A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Heresérv

A heresérv, hernia scrotalis a lágyéksérvek (hernia inguinalis) közé tartozik. Akkor beszélünk heresérvről, amikor a lágyéksérv kiterjed: a hasi szervek egy része a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba is. Gyerekeknél ritkábban alakul ki heresérv a lágyéksérvből, felnőtteknél viszont a lágyéksérv-esetek mintegy tizede heresérv.

A heresérv okai

A heresérv akkor jön létre, ha nem záródott tökéletesen az ún. lágyékcsatorna, amelyen keresztül a fejlődés során a hasüregből a herezacskóba leszállt a here. Ez általában a magzati fejlődés során, a terhesség harmadik trimeszterében, legkésőbb a csecsemőkorban szokott megtörténni. Normális fejlődés esetén a herékkel együtt leszálló hashártyából kialakul a hereburok, majd mögötte bezáródik az a csatorna, amelyen keresztül a here leszállt. Ha azonban ez a záródás nem tökéletes, akkor ez a járat valamilyen külső hatás, például a hasűri nyomás megemelkedése, hirtelen fizikai megterhelés (emelés, köhögés, tüsszentés, tartós székrekedés stb.) következtében megnyílhat, kitágulhat, annyira, hogy a hasüregből különböző szervek, például bélkacsok kerülhetnek bele és csúszhatnak le egészen a herezacskóig.

A heresérv tünetei

A heresérv lágyéksérvből alakul ki. Ennek jellegzetes tünete a lágyékhajlatban megjelenő csomó, duzzanat, ami eleinte fizikai megterhelés esetén látható inkább, de pihenéskor, fekvő testhelyzetben többnyire visszahúzódik. Később azonban a csomó állandósul, már pihenéskor sem tűnik el. A hasfalon kívülre, heresérv esetén a herébe csúszó hasi szervek kezdetben még visszahelyezhetők az ún. sérvtömlővel a sérvkapun át a hasüregbe, később azonban gyakori a bélfal kitapadása a sérvtömlő falához, ami megakadályozza a hasi szervek visszacsúszását.  Hosszabb ideje meglévő sérv esetén a tünetekhez tompa, húzó fájdalom is társulhat. Szűk sérvkapu, nagy sérvtömlő esetén fennáll a bélkizáródás veszélye. A herezacskóba csúszó bélszakasz beszorul a sérvkapuba, nem csúszik vissza a hasüregbe, sőt, ha a bélgázoktól megnő az érintett bélkacs térfogata, akkor a sérvtömlőbe került rész vérellátása romolhat. Kezeletlenül súlyos következményekkel járhat, kizáródott sérv esetén bélelzáródás, bélelhalás is kialakulhat.

A heresérv diagnózisa

A heresérv diagnózisa általában fizikai vizsgálat, tapintás alapján is felállítható, ultrahangos képalkotó vizsgálattal pedig pontosítható a sérvtömlő elhelyezkedése, mérete, illetve egyértelműen elkülöníthető a lágyék- és heresérv az esetleges herevíz-sérvtől.

A heresérv kezelése

A heresérv kezelése sebészi megoldást igényel, a leggyakrabban alkalmazott eljárás a hálóbeültetéssel történő sérvkapuzárás. A sérvtömlőben lévő hasi szerveket visszahelyezik a hasüregbe, és a sérvkaput, valamint a hasfal meggyengült részét egy szövetbarát hálóval erősítik meg és zárják le. Ezzel a megoldással csökkenthető a műtét utáni fájdalom, elkerülhető a hasfal feszülése, a sérv kiújulása, ami a korábbi eljárás, a varrással zárt sérvkapu esetében gyakori volt. A modern sebészeti eljárásnak köszönhetően a ki nem záródott, nem szövődményes sérv műtéte egynapos sebészeti eljárással is elvégezhető. Műtét után a beteg kíméletre szorul, a hasizmot megterhelő fizikai aktivitást néhány hétig kerülni kell.

A cikk dr. Póth Sándor közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.