A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Lupusz (SLE)

A lupusz – teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, rövidítve SLE – egy krónikus autoimmun betegség, mely világszerte kb. 5 millió embert érint, elsősorban nőket.

A lupusz oka

Autoimmun betegség fennállása esetén az ember immunrendszere kórosan túlműködik, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Lupusz esetén a betegség által megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. A gyulladás szinte bármelyik szervrendszert érintheti, pl. az ízületeket, a bőrt, a veséket, a tüdőt, a szívet, a vérsejteket, ezért is hívják ezerarcú betegségnek. Kialakulásának pontos oka nem ismert, valószínűsíthetően külső és belső, a szervezetben zajló tényezők egyaránt szerepet játszanak benne. A betegségre való hajlam öröklődhet is.

A lupusz előfordulása

Becslések szerint a világon kb. 5 millió, hazánkban pedig kb. 7-9 ezer embert érint. Elsősorban női betegség: 10 páciens közül 9 hölgy. A diagnózis felállítása nem egyszerű a szerteágazó tünetek miatt, de a modern diagnosztikus és a terápiás lehetőségeknek köszönhetően napjainkban jóval hamarabb felismerik. Ugyanakkor világszerte nő a lupusszal összefüggést mutató halálesetek száma, holott a halál okaként sokszor a konkrét szerv betegségét jelölik meg, nem pedig a lupuszt, mint alapbetegséget.

A lupusz tünetei

A lupusz tünetei olyan sokfélék lehetnek, hogy a betegséget úgy is emlegetik, mint "nagy imitátort", hiszen gyakran megtévesztők a betegség jelei. Ráadásul a tünetek egyénenként is eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a lupusz melyik szervrendszert támadta meg. Fő tünete az orron és az orcákon megjelenő, pillangó alakú bőrpír; némileg erre utal a betegség elnevezése is, ugyanis a lupus erythematosus vörös farkast jelent.

A lupusz tünetei lehetnek még:

 • extrém kimerültség, gyengeség, mely alvás, pihenés hatására sem enyhül
 • láz
 • testsúlyproblémák
 • ízületi fájdalom, reggeli merevség, duzzanat, bedagadt lábak, ujjak és lábujjak elfehéredése vagy elkékülése hidegben vagy stressz hatására
 • fényérzékenység
 • nehezen gyógyuló sebek a bőrön, orrban, szájban
 • száraz szemek
 • hajhullás
 • vérszegénység, alacsony fehérvérsejt szám, véralvadási problémák
 • szorongás, depresszió, memóriazavar, migrén
 • vesegyulladás (nephrosis)
 • magas vérnyomás
 • vetélési hajlam, koraszülés

Előfordul, hogy az első tünetek már serdülőkorban jelentkeznek és a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél korábban üti fel a fejét a lupusz, annál súlyosabb tünetekkel zajlik le. A betegség lefolyása általában hullámzó, vagyis enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, illetve az is megesik, hogy a beteg évekig tünetmentes.

A lupusz diagnózisa

A nem specifikus, az egész szervezetben felbukkanó, sokszor egyénenként is eltérő tünetek és a betegség időszakos aktivitása miatt a diagnózis felállítása rendkívül nehéz. A betegséget egy 11 pontból álló kritérium rendszer segítségével diagnosztizálják: ha a 11-ből 4 eltérés mutatkozik, akkor az nagyban valószínűsíti a lupusz jelenlétét. Speciális laborvizsgálatokkal igazolják az immunológiai eltéréseket, illetve ízületi fájdalmaknál röntgenfelvételeket készítenek, és ha a röntgenkép nem mutat eltérést, az jellegzetesen lupuszos jelenség, hiszen az ízületek nem roncsolódnak ennél a betegségnél.

A lupusz kezelése

A lupusz gyógyíthatatlan betegség, de kezelhető. A terápia alapvető célja a gyulladás csökkentése, az immunrendszer túlműködésének gátlása, ennek révén pedig a betegség aktivitásának megszüntetése és a remisszió fenntartása. Mindezt különböző szájon át vagy injekcióban/infúzióban adható gyógyszerrel érik el, de ezek némelyike komoly mellékhatással is járhat, ezért is nagyon fontos, hogy a páciens gondozását egy együttműködő orvoscsapat végezze, akik összehangoltan adagolják a beteg gyógyszereit. Mindemellett fizioterápiát, egészséges étrendet, kiegyensúlyozott alvást és a napfény kerülését szokták javasolni.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.