A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gócbetegség

Gócbetegség alatt olyan folyamatot értünk, amelynek során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, idült gyulladásából származik. Leggyakrabban a felső légutakban és a fogak környékén alakul ki, de a szervezetben bárhol előfordulhat.

A gócban baktériumok szaporodhatnak fel, amelyek a véráramba kerülve a szervezet csökkent ellenálló képességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik. A betegség kialakulásához nem feltétel a baktériumok jelenléte, az is elegendő, ha a kórokozók mérgező (toxikus) termékei érik el a véráram útján a távolabbi szerveket.

gócbetegség

Gyakran antibiotikumos kezelés vagy beavatkozás, ill. műtét eredményezi az alaptünetek elmúlását. Mindig a beteg kora, állapota, betegségének súlyossága szabja meg a terápiát. A sikeres kezelés után gyakran hónapok telnek el, mire a betegség megszűnik.

A gócbetegség tünetei

 • ismeretlen eredetű ízületi fájdalmak
 • krónikus vesegyulladás
 • krónikus vastagbél-gyulladás
 • foltos hajhullás
 • bőrön jelentkező kiütések, ekcéma
 • a szem különböző rétegeinek gyulladásai ( ínhártya, szivárványhártya, kötőhártya..)
 • allergiás tünetek
 • különböző szervek, szervrendszerek hosszú ideje tartó, ismeretlen eredetű megbetegedései.
 • fáradékonyság,
 • levertség,
 • alvászavar,
 • hőemelkedés,
 • vérszegénység,
 • idegesség

Leggyakrabban előforduló gócok:

 • a fogak
 • a mandulák
 • a középfül
 • az orr melléküregei (arcüregek)
 • az epehólyag, gyomor-bélrendszeri gyulladások
 • a prosztata/petefészek

Fogászati gócok

Fontos tudnunk azt, hogy nem minden fogászati elváltozás viselkedik gócként! Ezeket a kórfolyamatokat csak akkor tekintjük gócnak, ha a szervezet egyéb területén olyan ismeretlen eredetű betegséget okoznak, amely gócbetegségnek tekinthető.
A fog eredetű gócok aránya nagyon magas. Bármely olyan fog szerepelhet gócként, amelyben mély szuvasodás látható, a fogbél elhalt és a fogbél idült gyulladása áll fenn. A gyökér körül kialakult elváltozások, a fogágyban maradt betört gyökerek, letört fogak, nem megfelelően gyökértömött fogak szintén gócként szerepelhetnek. Gócbetegség okozója lehet a fogágyban maradt, nem előtört fog is (pl. bölcsességfogak)

Krónikus ínygyulladás, fogágybetegség is lehet góc. Ezeket fogágyi (parodontális) gócnak nevezzük. Fogágybetegség során a fogak körül mély tasakok képződnek, amelyek rendkívül nehezen tarthatók tisztán. A tasakok mélyén elszaporodó baktériumok és toxinjaik szintén a véráramba kerülhetnek, és hozzájárulhatnak gócbetegség kialakulásához.

Ha valamely betegség kapcsán felmerül fogászati góc jelenlétének gyanúja, akkor a szájüreg alapos átvizsgálása indokolt. Először ellenőrizzük a fogak vitalitását (él-e a foggyökér vagy sem), majd átvizsgáljuk a fogak koronai részét, megtekintjük, megtapintjuk az ínyt, speciális szonda segítségével ellenőrizzük, hogy vannak-e tasakok a fogak és az íny között. A fizikális vizsgálatot röntgenvizsgálat követi (általában áttekintő panoráma rtg. felvételt készítünk), ugyanis számos elváltozást kizárólag röntgenfilmen fedezhetünk fel. (pl.: gyökércsúcsi elváltozások, ciszták, áttörésben visszamaradt fogak, csonttasakok stb).
A lehetőségeknek megfelelően igyekszünk olyan módszert alkalmazni, amely a gócos fogak megtartását célozza meg. Ennek érdekében gyökérkezeljük a fogat, megfelelően záró, csúcsig érő gyökértömést készítünk, esetleg sebészileg gyökércsúcs eltávolítást végzünk. Számos esetben előfordul, hogy a konzervatív kezelések ellenére sem sikerül a gócot felszámolni. Ilyenkor a teljes fog eltávolítása javasolt.
A rendszeres fogászati ellenőrzés, az időben és megfelelő módszerekkel kezelt fogak minimálisra csökkentik a fogászati góc kialakulásának esélyeit.

Fül-orr-gégészeti gócok

A garatmandula gócszerepe a leggyakoribb, és mivel általában semmiféle lokális panaszt nem okoz, sőt a mandulaműtéten átesett betegeknél is felléphet, akár egy színes gombostűfejnyi ún. residuum (gyulladás maradvány) által, vizsgálata rendkívül fontos gócbetegség gyanúja esetében.
Az is előfordul, bár igen ritkán, hogy a garat nyirokszövetében telepednek meg a kórokozók. Ezt kimutatni csak a váladéktenyésztés útján tudjuk. Ilyenkor megállípítjuk, hogy pontosan milyen baktériumról van szó - leggyakrabban streptoccus vagy staphylococcus. Ugyancsak a tenyésztéses vizsgálattal kerül meghatározásra a megfelelő antibiotikum, amelyre a kórokozó érzékeny, azaz amelyek a baktériumok szaporodását gátolják ill. a baktériumokat elpusztítják.
A célzott antibiotikum szedés után nagyon fontos a torokváladék tenyésztés újbóli elvégzése, hiszen csak így tudjuk igazolni egyértelműen a góc felszámolását, esetleg megmaradását. Ennek néhány héttel az antibiotikus kúra után kell megtörténnie a fals negatív eredmény elkerülése érdekében.
Az egyéb fül-orr-gégészet gócoknak(arcüreggyulladás, középfülgyulladás) van valamilyen helyi tünete is, természetesen ezek vizsgálata is fontos, de ilyenkor a beteg panaszai általában eligazítanak a részletesebb kivizsgálást illetően. Ilyenkor orr- vagy fülváladék tenyésztés, orrendoscopia, tympanometria, esetleg arckoponya CT, stb. jön szóba, de ezt csak ilyen irányú panasz, vagy fizikális jel esetén végezzük el, ellentétben a garatképletek gócszerepével, ahol kötelező a torokváladék tenyésztés, mert gyakran semmiféle fizikális jel nem utal gócra.

Szemészeti gócok

A szemészeti vizsgálatok során főként a szem bizonyos rétegeinek gyulladásos tünetei (az érintett terület függvényében: szemkipirosodás, fénykerülés, fájdalom, látásromlás, stb.) vetik fel a góckutatás szükségességét. Az általános szemészeti vizsgáló módszerek mellett a diagnózis felállításához csupán bizonyos esetekben szükséges további specifikus szemészeti vizsgálat (érfestés, ultrahang) végzése.
A gyulladásos tünetek mögött számos tényező (baktérium,- vírus,- gomba,- parazita-fertőzés, sérülés…), vagy specifikus gyulladásos, szisztémás megbetegedés (SPA, Reiter-kór, Rheumatoid arthritis, Crohn, Colitis ulcerosa..) is állhat. Így diagnózis megszületésekor az azonnal elkezdett lokális szemészeti kezelés (szemcsepp/szemkenőcs) mellett a kiváltó ok és az alapbetegség feltárása, kezelése is elengedhetetlen a mielőbbi, szövődménymentes gyógyuláshoz.
A szemészeti gyulladások etiológiája számos esetben - az alapos góckutatás elvégzése ellenére is - ismeretlen marad. A szemészeti gyulladásos tünetek lefolyása rendkívül különböző, - a rövid ideig tartó, gyorsan gyógyuló formáktól akár a látásvesztéssel végződő súlyos formái is előfordulnak - így mindig törekedni kell az etiológia tisztázására.
Súlyos esetekben a helyileg alkalmazott szemcsepp/szemkenőcs és injekció mellett szükség lehet általánosan adott kezelésre (általános antibiotikum, szteroid, citosztatikum, stb.), ilyenkor a szemész a társ-szakmában dolgozó kollégákkal (reumatológus, belgyógyász) együttműködve végzi a szükséges általános kezelést.

Urológiai gócok

Urológiai vonatkozásban elsősorban a vesekő, hólyagkő, esetleg prosztatakő felületén kialakuló ún. biofilmben élő kórokozók jelentenek problémát. Az antibiotikus kezelés ugyanis csak átmeneti megoldást jelent, és többnyire nem jut be a hatóanyag a biofilm belsejébe, csak az "úszó" kórokozókat pusztítja el. Az antibiotikum elhagyása után a kórokozó ismét szaporodásnak indulhat.
Hasonló patomechanizmus áll a prosztata mirigystruktúrájában letokolt kórokozók túlélése hátterében, melynek objektív vizsgálata igen nehézkes lehet. Fentiek közül a kövek eltávolítása a góc megszűntetésének alapfeltétele. A köves prosztata gyulladás megoldása a panaszok mértékétől és recidíva gyakoriságától függően akár a prosztata endoscopos, húgycsövön keresztüli reszekciója (kimetszése) lehet. Nem köves prosztatikus góc feltételezése esetén prosztata masszázs előtti és utáni vizelet üledék és tenyésztés vizsgálat, illetve képalkotók közül a rektális (végbél) UH vizsgálat segíthet a diagnózis felállításában. Tenyésztési eredmény után célzott antibiotikus kezelés, de visszatérő fertőzés, letokolt prosztata tályog esetén akár a fent említett prosztata reszekció nyújthat megoldást.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.