A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mellhártyagyulladás

Hogyan helyezkedik el a mellhártya?

A mellhártya (pleura) két részből áll, a fali- és zsigeri mellhártyából. A tüdőt és a mellkasfalat borítják, és szerepük, hogy közvetítsék a mellkasfal tágulását és összehúzódását a tüdőállománynak, valamint mechanikai és immunológiai védelmet biztosítanak a tüdőnek. A mellhártyagyulladásnak "száraz" és "nedves" formáját különítjük el.

 

A mellhártyagyulladás okai

A száraz mellhártyagyulladás leggyakoribb oka a tüdőgyulladás, bizonyos vírusfertőzések, a tbc, a tüdőinfarktus, a tüdőtályog, a hörgőtágulat, a tüdődaganat és bizonyos autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis, SLE).

Hasonlóan az előzőhöz a "nedves" mellhártyagyulladás sem önállóan kórkép, hanem valamilyen betegség kísérője és gyakran a száraz mellhártyagyulladás továbbfejlődése.

Mellkasi folyadék megjelenhet szívelégtelenség, bakteriális tüdőgyulladás, különböző rosszindulatú daganatos betegségek, tüdőembólia, vírusfertőzés, májelégtelenség, tbc, azbesztexpozíció és egyéb betegségek kísérőjeként. A mellkasi folyadék azonban ezeknél a betegségeknél nem minden esetben gyulladásos eredetű, a pontos diagnózis felállításáig, helyesebb, ha nem mellhártyagyulladásról, hanem mellkasi folyadékgyülemről beszélünk.

A mellhártyagyulladás tünetei

A mellhártyagyulladás leggyakoribb tünete a légzéssel összefüggő éles mellkasi fájdalom. A fájdalmat a beteg általában a mellkasában érzi, közvetlenül a gyulladás helye felett, de a fájdalom kisugározhat a hasba is, amikor akut hasi kórképektől kell elkülöníteni. A légzés gyakran gyors és felületes, mivel a mélyebb légvétel fájdalmat okoz; a fájdalmas oldalon az izmok kevésbé mozognak, mint az ellenoldalon.

Ha nagy mennyiségű folyadék szaporodik fel, és elválasztja a mellhártyalemezeket egymástól, a fájdalom meg is szűnhet. A nagy mennyiségű folyadék akadályozza az azonos oldali, vagy mindkét tüdő kitérését, így légzési nehezítettséghez vezet.

Tüdőgyulladás szövődményeként fellépő gennyes mellkasi folyadékgyülem esetén a mellkasi fájdalom mellett magas lázzal járó szeptikus állapot is kifejlődhet.

A mellhártyagyulladás diagnosztikája

A száraz mellhártyagyulladás diagnózisának felállítása az orvos által végzett fizikális vizsgálaton alapszik. Mellkasröntgen képen eltérés nem látható, olykor az alapbetegség jelei észlelhetők.

Mellkasi folyadékgyülem esetén a fizikális vizsgálatot követően képalkotó vizsgálatokkal (mellkas röntgen, ultrahang, CT) lehet kimutatni a folyadékot, annak elhelyezkedését és mennyiségét. A mellkasi folyadék okának tisztázásához elengedhetetlen a folyadék laboratóriumi vizsgálata. A mintát kórházi körülmények között mellkascsapolással nyerik. Nagyon sokszor az alapbetegséget csak nagyon szerteágazó, nem kevés időt kívánó vizsgálatsorozattal lehet tisztázni.

A mellhártyagyulladás kezelése

A kiváltó októl függetlenül gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel a mellkasi fájdalom enyhíthető és bizonyos esetekben a gyógyulási folyamatot is elősegíti. A legfontosabb azonban az alapbetegség megfelelő kezelése, mely igen különböző lehet, és gyakran hosszú időt vesz igénybe. Folyadékgyülem esetén magát a folyadékgyülemet is kezelni kell. A beteg légzési nehezítettségét a mellkasi folyadék lecsapolása átmenetileg enyhíti, azonban a folyadék legtöbbször újratermelődik.

Makacsul visszatérő mellkasi folyadék esetén bizonyos gyógyszereknek a mellűrbe való fecskendezésével a két mellhártyalemezt össze lehet tapasztani, ami megakadályozza a folyadék újratermelődését. Súlyosabb esetekben a mellkasba vezetett draincsövek segítségével öblítő és szívó kezelésre is szükség van. Elhanyagolt, gennyes mellhártyagyulladás esetén a végleges megoldás mellkasi műtéttől várható.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.