A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Légiós betegség (legionella-fertőzés, legionellosis)

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját pedig Pontiac-láznak nevezik.

A betegség azért kapta a légiós elnevezést, mert 1976-ban, az Egyesült Államokban, a koreai háborúban járt, légiós veteránok philadelphiai találkozóján ütötte fel a fejét először egy légkondicionált szállóban. Ez a járvány 34 halálos áldozatot követelt. A légiós betegség kialakulásában, azóta is, döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések (légkondicionálók)

A légiós betegség oka

A légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák, elsősorban a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartozók. A Legionella baktériumok „víz- kedvelők”, ezért mindenhol előfordulnak, ahol pangó meleg víz van, de a hideg vízben is jelen lehetnek. 15-200C fok alatt még nem kimondottan fertőzőek, de 200C fok fölött már igen és 35-400C fokon érzik magukat a legjobban.

A Legionella kórokozó kimutatható például: a természetes, szabad vizekben, a talajban, a nem kellően karbantartott, ipari méretű légkondicionáló berendezésekben, a keveset használt, nem megfelelően kezelt vagy régen használt vízvezetékekben, a nem elég sűrűn tisztított csap- és zuhanytelepekben. Lehetséges fertőző források: klímaberendezések, zuhanyfürdők, pezsgőfürdők, jakuzzik, szökőkutak, hűtőtornyok, párásító berendezések, kerti locsolók, mezőgazdasági permetezőgépek, spricc-flaskák, akváriumok stb. A Legionella baktériumok járványokat okozhatnak például szállodákban, egészségügyi intézményekben, közfürdőkben, szociális intézményekben, edzőtermekben és hűtőtornyokban.

A Legionella baktérium ivóvíz fogyasztásával, illetve emberről emberre nem terjed. Inhalálással fertőz: a porlasztott vízcseppekben utazva a levegőből belélegzéssel kerül a légutakba (pl. zuhanyzáskor), ahol gyulladást okoz, és akár halálos tüdőgyulladás is kialakulhat. Rizikófaktorai: krónikus tüdőbetegség, csökkent védekezőképesség, dohányzás, alkoholizmus, 50 év feletti kor.

A légiós betegség tünetei

Két fajtája van:

1. A súlyosabb forma a legionárius betegség (atípusos legionella pneumonia), melynek tünetei lehetnek: 2-10 nap lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, nehézlégzés, hasmenés, tudatzavar, aluszékonyság és eleinte száraz köhögés. Az esetek nagy részében kórházi kezelést igényel.

2. Az enyhébb lefolyású változatát Pontiac-láznak hívják. Ezt 1-3 nap lappangási idő után láz, fejfájás, izomfájdalmak, rossz közérzet, enyhe
légúti tünetek jellemzik, de tüdőgyulladás nem alakul ki és többnyire spontán gyógyul 2-5 nap alatt. Ez a típus jóval ritkábban fordul elő.

A légiós betegség diagnózisa

A Legionella baktériumot háromféleképpen is lehet kimutatni az emberi szervezetből:

1. Egy 15 perces vizeletteszttel, ami a Legionella pneumophila esetében már az első héten pozitív.
2. Légúti váladékból (köpetből, hörgőmosó-folyadékból) is kimutatható.
3. A vér szerológiai vizsgálatával, ellenanyag-kimutatás alapján specifikus diagnózis állapítható meg.

Tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasröntgen is szükséges a diagnózishoz.

A légiós betegség kezelése

A mielőbbi diagnózis felállítása kulcsfontosságú! Az időben megkezdett kezeléssel és a megfelelően megválasztott antibiotikumok segítségével kb. 2-4 hét alatt gyógyulás várható, de ha túl későn diagnosztizálják a betegséget, akkor nagyon súlyos, akár halálos tüdőgyulladás alakulhat ki. A súlyos lefolyás idősekben, immunhiányosokban és dohányosokban fordul elő.

A légiós betegség megelőzése

Rendkívül fontos, hogy a különböző intézmények kiemelt figyelmet fordítsanak épületgépészeti berendezéseik rendszeres ellenőrzésére, karbantartására, tisztítására és fertőtlenítésére. Ide tartoznak a vízvezeték- és a klimatizáló rendszerek, illetve lényegében minden olyan vizes felület, ahol pangó víz lehet, pl. esővízgyűjtők, díszkutak stb.

Az otthoni és a gépjárművekben található klímáknál nem kell tartani Legionella fertőzéstől, mert ezek a berendezések nem használnak vizet a levegő hűtéséhez, de ettől függetlenül évi egyszer javasolt szakemberrel kitisztíttatni ezeket is, mert a bennük lévő gombák és baktériumok számos egyéb légúti problémát okozhatnak.


Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.