A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Köszvény (arthritis urica)

A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, melyet húgysav kristályok okoznak.

A köszvény oka

Normális esetben a húgysav oldott állapotban van jelen a vérben és a vizelettel ürül. Ám ha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy nehezen tudja azt üríteni, akkor a húgysav nátriumsója kórosan felhalmozódhat, lerakódhat az ízületekben; ezt nevezzük köszvénynek.

Ez egy anyagcserezavar-betegség, melynek kialakulásának kockázatát az alábbi rizikófaktorok növelhetik:

  • genetikai hajlam: 5 köszvényes betegből legalább 1-nél előfordult már köszvény a családban
  • helytelen életmód: nagy mennyiségű alkoholfogyasztás (főleg sör és bor), proteinben, zsírban, belsőségekben gazdag táplálkozás, cukros üdítőitalok túlzott fogyasztása, túlsúly
  • bizonyos betegségekkel együtt járhat a köszvény, pl.: kezeletlen magasvérnyomás-betegség, érelmeszesedés, hiperlipidémia (magas vérzsírszint), cukorbetegség, lymphoma, egyes daganatos betegségek,
  • nőknél a menopauza utáni időszak.

A köszvény tünetei

Rohamokban jelentkező, intenzív ízületi fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység és melegségérzés jellemzi. Előfordulhat még: magas láz, hidegrázás, gyengeség, heves szívverés, gyomorbántalmak, székrekedés. A köszvény többnyire először a láb öregujj ízületén jelentkezik, de gyakori még a megjelenése a térden, bokán, rüsztön, csuklón és könyökön. A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, elsősorban az éjszaka folyamán jelentkezik és általában 5-10 napig eltart, miközben az intenzitása fokozatosan csökken, majd magától elmúlik. Ha nem kezelik a betegséget, akkor a rohamok egyre sűrűbbek és hosszabbak lesznek, valamint az ízületek, ínhüvelyek és bursák között köszvényes csomók is kialakulhatnak.

A köszvény diagnózisa

Általában a vér laborvizsgálatával és az ízületek vizsgálatával gyorsan felállítható a diagnózis. Ritkább esetben normális húgysavszint mellett is fennáll a betegség, ekkor az ízületi folyadékból mintavételt szoktak elvégezni, ami egyértelművé teszi a diagnózist. A kezeletlen köszvény hosszú távon ízületi károsodáshoz vezet, ekkor már látható a röntgenfelvételen is az ízületek pusztulása.

A köszvény kezelése

A kezelés elsődleges célja a fájdalomcsillapítás és a gyulladás csökkentése, amit szájon át vagy injekcióban adott gyógyszerekkel érnek el, valamint az érintett ízület borogatásával. Ezután fontos, hogy a páciens annak érdekében változtasson az életmódján, hogy elkerülje a következő köszvényes rohamo(ka)t és állapota rosszabbodását. Ehhez szigorú diéta követése (kevesebb fehérjedús étel) és az alkohol teljes mértékű kerülése szükséges. Ezen kívül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is.

A köszvény megelőzése

Ha előfordult a családjában már köszvény, akkor fokozottan érdemes betartania az alábbi életmódbeli tanácsokat: kerülje az alkoholt, mérsékelje a vörös húsok és belsőségek a hüvelyesek, füstölt ételek fogyasztását és puringazdag étrendet, és lehetőség szerint törekedjen az egészséges testsúly megtartására.

Kapcsolódó témák