A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mumpsz

A mumpsz, járványos fültőmirigy-gyulladás (parotitis epidemica, vagy salivitis epidemica) fertőző vírusos megbetegedés. A vírus kizárólag emberi megbetegedést okoz. Világszerte ismert és gyakori, leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, de felnőtteknél sem ritka. Leggyakrabban télen és tavasszal jelenik meg. A kötelező védőoltás (MMR vakcina) bevezetése előtt az 5-12 éves korosztály leggyakoribb gyermekbetegségeinek egyike volt, azonban a védőoltással megelőzhető.

Veszélyes szövődményei (például idegi halláscsökkenés, agyvelő és agyhártyagyulladás, heregyulladás és következményes nemzőképtelenség) is kialakulhatnak. A lezajlott fertőzés ritka kivétellel élethosszig tartó védettséget nyújt.

A mumpsz okai

A mumpsz kórokozója a Paramyxoviridae víruscsaládba tartozik, elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg, a védőoltásban nem részesült gyerekeket, illetve a gyengébb immunvédelmű felnőtteket fertőzi meg. A kórokozó nagy fertőzőképességű, cseppfertőzéssel, érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed.  A lappangási idő két-három hét.  A betegek már körülbelül egy héttel a tünetek megjelenése előtt átadhatják a fertőzést, és a betegség egész folyamán fertőzőképesek. Minél idősebbeket érint a mumpsz, annál súlyosabb tünetekkel jelentkezik a betegség.

A mumpsz tünetei

A mumpsz jellegzetes megjelenését többnyire rövid bevezető időszak előzi meg, megfázásra emlékeztető tünetekkel kezdődik, lázzal, fejfájással, a nyaki izomfájdalommal jár. A fokozott nyáltermelés és a gyulladás miatt a fültőmirigy és a többi nyálmirigy is megduzzad egyik vagy mindkét oldalon, amelyet fülbe kisugárzó fájdalom és légzőszervi tünetek is kísérhetnek. A rágás nehézkes, fájdalmas. Előfordul a hasnyálmirigy érintettsége is, ami hasi fájdalmakat, hányást, hasmenést is okoz. Ugyanakkor a mumpsz lezajlódhat specifikus tünetek nélkül, sőt szinte tünetmentesen is. 

Szövődményként gyerekeknél előfordulhat agyhártyagyulladás, amelyet fej-, vagy nyakfájás, fényérzékenység, tarkómerevség jelezhet. Ritkábban agyvelőgyulladás is kialakulhat, amelynek tünetei szédülés, hányás, illetve neurológiai tünetek, például bénulás. Mumpsz következményeként féloldali süketség maradhat vissza, tízezerből egy esetben. Fiatal és felnőtt férfiak esetében az esetek közel egyharmadában a mumpsz heregyulladást is okoz, fokozott lázat, herefájdalmat és duzzanatot kiváltva. A heregyulladásos szövődmények hetede a termékenységet is károsítja.

A mumpsz kezelése, megelőzése

A betegség kezelése tüneti, a legfontosabb teendő a fájdalom és a láz csillapítása, a duzzanat lohasztása. Ha a rágás fájdalmat okoz, megkönnyíthető lágyabb, pépes ételekkel.

A mumpsz hatékony védőoltással, a kanyaró és a rózsahimlő ellen is védelmet biztosító, legyengített vírusokat tartalmazó MMR-vakcinával megelőzhető, ami Magyarországon a kötelező védőoltások közé tartozik.

A cikk dr. Székely Éva közreműködésével készült.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.