A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

A közoktatási törvény szerint a gyermek tankötelezettsége abban az évben kezdődik, amelyikben május 31-ig betölti a hatodik életévét. Ez azonban nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat, melynek során a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális érettségét vizsgáljuk.

Az iskolaérettség megállapításának jelentősége

A gyermek iskolaérettségének a megállapításában az óvodapedagógusoknak kiemelkedő szerepük van, hiszen ők azok, akik nap, mint nap a gyermekkel vannak együtt, és ezáltal a gyermekek valós érettségét meg tudják állapítani. Az iskolaérettség helyes megállapításával elkerülhető, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélményeknek tegyük ki, és a gyermeknél magatartási zavar, diszlexia, diszkalkulália vagy diszgráfia alakuljon ki.

iskoleaérettség megítélése

Az iskolaérettség felmérése

Biológiai szempontból a gyerekek általában 6-7 éves korra alakváltozáson mennek keresztül: pocakjuk eltűnik, megnyurgulnak, végtagjaik hosszabbak lesznek, a kisfiúk fiúsabb, a kislányok lányosabb formát öltenek, kialakul a bal- illetve jobbkezesség.

A vizsgálat célja annak a felmérése, hogy a gyermek testileg és lelkileg képes lesz-e az iskoláskor követelményeinek megfelelni. Az iskolában 40-50 percet egyfolytában végig kell ülni, figyelni, koncentrálni kell. A padban ülés megterhelést jelent a gerincnek, a végtagoknak, az izomzatnak. Az elvárt testmagasság 115-120 cm azért, hogy a gyermek lába leérjen a földre, ezáltal a testét stabilan tudja tartani. A testsúly tekintetében pedig fontos a 22-24 kg-os határt elérni, hogy megfelelő fizikai erőnléte legyen a gyermeknek. Ugyanígy nélkülözhetetlen a kéztő- és az ujjperccsontok érettsége, melynek az írás során van jelentősége.

Milyen vizsgálatok szükségesek az iskolaérettség felméréséhez?

Fontos az érzékszervek: a látás, a hallás vizsgálata, a fogazat állapotának a megítélése, a vázizom-rendszer, a teljes szervezet, az idegrendszer fejlettségének ellenőrzése. Ez utóbbi állapotára utal a gyermek viselkedése, kiegyensúlyozottságának mértéke, terhelhetősége. Fokozott figyelmet kell szentelni a magatartászavaros, a hiperaktív, krónikus beteg gyermekek kiszűrésére.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges. 

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.