A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Napégés

A napégés okai

 

A napégés más égésekhez hasonló bőrsérülés. Kiváltója a nap UV-, főként az UV-B sugárzása.  Nagy magasságban, hegyekben, havas lejtőkön az UV sugárzás erősebb, így ott az átlagos körülményekhez szokott ember szinte észrevétlenül, nagyon gyorsan leéghet. Hasonló a helyzet a vízparti nyaralóhelyeken, ahol a vízfelület tükröző hatása megsokszorozza a sugarak erejét. A fény erősségén kívül a bőr egyéni jellemzői és más tényezők, például egyes, a napsugarakra való érzékenységet fokozó gyógyszerek is fokozhatják a leégés veszélyét. A kevesebb pigmentet tartalmazó világos bőr köztudottan hamarabb leég, mint a kreol vagy a barna, de a sötétebb bőrűek sem védettek teljesen a napégéssel szemben. Legerősebb a kockázat a déli órákban, 11-15 óra között.

 

A napégés tünetei

Égő, viszkető érzés, bőrpír, fájdalom jelzik a leégést, ami tulajdonképpen a bőr gyulladásos folyamata. A tünetek pár órával a tényleges napégés után jelentkeznek. Komolyabb esetben hólyagosodás is megfigyelhető. A hólyagok idővel felszakadnak, nedveznek, helyükön hámhiány, felszíni seb keletkezik. Még súlyosabb esetben a bőrön jelentkező tüneteket hányinger, hányás, általános rossz közérzet is kíséri. A napégésnek vannak később jelentkező, utólagos következményei is. Akár évekkel később is megjelenhetnek a felhólyagosodás nyomán szeplők, pigmentfoltok. A túl sok napfény a bőr öregedését felgyorsítja. Ennél súlyosabb következménye is lehet: a bőr „nem felejt”, a gyerekkortól kezdve kapott UV sugárzás mintegy összeadódik, és évekkel később rosszindulatú bőrdaganat (pl.bazalsejtes carcinoma, laphámrák, melanoma) alakulhat ki rajta.  Ismert adat, hogy a napégések száma növeli a melanoma kialakulásának a kockázatát.

A napégés diagnózisa

A betegség felismerése az előzmények - hosszabb napon, vízparton, hegyekben történt tartózkodás – ismeretében, és a jellegzetes bőrtüneteket, fájdalmat észlelve nem nehéz.

A napégés kezelése

Ha megtörtént a baj, a bőr hűtése és a sok folyadék fogyasztása enyhíti a tüneteket. Speciális, erre a célra kapható készítmények, pl. krémek, vizes rázókeverékek is jó szolgálatot tehetnek. Ajánlatos az enyhe, hűs vízsugárral való zuhanyozás, de az erősebb, nagyobb nyomású vízsugarat, valamint az áztató vizes borogatást kerülni kell. Ha súlyosabb, kiterjedtebb az égés, orvosi segítséget kell igénybe venni, mert antibiotikumok szedésére, sőt infúzióra, tetanuszoltásra is szükség lehet. Ha I. fokú napégésről van szó, ami csupán bőrpírt okoz, a baj szinte magától elmúlik néhány nap alatt. A beteg felület lehámlik, alatta új bőr képződik. Mivel a gyerekek bőrfelülete testtömegükhöz képest sokkal nagyobb, mint a felnőtteké, leégés esetén fokozott mértékben fenyegeti őket a kiszáradás.  Esetükben tehát még jobban kell ügyelni a folyadékpótlásra.

Kisgyerekeknél, valamint komoly, hólyagosodással, rossz közérzettel járó esetekben ajánlatos orvosi segítséget igénybe venni, kórházi kezelés is szükségessé válhat.

A napégés megelőzése

A megelőzés része a mértékletes napozás, a fényvédő szerek és a megfelelő, biztonságos, bevizsgált napszemüveg használata. A kisgyerekekre különösen ügyelni kell, és azt is figyelembe kell venni, hogy még részleges árnyékban, szűrt fényben is le lehet égni! Ha napon kell tartózkodni, jól szellőző, természetes anyagból készült ruhával, kalappal, sapkával is érdemes a sugárzástól óvni a testet. Vízparton, hegyekben elengedhetetlen a magas faktorszámú fényvédő készítmény használata.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák