A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hasfájás, hasi fájdalom

Akut és krónikus hasfájás

Hasi fájdalmak diagnosztizálásakor meg kell különböztetnünk akut és krónikus hasfájást.Akut hasfájásról akkor beszélhetünk, ha keletkezésének ideje 1 hétnél korábbi. Akut hasi fájdalmat okozhat hasat ért trauma, valamint epehólyag, hasnyálmirigy, féregnyúlvány (tévesen, de közismert néven vakbél) gyulladása, vérellátási zavar, vesekő, gyomor- bél-hurut, diverticulitis (vastagbél kiboltusolások gyulladása), sérv kizáródása, vizeletürítési képtelenség, valamint krónikus emésztőrendszeri betegségek akut fellángolása.

Az érintett szerv meghatározásában a fájdalom helye döntő jelentőségű. Epeúti elváltozások a jobb bordaív alatt, hasnyálmirigy gyulladás a bal bordaív alatt, gyomor problémák a két bordaív között, húgyutak a has oldalán okoznak panaszokat. Nők esetében a petevezeték gyulladás és méhen kívüli terhesség okozhat alhasi fájdalmat. Erőteljes hasi fájdalom esetén mihamarabb célszerű orvoshoz fordulni, vizsgálat előtt ne együnk, mivel mind a diagnosztikai, mind a terápiás lépéseket hátráltathatja.

Kihez forduljunk hasfájással?

  • Amennyiben alhasi panaszhoz vaginális folyás vagy menstruációs zavar társul úgy nőgyógyászhoz érdemes fordulni.
  • Vérhányás, deszka kemény tapintatú has, hasat ért trauma, sápadtsággal ájulásérzettel társuló panaszok esetén sürgősségi betegellátó mihamarabbi felkeresése a célszerű. 
  • A vizelet elakadása, vérvizelés esetén, gyakori égő csípő vizelet esetén urológus felkeresése javasolt.

Egyéb esetekben háziorvos, belgyógyász vagy sebész szakorvosunk tud segítséget nyújtani a kórok tisztázásához.

Hasban jelentkező tüneteket okozhatnak nem gyomor-bél rendszeri betegséges is. Gerincvelőből, nemi szervekből, húgyutakból, mellkasból mind sugározhat fájdalom a has felé. A kivizsgálást ez esetben is kezdheti belgyógyász vagy háziorvos. Amennyiben tükrözéses vizsgálatra van szükség, gasztroenterológus szakorvos kihagyhatatlan a diagnózis felállításához.

Riasztó tünetek esetén (akaratlan fogyás, véres széklet) gasztroenterológus mihamarabbi bevonása célszerű.

A hasfájás kezelése

A kiváltó októl függően sebészeti (akut féregnyúlvány gyulladás, epehólyag gyulladás, méhen kívüli terhesség) vagy konzervatív (nem műtéti) lehet. (antibiotikum, görcsoldó, gyomorsavcsökkentő, stb.)

Krónikus hasfájásról akkor beszélhetünk, ha a panaszok huzamosabb ideje állnak fenn. A kivizsgálás menetét a fájdalom helye, minősége és a kísérő tünetek jelenléte (puffadás, hasmenés, székrekedés, ezek váltakozása, fogyás, vérszegénység, véres széklet) határozza meg.

Laktóz, glutén érzékenység, SIBO (vékonybélben baktériumok felszaporodása) a leggyakoribb gasztrointesztinális okok.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) civilizációs betegség. Akkor beszélünk róla, mikor kivizsgálás után sem találtunk szervi okot a hasi panasz hátterében. Tünetként hasi fájdalom mellett puffadás, székrekedés és hasmenés is jelentkezhet.

Gyulladásos bélbetegségek és daganatok (colitis ulcerosa és Chron-betegség) is szerepelhetnek kórokként.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

 

Forduljon szakembereinkhez!

 

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?