A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Méhnyakgyulladás

A méhnyakgyulladás (cervicitis) a méhnyak, vagyis a méhnek a méhszájjal a hüvelybe nyíló alsó, keskenyebb harmadának a betegsége, gyulladása. Gyakori nőgyógyászati probléma, amelyet több ok is kiválthat: fertőzés, irritáció, sérülés, allergia is. Elhanyagolva szövődményeket okozhat, átterjedhet más női nemi szervekre is, a teherbeesést is megnehezítheti.

A méhnyakgyulladás oka

A méhnyakgyulladás oka lehet több nemi úton terjedő fertőzés, baktérium, vírus és gomba, így például a gonorrhea, a chlamydia, a trichomoniasis is. A gyakori partnerváltás, az óvszer nélküli közösülés és a nem megfelelő higiénia növeli a betegség rizikóját. A kórokozók elszaporodását, a gyulladást elősegíti, ha a hüvely nyálkahártyájának mikroflórája, mikrobiológiai egyensúlya valami (például gyógyszeres kezelés, intimzuhany, stb.) miatt felborul. A gyulladás hátterében állhat allergia is, amit kiválthatnak különböző spermicid anyagok, tisztálkodó szerek, az óvszerekben található latex is. Tampon vagy pesszárium okozta apró sérülés is elindíthat gyulladásos folyamatot, és ritkán, de előfordulhat, hogy nőgyógyászati beavatkozás alkalmával történik sérülés vagy kerül kórokozó a méhnyak területére. A változó korban lévő nők szervezetében csökken az ösztrogén szintje, vékonyabbá válik a hüvely és a méhnyak fala, sérülékenyebbé a nyálkahártyája, így esetükben a méhnyakgyulladás gyakoribb.

A méhnyakgyulladás tünetei

A cervicitis jellegzetes tünete a megváltozott színű és állagú (szürkés vagy sárgás színű, sűrűbb, gennyes), megnövekedett mennyiségű hüvelyváladék, folyás. Jelezheti pecsételő hüvelyi vérzés is, kísérheti hidegrázás, láz, vizeléskor fájdalmas, égő, csípő érzés, olykor alhasi görcs vagy a közösüléskor érzett fájdalom figyelmeztet rá. Nem ritkán azonban teljesen tünetmentes marad, ilyenkor csak a nőgyógyásznál derül ki. A rendellenességekre fel kell figyelni, mivel a méhnyakgyulladás súlyos szövődményeket indíthat el, továbbterjedhet a méh és a petevezetők, a petefészkek irányába, hegesedést, elzáródást okozhat, ennek következtében nehezíti a teherbe esést, és növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát.

A méhnyakgyulladás kezelése

A méhnyakgyulladás kezelése a kiváltó októl függ: ha allergia vagy irritáció okozta, akkor nincs is szükség kezelésre, a kiváltó anyag azonosítása és kerülése elegendő.  Fertőzés esetén gyulladásellenes, antibiotikum- vagy antivirális kezelésre van szükség. A kórokozót az orvos a hüvelyváladék laboratóriumi vizsgálata, baktériumtenyésztés során állapítja meg. Nemcsak a beteg, hanem vele egy időben a partnere is kezelendő, ellenkező esetben visszafertőződhet.

A cikk dr. Kerepesi Judit közreműködésével készült.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.