A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Időskori makula degeneráció (AMD = Age-related Macular Disease)

A fejlett országok statisztikái szerint az időskori súlyos látásromlás leggyakoribb oka a makula-degeneráció („szemfenéki meszesedés”, sárgafolt-sorvadás, AMD).

A makula – sárgafolt – a szem ideghártyájának egy kicsi, de igen fontos területe. Itt egyesülnek a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ártalom éri, akkor a központi látás károsodik. Az időskori makula degeneráció (AMD) az ötven évesnél idősebbek mintegy hatodát érinti, és világszerte a látásvesztések feléért felelős.

A sárgafolt elfajulásnak, - makula degenerációnak - két típusa van. Gyakoribb az ún. száraz AMD, amely a makula szöveteinek elvékonyodásával, részleges, foltos idegsejt pusztulással jár, általában lassan romlik, a használható látás hosszú ideig megtartott. Jóval ritkább a nedves forma, amikor a retina alatt kóros érnövekmények, elfajult hajszálerek alakulnak ki, amelyek ödémát, bevérzéseket okoznak a sárgafolt területén, a centrális látás súlyos károsodásával.

A makula degeneráció oka

Az AMD kialakulásának pontos oka még nem ismert, de megfigyelhető családi halmozódás, vagyis feltételezhető örökletes hajlam is a hátterében. Sikerült azonosítani olyan kockázati tényezőket is, amelyek sokszorosára növelik a makula degeneráció rizikóját. Leginkább veszélyeztetettek a cukorbetegek, dohányosok, magas vérnyomásúak, elhízottak, akik egyoldalúan, vitaminhiányosan táplálkoznak, 60 évnél idősebbek, és azok, akik sokat tartózkodtak tűző napon fényvédelem nélkül.

A makula degeneráció tünetei

A makula degeneráció tünete lehet, ha:

  • A központi látás romlik, a látott kép torzul, például az egyenes vonalak görbülnek.
  • A szemüveggel korrigált látásélesség csökken, a látott kép részletei kevésbé kivehetők, például nehezebb az arcok felismerése, a betűk homályosabbak.  
  • A kontraszt-élesség csökken.
  • A színek élénksége tompul.

A makula degeneráció kezdetben még nem okoz panaszt, gyakran szemüveg rendelése alkalmával fedezi fel a szemorvos. A korai diagnózis szempontjából ezért is fontos az 50 év felettiek időszakos szemészeti vizsgálata.

A makula degeneráció diagnózisa

A diagnózis a szemfenék vizsgálatával felállítható. A páciens panaszai már felhívják a szemorvos figyelmét a tüzetesebb vizsgálatra. Szükségessé válhatnak bizonyos kiegészítő vizsgálatok a makulakárosodás mértékének, típusának és a kezelés irányának meghatározásához. /Pl: Amsler rács- vizsgálat,  fluoreszcein angiográfia (FLAG), optikai koherencia tomográfia (OCT)./ A kiegészítő vizsgálatok segítik az AMD típusának meghatározását, ha felmerül a gyanú, hogy a száraz formából esetleg kialakulóban van a nedves, érelfajulásokkal járó változat, amely mielőbbi kezelést igényel. 

A makula degeneráció kezelése

A makula degeneráció száraz típusa nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, életmóddal a betegség előrehaladása lényegesen lassítható.

A nedves típusú AMD kezelése a kóros érnövekmények lehetőség szerinti eltávolítására irányul. Ez történhet lézer kezeléssel, vagy olyan anyagoknak a szem belsejébe juttatásával, amelyek a kóros erek képződését gátolják ill. azokat visszafejlesztik. Sajnos, ezek az eljárások nem mindenkinél alkalmazhatók, de időleges javulás elérhető velük, végleges gyógyulás nem.

Erősen megromlott látás esetén az olvasás segítésére látásjavító segédeszközök alkalmazhatók (nagyítók, lupék, olvasólécek, stb.)

A kezelés lehetőségeinek korlátozottsága miatt igen nagy jelentősége van a megelőzésnek. Kerülni kell a szemfenéki erek állapotát rontó káros szokásokat, főleg a dohányzást, a túlzott napozást. Karban kell tartani az esetleges belgyógyászati betegségeket, például a cukorbetegséget, magas vérnyomást, stb..

Sokat segíthet az egészséges, a szem természetes védelmi mechanizmusát erősítő antioxidánsokban, vitaminokban, luteinben és zeaxantinban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.