A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás (vaginózis,kolpitisz) a női betegségek közül a leggyakoribb. A hüvely saját baktériumflórával rendelkezik, amely jó esetben mikrobiológiai egyensúlyban van, a kórokozók megtelepedését akadályozva véd a fertőzésektől. Ha azonban ez a mikroflóra sérül, a kórokozók elszaporodhatnak. A legtöbb hüvelyi fertőzés nemi érintkezéssel terjed, de a szervezetben élő kórokozók aktivizálódása is kiválthatja, így, bár a szexuálisan aktív életszakaszban jelentkezik a leggyakrabban, bármelyik korosztályhoz tartozókat érintheti a betegség. A hüvelygyulladás kezelése nőgyógyász szakorvosra tartozik.

 

A hüvelygyulladás okai

A hüvelygyulladásnak több kiváltó oka és kórokozója lehet. Hüvelygyulladást okozhat bakteriális fertőzés (pl. bélbaktériumok), élősködők (pl. trichomonas vaginalis), sarjadzógomba (pl. candida) és vírusok (pl. herpesz, humán papillóma vírus). Növeli az esélyt a hüvelygyulladásra a gyakori partnerváltás, az anális közösülés, a partner ivarszerveit érintő fertőzés (pl. idült prosztatagyulladás és húgycsőgyulladás). Az immunrendszer gyengülésével járó betegségek (például leukémia, AIDS),  az antibiotikumok és a gyulladásgátló szteroidok, illetve az immunrendszer működését csökkentő szerek szedése, a daganatellenes kezelés szintén kedvez a hüvelygyulladás kialakulásának. A fertőzött, vagy túl erősen klórozott uszodai víz éppúgy elősegíti a vaginózist, mint a túlzásba vitt intim tisztálkodás, a hüvelyöblítés, mert ezek is felboríthatják az intim flóra egyensúlyát. A klimax során bekövetkező ösztrogénhiány, a hüvelyfal elvékonyodása szintén kedvez a fertőzés kialakulásának. A műszálas fehérnemű, az intim testtájak rossz szellőzése és a nem megfelelő tisztálkodás is növeli a vaginózis esélyét.

A hüvelygyulladás tünetei

A vaginózis legjellegzetesebb tünete a szokásosnál bővebb, megváltozott színű és állagú hüvelyi folyás, illetve az intim testrészeken jelentkező irritáció, viszketés, égető érzés. Az egészséges  hüvelyváladék kis mennyiségű, áttetsző vagy fehér színű, szagtalan, savas, 4,0-4,5 közötti pH-jú. Leggyakrabban ennek változása, a hüvelyváladék megszaporodása, sárgás, szürkés vagy zöldes színe, túrós állaga, kellemetlen illata jelzi a bajt. Ezeket a tüneteket hasi szúró vagy görcsös fájdalom is kísérheti.

Elhanyagolt fertőzés esetén az irritáció az egész szeméremtestre kiterjedhet, egyes kórokozók esetében pedig szövődményként a méh-, a petevezetékek, a petefészek, sőt a hashártya gyulladását is eredményezheti. A tartós hüvelygyulladás – például herpeszvírus-fertőzés esetében - a méhnyakrák rizikóját is növelheti.

A hüvelygyulladás diagnózisa

A jellemző tünetek alapján a hüvelygyulladás diagnózisa megállapítható, de az eredményes kezeléshez a kiváltó okát is tisztázni kell. A kórokozót némely esetben a hüvelyváladékből vett mintából, laboratóriumi módszerrel azonosítják. Más esetben már a nőgyógyászati vizsgálat is elegendő. Ha a panaszok visszatérnek és a hüvelygyulladás kiújul, a sikeres kezelés érdekében a partner vizsgálatára és kezelésére is szükség van, hogy az ún. ping-pong fertőzést elkerülhessék. Ezt társszakmák segítségével végzik(urológia,bőrgyógyászat)

A hüvelygyulladás kezelése

A kezelés módja függ a kiváltó októl, az azonosított kórokozótól. Történhet szájon át szedhető antibiotikumos vagy gombaellenes, gyulladáscsökkentő stb. gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kenőcs, hüvelykúp, tabletta segítségével is. Ha a beteg kapcsolatban él, bizonyos esetekben a kezelésnek ki kell terjednie a partnerére is, és a vaginózis teljes gyógyulásáig ajánlatos a közösüléskor az óvszer használata is. A kórokozó legyőzése, a vaginózis eredményes kezelése után elengedhetetlen a hüvely természetes baktérium flórájának, tejsavbaktérium telepeinek helyreállítása is.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák