A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Körömeltérések

Körömeltérések

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegségre hívhatják fel a figyelmünket. A köröm növekedése kézen 0,5-1mm, lábon 0,2-0,5mm hetente, azaz körömlemez a kézen kb. fél év , lábon 1-1,5 év alatt újul meg. A kézkörmök vékonyabbak, mint a lábkörmök. A körömlemez színbeli, alaki eltérései számos okra vezethetők vissza.

Minek a tünete a körömeltérés?

Egyes felmérések szerint a körömeltérések több mint a feléért a köröm gombás fertőzése tehető felelőssé. A körömlemez megvastagodik, elszíneződik, a körömlemez alatt kellemetlen szagú morzsalékony törmelék jelenik meg. A páciensek sokszor csak kozmetikai problémaként kezelik, pedig bakteriális fertőzés (pl. orbánc) rizikóját is fokozhatja.

Kialakulását számos tényező elősegítheti, mint pl. a körömlemezt érő traumák (sport, szoros, kényelmetlen cipő viselése), ill. egyéb külső tényezők , mint a meleg, nedvesség (úszás, házimunka) , idősebb életkor, valamint vér és nyirokkeringési zavarok, perifériás neuropathia, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek szedése.

Gyakori panasz az un. benőtt köröm , esetében a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülvevő szövetekbe. Mivel fájdalommal járó igen kellemetlen állapot, hamar orvoshoz fordulnak ezzel a tünettel a páciensek. A betegség gyakran elhúzódó lefolyású. Hátterében sokszor nem megfelelő pedikűr, szoros lábbeli viselése, körömgomba állhat.

Egyes bőrbetegségeket is kísérhetnek körömtünetek. Pikkelysömör esetében a körmön gombás fertőzéssel összetéveszthető sárgás elszíneződést, a körömlemez megvastagodását, vagy apró pontszerű behúzódásokat láthatunk. Krónikus ekzema, lichen ruber planus ill más bőrbetegségek is társulhatnak körömtünetekkel, melyeknek diagnosztizálása bőrgyógyász szakorvos feladata.

A körömlemez alaki elváltozásai pl. a kanál alakú köröm , mely hüvelykujjon gyakoribb, jelezhet vashiányos állapotot, anyagcserezavart, vagy az un óraüvegköröm, mikor a körömlemezek felszíne domborúvá válik, tüdőbetegségre, szív és érrendszeri betegségre vagy májbetegségre hívhatja fel a figyelmet.

A körömlemez szabadon álló részeinek felrostozódása, a körömágytól való elemelkedése fizikai és kémiai igénybevétel esetén léphet fel. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak körömtüneteket, ilyen pl. a körömlemez kettéválása, mely veleszületett szindrómák vagy krónikus bőrbetegségek részeként is előfordulhat.

A körömlemez színbeli, alaki eltéréseit ritkábban jó és rosszindulatú daganatok is okozhatják, melyek néha az egész körömlemezt destruálják. A körömágynál lévő vírusos szemölcsök, nehezen kezelhetők, a szemölcs kiújulása gyakori. A körömelemez alatti pigmentált anyajegyek rendszeres dermatoszkópos kontrollja ugyanúgy fontos és ajánlott, mint a bőrfelszínen lévő nevusok esetében.

A körömeltérések kivizsgálása

A körömtünetek értékelése elsősorban bőrgyógyász szakorvos feladata. A köröm gombás fertőzésének a gyanúja esetén kezeletlen beteg körömből , a körömlemez alól vett körömkaparékból a gomba tenyésztéses vizsgálatát végezzük el. Pozitív eredmény esetében, tájékoztatást kapunk a gomba érzékenységéről is, ennek megfelelően állíthatjuk be a gyógyszeres terápiát. Benőtt köröm esetében sebészeti beavatkozás szükséges. Bizonyos körömtünetek esetében belgyógyászati (kardiológiai, pulmonológiai, gastroenterológiai) szakorvoshoz irányítjuk a pácienst.

A körömlemezt érintő daganatok esetében szükség lehet szövettani vizsgálatra, ami sokszor a körömlemez sebészeti eltávolítását jelenti, valamint radiológiai vizsgálatra is.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák