A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pajzsmirigyrák

A mindössze húsz gramm tömegű pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, a légcső két oldalát fogja közre. Szabálytalan alakú, két lebenyből áll. A pajzsmirigy működési zavarai, az alulműködése és a túlműködése meglehetősen gyakoriak, de rosszindulatú daganata szerencsére a ritkább rákos elváltozások közé sorolható. Az endokrinológiai illetve az onkológiai szakrendelés szakterületéhez tartozik.

 

A pajzsmirigyrák okai

Pajzsmirigyrák hátterében állhat a fejet illetve a nyakat - akár terápia, akár munkavégzés közben vagy baleset során - érő radioaktív besugárzás. Kimutathatóan megnőtt a pajzsmirigyrákos esetek száma például a csernobili atomreaktor-baleset, illetve a hirosimai, nagaszaki atomtámadás következtében. Összefüggés lehet a pajzsmirigyrák kialakulása és a TSH pajzsmirigyserkentő hormon túlzott termelődése között is, valamint hozzájárulhat a jód nem megfelelő szintje (túlsúlya illetve hiánya) is. Ismert családi halmozódás is, így genetikai okai is lehetnek.

A pajzsmirigyrák tünetei

Sokáig tünetmentes maradhat. Legtöbbször egy tapintható göb megjelenése kelt először gyanút, de kezdődhet a folyamat teljesen tünetmentesen is. Bár a göbösödés nemcsak daganat jele lehet, de mindenképpen mielőbbi kivizsgálást tesz szükségessé. Előfordul az is, hogy nyaki nyirokcsomó-duzzanat, vagy mással nem indokolható rekedtség és nyelészavar az első tünete.

A pajzsmirigyrák diagnosztikája

A diagnosztikáját nehezíti, hogy lassan alakul ki és tünetszegény elváltozás. Gyanú felmerülésekor a családi anamnézis felállítása fontos, mivel a pajzsmirigyrák egyik típusánál családi halmozódást figyeltek meg. A korábban meglévő pajzsmirigygöb méretének, tapintásának, rögzítettségének változása okot adhat a gyanúra. Jelezheti a nyaki nyirokcsomók tartós duzzanata és féloldali hangszalagbénulás is.

Laboratóriumi vérvizsgálatok után ultrahangvizsgálat, a pajzsmirigy izotópos vizsgálata, majd biopszia, szövettani mintavétel igazolhatja a diagnózist.

Kiemeljük és javasoljuk az éves állapotfelmérést, ahol a belgyógyász-háziorvos megtapintja a nyakat és ha göböt észlel, azonnal ultrahang vizsgálatot ír elő. Miután a pajzsmirigy göb igen gyakori, 40 fölött érdemes egyszer szűrőjelleggel is elvégeztetni a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatot. Amennyiben göb igazolódik, annak növekedési tendenciájának követésére legalább évente kontroll ultrahang vizsgálat elvégzése javasolt.

A pajzsmirigyrák kezelése

Kezelése elsősorban műtéti úton történik, valamint radiojód-terápia, hormon- és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ha a pajzsmirigydaganat mérete nem haladja meg az egy centimétert és nem érinti a nyirokcsomókat, a műtéti kezelés egyedül is megoldhatja a problémát. Szükségessé válhat a radioaktív jódizotóppal történő sugárkezelés és kemoterápia is.

A pajzsmirigyrák követése

Minden onkológiai betegség követése szükséges, kezdetben 3 havonta, majd félévente és évente. Ilyenkor a daganat kiújulása irányában is végeznek vizsgálatot, de ún. vérből végzett tumormarker laborvizsgálat is szükséges és a leggyakoribb áttétek helyeinek a szűrése.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.