A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Ödéma

Az ödéma szövetközti vizenyőt jelent. Akkor alakul ki, ha a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya felbomlik. Az ödéma koncentrálódhat egyetlen testrészre, ez a lokális ödéma. Azonban érinthet több testrészt, szervet is, ez a generalizált ödéma. Ez utóbbira jellemző a szimmetrikus elhelyezkedés, amikor a vizenyősödés nagyjából azonos mértékű a test mindkét oldalán.

Az ödéma okai és tünetei

Ödémát elsősorban a folyadékot szállító erek (vénák, artáriák vagy nyirokerek) nem megfelelő működése idéz elő, melynek következtében vizenyő szaporodik fel a szövetek közötti térben. A szemmel is jól látható duzzanat sokszor enyhébb vagy természetes ok miatt alakul ki, mint pl. túl hosszú ideig tartó ülés, túl sok sós étel fogyasztása, premenstruációs szindróma vagy terhesség, ugyanakkor kialakulhat gyógyszermellékhatásként, illetve veszélyes kórképek is állhatnak a hátterében, pl.:

1. A szív eredetű (kardialis) ödéma fő tünetei: bokadagadás, súlyosabb esetben a teljes láb vizenyősödése, gyakori éjszakai vizelés.

2. Az emésztőrendszeri ödéma fő tünetei: emésztési zavarok, étvágytalanság, fogyás.

3. A vese eredetű (renalis) ödéma fő tünetei: vizenyősödés az alszárakon, az arcon.

4. A nyiroködéma (lymphoedéma) fő tünetei: a végtagok vizenyősödése, a kéz- és lábujjak hurkaszerű megvastagodása, a kéz-, lábhát cipószerű duzzanata, ún. csecsemőráncok megjelenése.

5. A mélyvénás trombózis miatti ödéa fő tünete a rövid idő alatt, előzmény nélkül kialakuló általában féloldali fájdalmas végtagduzzanat.

6. A külső kompresszió okozta vénaelzáródás okozta ödéma fő tünetei: a combhajlatban lévő nyirokcsomó duzzanat, az azonos oldali alsó végtag vizenyősödése.

7. A visszértágulat okozta ödéma fő tünetei: a boka vizenyősödése, barna pigmentáció, súlyosabb esetben lábszárfekély.

8. Az alacsony vérfehérjeszint miatt kialakuló (hypoproteinaemiás) ödéma következtében csökken a fehérjetermelés és/vagy a fehérjék felszívódásának aránya.

Az ödéma diagnózisa

Miután az ödéma jelensége mögött több ok is meghúzódhat, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk a problémával. A szakorvos többnyire fizikális vizsgálattal kezd, melynek során meghatározza az ödéma elhelyezkedését, majd egy egyszerű fonendoszkópos vizsgálattal kiszűri, hogy az ödéma kardiológiai eredetű-e, ugyanis ez esetben jellegzetes pangásos zörej hallható a tüdőben. Mindemellett szükség lehet labor-, EKG és különböző ultrahangvizsgálatokra is a diagnózis pontos felállításához.

Az ödéma kezelése

Az ödéma kezelése legtöbbször gyógyszeresen történik, attól függően, hogy mi okozza, hiszen a kiváltó betegséget kell kezelni. Ezen kívül legtöbbször sószegény diétát, vízhajtó hatású ételek (pl. görögdinnye, ananász, spárga, hagyma) fogyasztását, kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt és rendszeres sportot javasolnak a pácienseknek. Esetenként kompressziós kötést is alkalmaznak.


Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.