakrabban.
 • Osteosarcoma: Ritka előfordulású tumor. Rendkívül rosszindulatú, gyors terjedésű daganattípus. Elsősorban fiatalkorban fordul elő és férfiakban gyakoribb.
 • Chondrosarcoma: Ritka megjelenésű daganat, lassú, de agresszív növekedést mutat. Férfiakon gyakrabban jelentkezik, általában 40 év felett. A háti, az ágyéki és a keresztcsonti régióban is előfordulhat.
 • Plasmocytoma, myeloma multiplex: A csontvelőből kiinduló daganat, mely férfiakon gyakoribb megjelenést mutat. Leginkább a háti és ágyéki csigolyák testeit érinti. Általában 50 éves kor felett jelentkezik.
 • Ewing sarcoma: Gyermekkorban, fiatal felnőttkorban előforduló daganat, a gerincoszlop keresztcsonti részén jelenik meg legtöbbször. Rendkívül rosszindulatú és gyors lefolyású betegségnek tekinthető, amely kombinált, sebészi és onkológiai terápiával kezelhető.

A más szervekből kiinduló rosszindulatú daganatok áttéteinek a gerinc a harmadik leggyakoribb megjelenési helye. A gerincben áttétként megjelenő daganatok leggyakoribb elsődleges forrásai:

 • tüdő rosszindulatú daganatai 
 • emlő rosszindulatú daganatai
 • prosztata rosszindulatú daganatai
 • pajzsmirigy rosszindulatú daganatai
 • vese rosszindulatú daganatai

Diagnosztika, kivizsgálás

A gerinc daganatos megbetegedéseinek felderítésében első lépés a szakorvosi vizsgálat, melynek keretében teljes mozgásszervi és idegrendszeri vizsgálatot végzünk. Ezt röntgen vizsgálatok elvégzése követi, ahol a csigolyák alakváltozásait, a csontszerkezet eltéréseit és a következményesen kialakuló görbületeket tesszük láthatóvá. Fontos szerepe van a gerincdaganatok diagnózisában az MR vizsgálatnak, mely vizsgálat lehetővé teszi a daganat elhelyezkedésének, méretének és a környezetéhez való viszonyának tisztázását. Ezen ismeretek kiemelten fontosak a kezelési terv felállításához és a gyógyíthatóság megítéléséhez. A gerincet alkotó csigolyák csontjainak pusztulását okozó daganatok eseteiben szükséges a daganatos betegség által érintett csigolya vagy csigolyák CT vizsgálata a csontszerkezeti elváltozások pontos felderítéséhez. Sok esetben szükség lehet csontszcintigráfiás vizsgálatra is, mely a csontrendszer anyagcsere folyamatainak mértékét, kóros eltéréseit hivatott igazolni, valamint a csontrendszerben több helyen, akár elszórtan megbúvó másodlagos áttétes folyamatok felderítését célozza. A daganatos betegségek típusának azonosítása egyes esetekben speciális laboratoriumi kiegészítő vizsgálatok elvégzését is igényelheti.

Kezelés

Az elsődleges, a gerincoszlop szöveteiből kiinduló jóindulatú daganatok kezelése sebészi, mely jelentheti a daganat eltávolítását, illetve ha szükséges, az eltávolítást követően ugyanazon műtét részeként, a gerincoszlop stabilizációját. Amennyiben szükséges a daganat eltávolítása, egy kisebb műtét során először szövettani mintát nyerünk, és ezen szövettani vizsgálat eredményének birtokában tervezzük meg a daganateltávolító műtétet.

Az elsődleges, rosszindulatú gerincdaganatok kezelése is elsősorban sebészi, azonban egyes daganattípusoknál szükséges a műtétet előkészítő vagy a műtét utáni, a sebészeti kezelést kiegészítő gyógyszeres kezelés (kemoterápia) és/vagy besugárzás (radioterápia). A rosszindulatú daganatok eltávolítása során sok esetben a gerincoszlop műtéti rögzítése, stabilizációja válik szükségessé. A teljes csigolya eltávolítása esetén csigolyaprotézis beültetését végezzük el. Amennyiben a keresztcsont állományát roncsoló daganat műtéti eltávolítását végezzük, akkor egyes esetekben a gerincoszlop és a medencecsontok egymáshoz történő rögzítése elengedhetetlen a biomechanikai egyensúly megőrzése érdekében. A legújabb gerinc-medence stabilizációs technikát - az alábbi ábrán látható "Zárt hurok technikát" TM - Dr. Varga Péter Pál fejlesztette ki és alkalmazta először a világon.

A gerinc csigolyáit érintő áttétes betegségek esetében - amennyiben az elsődleges, áttétet adó daganatforrás nem ismert - fontos szerepe van a szövettani mintavételnek, mely a gerincsebészetben legtöbb esetben műtét elvégzését jelenti. Az elsődleges daganatforrástól függően, ha egy csigolyát érint az áttét akkor a csigolya eltávolítását végezzük el csigolyák közti rögzítéssel. Amennyiben több csigolyát, csontokat esetleg több szervrendszert is érint a folyamat és fenyegető bénulás miatt gerincsebészeti beavatkozás szükséges, általában az idegelemek felszabadítását végezzük el az áttétes csigolya eltávolítása nélkül, lehetővé téve a bénulás elkerülését és az elsődleges daganatos betegség további kezelését.

A gerincdaganatok műtéti kezelése a gerincsebészet egyik különösen nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő ága. Hazánkban az Országos Gerincgyógyászati Központban operáljuk a magyarországi gerincdaganatos betegek túlnyomó részét, nemzetközileg is elismerten magas szinten.

 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.