A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Körömgomba

Milyen betegség a körömgomba?

Az onychomycosis a kéz vagy láb körömlemezének gombás fertőzése, melynek előfordulása az európai felnőtt népességben 3-22 százalékra tehető.

A körömgomba fertőzés okai

Hajlamosító tényezőként szerepelhet a végtagok rossz vérellátása, különböző neuropathiák, túl szoros cipő viselés, a lábboltozat statikai hibái, ismételt körömsérülések (sport), a cukorbetegség és egyéb anyagcserezavarok.

körömgomba

A körömgomba kórokozói és megjelenési típusai

  • 1. Distalis és laterális subungualis onychomycosis (DLSO): A leggyakoribb forma, a fertőzés a köröm szabad széle és az oldalsó körömredő felől történik. Legtöbbször az évek óta fennálló lábujj közti gombásodás kórokozói betegítik meg a körömlemezt is. A gombás köröm fénytelen, megvastagodik, letöredezik, alatta sárgás, morzsalékony szarumassza halmozódik fel. A gombás fertőzés rendszerint egy körmön (leggyakrabban az öregujj körmén) kezdődik, majd később terjed át a többi körömre. Kórokozók: dermatophytonok, sarjadzó gombák, penészgombák
  • 2. Superficialis fehér onychomycosis (SWO):
    A gombás fertőzés elsődleges helye a körömlemez felszíne. Kezdetben fehér színű kicsiny folt látható a körömlemezen, általában szögletes alakban. A körömlemez felszíne fénytelen, puhább tapintatú. Kezeletlen esetben a fehér foltok növekednek, beboríthatják az egész körömlemezt. Kórokozók: dermatophytonok, penészgombák
  • 3. Proximalis subungualis onychomycosis (PSO):
    Az átlag populációban viszonylag ritka, de AIDS-betegeknél a HIV fertőzés korai markereként ismert. A fertőzés legtöbbször a körömágy felől történik, ilyenkor a körömágygyulladás jelei is észlelhetők. A köröm felszíne egyenetlen, barázdált, és a tüneteket néha részleges körömlemez leválás is kíséri. Kórokozók: dermatophytonok ill. a kézkörmökön a sarjadzó gombák.
  • 4. Teljes dystrophiás onychomycosis (TDO):
    A teljes körömlemez érintett, az előző három klinikai forma közül valamelyik, vagy kevert formák előrehaladott állapotának is tekinthető. A teljes körömlemez megvastagodott, letöredezett, felszíne fénytelen, sárgás-barnán elszínezett, alatta felrakódás látható. Kórokozó lehet dermatophyton és penészgomba is.

A körömgomba diagnosztikája

Első lépés a részletes kórtörténet felvétele, a társbetegségek és hajlamosító faktorok felmérése. Fizikális vizsgálat során az orvos megtekinti a körmöket, szükség esetén dermatoszkóp segítségével elkülöníti a gombás fertőzést a bevérzésektől és pigmentált elváltozásoktól. Az onychomycosis diagnózisa a gomba vizsgálata nélkül nem mondható ki 100%-os biztonsággal; a köröm alatti kaparék mikroszkópos vizsgálata és tenyésztése szükséges (a tenyésztés hosszabb időt vesz igénybe). Mintavétel előtt a körmöket levágni, a köröm alatti törmeléket eltávolítani nem szabad.

A körömgombát el kell különíteni a nem fertőzéses eredetű körömbetegségektől, úgymint a körömpsoriasistól, az ekcémás körömelváltozásoktól, a körömre lokalizálódó lichen ruber planustól, valamint a veleszületett és szerzett krónikus körömdisztrófiától. Szürkésfehéren elszíneződött körömlemez esetén ki kell zárni a pigmentált tumorokat, a melanoma malignumot és a traumás eredetű körömbevérzéseket.

A körömgomba kezelése

Mivel fertőzéses eredetű megbetegedésről van szó, magától nem gyógyul és kiindulópontja lehet további gombás fertőzéseknek, ezért abban az esetben, ha nincs ellenjavallat, kezelni kell. A kezelés célja klinikailag egészséges köröm és tartós gombamentes állapot biztosítása. Még ha csak néhány gombafonal marad is a körömlemez alatt, kiújulásra lehet számítani.

Az onychomycosis kezelése igen nehézkes és hosszan tartó. Amennyiben a körömágy nem érintett, és csak 1−2 köröm megbetegedése áll fenn, a helyi kezelés alkalmazása megfontolandó. Amorolphin tartalmú körömlakk heti egyszeri alkalmazása eredményhez vezethet. A több körmöt vagy körömágyat is érintő megbetegedésekben egyértelműen szisztémás kezelésre van szükség. A gomba típusától függően terbinafin, itraconazol, fluconasol készítmények valamelyike javasolt. A kézkörmök érintettsége eseten 6-12 hetes kezelés elégséges, de a lábkörmöknél elengedhetetlen a 12 hetes alkalmazás. Fluconazolt a köröm teljes lenövéséig kell szedni.

Az új készítmények májkárosító hatása elhanyagolható, intraconazol és fluconazol estén gyógyszerkölcsönhatásokkal kell számolni, ezért fontos, hogy a kezelőorvos tudjon a paciens alapbetegségeiről és rendszeresen szedett gyógyszeriről. Nagyon jó tapasztalatok vannak a helyi (körömlakk) és szisztémás kezelés kombinációjával. A gyógyulási arány nagyobb és a visszafertőződés veszélye is csökken. A kezelés alatt és után a cipők és zoknik formalinnal történő fertőtlenítése elengedhetetlen. Mosásnál a 40 fok nem elégséges, de a 60 fok elpusztítja a még élő gombaelemeket.

A körömgomba megelőzése

Uszodákban, gyógyfürdőkben, szaunában, idegen zuhanyozókban és a szállodai szobákban papucs viselése javasolt. Nagyon fontos a napi tisztálkodás során a hajlatok és a lábujjközök szárazra törlése. A fokozott izzadás is gombás fertőzésre hajlamosíthat, ezért nagyon fontos a megfelelő ruházat és cipő viselése. Az erősen verejtékező hajlatokban izzadásgátló szerek, vagy a hajlatot szárazon tartó hintőporok használata javasolt. Ha a család valamelyik tagja gombás fertőzésben szenved, fontos a zuhanyozó és a kád rendszeres fertőtlenítése, a fürdőszobai textilek kifőzése. A beteg családtag külön körömápoló eszközöket használjon, amelyeket használat után rendszeresen fertőtleníteni kell.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727

A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.