A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Orrsövényferdülés

Az orrsövényferdülés

Az orrsövény (septum nasi) az orrüreget két részre osztó, elülső részén porcos, hátsó részén csontos alapú képződmény. Az orrsövény alaki eltéréseit, deformitásait nevezzük összefoglalóan orrsövényferdülésnek. Előfordulása rendkívül gyakori, a populáció mintegy 70 %-ának orrsövényén van kisebb-nagyobb deformitás, csontléc vagy taraj. Férfiak esetében gyakoribb, nőknél valamivel ritkábban észlelhető.

 

Az orrsövényferdülés okai

Az orrüreget két részre osztó sövény már a magzati életben kifejlődik, de a 6. terhességi hónapig csak puha kötőszövet alkotja. Ezt követően indul meg a porcos és a csontos részek kialakulása. Gyakran előfordul azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, és a szeptum porcos és csontos része gyorsabban és erőteljesebben nő, mint az orr alapja és oldalsó része. Ennek következtében a gyorsabban fejlődő orrsövény nem fér el az orrüregben, a helyhiánynak megfelelően oldalirányban elhajlik, esetleg lefelé kitér. Nem ritka azonban az sem, hogy az orr traumás sérülése vezet a kialakulásához.

Az orrsövényferdülés tünetei

Az orrsövény ferdesége az orr szellőzését gátolja, a szűkebb oldalon a levegő áramlása lecsökken, az orrlégzés romlik. A tágabb oldalon sem megfelelőek az áramlási viszonyok, az orrnyálkahártya nem tudja kellőképpen felmelegíteni és párásítani a beszívott levegőt. A megváltozott orrlégzés kóros váladéktermeléssel járhat, orrfolyást, a garat felé csorgó váladékozást, orrdugulást, okozhat, az orrmelléküregek gyulladásához vezethet. A tünetek erősségét fokozza, ha az orrsövényferdüléshez allergia is társul. Az orrsövényferdülés tünete lehet orrhangú beszéd is. Egyes esetekben a fülkürt működését gátolja, így fülpanaszokat, gyakran visszatérő középfülgyulladást, esetleg halláscsökkenést okozhat. Makacs fejfájáshoz is vezethet.

Az orrsövényferdülés diagnosztikája

Az orrsövény alaki eltéréseit fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként, orrtükrözéssel lehet diagnosztizálni. Az orvos a tünetek alapján elrendelhet orrmelléküreg-röntgen, esetleg CT-vizsgálatot. Pontosabb megítéléshez rendelői körülmények között endoszkópos orrtükrözést is végezhet, melynek segítségével az orrüreg hátsó részei is áttekinthetők. A fülkürt hurut, vagy következményes középfülgyulladás vizsgálatára ún. tympanometriás vizsgálat is végezhető.

Az orrsövényferdülés kezelése

Tüneti kezelés próbálható, de az orrsövényferdülés csak műtéttel korrigálható. Orrsövényműtét végzése akkor indokolt, ha a hosszan tartóan fennálló orrlégzési panasz hátterében az orrsövény ferdesége áll, vagy a ferdeség része a gátolt orrpasszázst kiváltó, illetve fenntartó oknak.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?