• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Betegségek

  Légiós betegség (legionella-fertőzés, legionellosis)

  A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját pedig Pontiac-láznak nevezik.

  A betegség azért kapta a légiós elnevezést, mert 1976-ban, az Egyesült Államokban, a koreai háborúban járt, légiós veteránok philadelphiai találkozóján ütötte fel a fejét először egy légkondicionált szállóban. Ez a járvány 34 halálos áldozatot követelt. A légiós betegség kialakulásában, azóta is, döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések (légkondicionálók)

  A légiós betegség oka

  A légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák, elsősorban a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartozók. A Legionella baktériumok „víz- kedvelők”, ezért mindenhol előfordulnak, ahol pangó meleg víz van, de a hideg vízben is jelen lehetnek. 15-200C fok alatt még nem kimondottan fertőzőek, de 200C fok fölött már igen és 35-400C fokon érzik magukat a legjobban.

  A Legionella kórokozó kimutatható például: a természetes, szabad vizekben, a talajban, a nem kellően karbantartott, ipari méretű légkondicionáló berendezésekben, a keveset használt, nem megfelelően kezelt vagy régen használt vízvezetékekben, a nem elég sűrűn tisztított csap- és zuhanytelepekben. Lehetséges fertőző források: klímaberendezések, zuhanyfürdők, pezsgőfürdők, jakuzzik, szökőkutak, hűtőtornyok, párásító berendezések, kerti locsolók, mezőgazdasági permetezőgépek, spricc-flaskák, akváriumok stb. A Legionella baktériumok járványokat okozhatnak például szállodákban, egészségügyi intézményekben, közfürdőkben, szociális intézményekben, edzőtermekben és hűtőtornyokban.

  A Legionella baktérium ivóvíz fogyasztásával, illetve emberről emberre nem terjed. Inhalálással fertőz: a porlasztott vízcseppekben utazva a levegőből belélegzéssel kerül a légutakba (pl. zuhanyzáskor), ahol gyulladást okoz, és akár halálos tüdőgyulladás is kialakulhat. Rizikófaktorai: krónikus tüdőbetegség, csökkent védekezőképesség, dohányzás, alkoholizmus, 50 év feletti kor.

  A légiós betegség tünetei

  Két fajtája van:

  1. A súlyosabb forma a legionárius betegség (atípusos legionella pneumonia), melynek tünetei lehetnek: 2-10 nap lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, nehézlégzés, hasmenés, tudatzavar, aluszékonyság és eleinte száraz köhögés. Az esetek nagy részében kórházi kezelést igényel.

  2. Az enyhébb lefolyású változatát Pontiac-láznak hívják. Ezt 1-3 nap lappangási idő után láz, fejfájás, izomfájdalmak, rossz közérzet, enyhe
  légúti tünetek jellemzik, de tüdőgyulladás nem alakul ki és többnyire spontán gyógyul 2-5 nap alatt. Ez a típus jóval ritkábban fordul elő.

  A légiós betegség diagnózisa

  A Legionella baktériumot háromféleképpen is lehet kimutatni az emberi szervezetből:

  1. Egy 15 perces vizeletteszttel, ami a Legionella pneumophila esetében már az első héten pozitív.
  2. Légúti váladékból (köpetből, hörgőmosó-folyadékból) is kimutatható.
  3. A vér szerológiai vizsgálatával, ellenanyag-kimutatás alapján specifikus diagnózis állapítható meg.

  Tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasröntgen is szükséges a diagnózishoz.

  A légiós betegség kezelése

  A mielőbbi diagnózis felállítása kulcsfontosságú! Az időben megkezdett kezeléssel és a megfelelően megválasztott antibiotikumok segítségével kb. 2-4 hét alatt gyógyulás várható, de ha túl későn diagnosztizálják a betegséget, akkor nagyon súlyos, akár halálos tüdőgyulladás alakulhat ki. A súlyos lefolyás idősekben, immunhiányosokban és dohányosokban fordul elő.

  A légiós betegség megelőzése

  Rendkívül fontos, hogy a különböző intézmények kiemelt figyelmet fordítsanak épületgépészeti berendezéseik rendszeres ellenőrzésére, karbantartására, tisztítására és fertőtlenítésére. Ide tartoznak a vízvezeték- és a klimatizáló rendszerek, illetve lényegében minden olyan vizes felület, ahol pangó víz lehet, pl. esővízgyűjtők, díszkutak stb.

  Az otthoni és a gépjárművekben található klímáknál nem kell tartani Legionella fertőzéstől, mert ezek a berendezések nem használnak vizet a levegő hűtéséhez, de ettől függetlenül évi egyszer javasolt szakemberrel kitisztíttatni ezeket is, mert a bennük lévő gombák és baktériumok számos egyéb légúti problémát okozhatnak.