A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Orbánc

Az orbánc (erysipelas) élénk bőrpírral, duzzanattal, hidegrázással, lázzal és fájdalommal járó, fertőző bőrgyulladás, amely többnyire az arcon, végtagokon, főleg lábon és sebek közelében alakul ki és onnan terjed tovább a nyirokereken keresztül a bőr felső rétegeiben. Gyakori betegség, különösen idősebb korban.

Az orbánc okai

Leggyakrabban a Streptococcus beta-haemolyticus A csoportjába tartozó baktérium okozza, de a Staphylococcus baktériumok is kiválthatják. A gennykeltő kórokozók hámsérüléseken keresztül jutnak be a szervezetbe, amihez a kiszáradt bőr berepedése, az orrnyílás körüli, a náthától megviselt bőr hámlása vagy a lábujjak közötti gombás fertőzés okozta kis hámsérülés is elegendő. Leggyakoribb az arcon, a fülön, a végtagokon. A fertőzés folyamata a felső légutak vagy a fül gyulladásos folyamataiból, például a  mandulák és a garat területén lévő Streptococcus baktériumtelepekből is elindulhat, de a hámsérülés külső kórokozók által is fertőződhet, és műtéti sebek felülfertőződése is előfordul.

Az orbánc tünetei 

A bőrtünetek megjelenése előtt, a lappangás időszakában erős fejfájás, rossz közérzet, bágyadtság, étvágytalanság jelentkezik, majd hidegrázás és magas láz alakul ki, ami esténként a 39-40 fokot is meghaladhatja. A fertőzés helyén (általában valamilyen hámsérülés, seb körül) bőrpír, fénylő, vörös folt, ödémás duzzanat alakul ki és gyorsan növekszik, bőrfeszülés, heves bőrfájdalom mellett. A heves bőrgyulladás több napig, súlyos esetben akár két hétig is eltart, majd az élénk bőrpír helyén barnás elszíneződés alakul, ezután hámlás kezdődik a bőr teljes gyógyulásáig. A tünetek intenzitása eltérő, az enyhe bőrpírtól egészen a hólyagos, sőt fekélyes, tályogos, a bőr mélyebb szöveteit is érintő bőrgyulladásig. Ritkán belső szervek hártyáira (mellhártya, agyburok, szívburok) is átterjedhet.

Az orbánc különösen súlyos tünetekkel és következményekkel járhat azoknál, akiknek az immunvédelme valamilyen okból gyenge: így a csecsemőket, az időseket, a krónikus betegeket, a HIV-fertőzötteket, a tébécéseket, a rossz higiéniás viszonyok közt élőket, alkoholistákat kiemelten veszélyezteti. Az esetek mintegy egy százaléka halálos kimenetelű.

Az orbánc kezelése

Kezelése ágynyugalomban, antibiotikumokkal, láz és fájdalomcsillapítással történik. A bőrtünetek langyos vagy hideg vizes borogatással enyhíthetők. Fontos megakadályozni a fertőzés esetleges visszatérését, ezért gondoskodni kell a lehetséges behatolási kapuk megszüntetéséről, így például, ha a fertőzés a lábujjak közötti, bőrgomba miatti hámsérülésből indult, mielőbbi gombaellenes kezelésre van szükség.

A cikk dr. Tihanyi Lilla közreműködésével készült.