A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pánikbetegség

A pánikbetegség

A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé sorolható. A pánikroham során az érintettek látszólag objektív ok nélkül hirtelen kínzó félelmet élnek meg. A szervezetben ilyenkor olyan biokémiai változások mennek végbe, melyek, mint egy valós veszélyhelyzetben. A pánikbetegség általában a húszas-harmincas éveikben járó embereket érinti. A társadalom 1-4 %-a él át élete során kisebb-nagyobb pánikbetegséget. Pánikbetegségről valójában csak akkor beszélünk, amikor havonta több alkalommal fordul elő pánikroham és a rohamoktól való félelem oly mértékű, hogy befolyásolja a mindennapokat.

 

A pánikbetegség tünetei

  • Pszichés tünetek: szorongás, haláltól való félelem, szédülés, realitásérzés/kontroll elvesztése
  • Testi tünetek: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, izzadás, remegés, szájszárazság, émelygés, bizsergés-érzés

A pánikbetegség okai

A pánikbetegség okát pontosan nem tudni. Örökletes tényező mellett inkább a megélt, súlyos stresszhelyzetek járulnak hozzá a pánikrohamok kialakulásához. Egy elmélet szerint a pánikrohamokat egy olyan önerősítő kör hozza létre, mely során bizonyos észlelt testi és pszichés eltéréseket (pl. gyorsabb szívverés, koncentrációs zavar) a szervezet valós veszélyként azonosít, majd ettől félni, szorongani kezd. A szorongás tovább erősíti a tüneteket és így létrejön egy ördögi kör.

A pánikbetegség diagnosztikája

Mivel a szorongásos helyzetek az életünk természetes reakciói és azok túlélésünket, sikerességünket is elősegítik, nem kell rögtön pánikbetegségre gondolni - lehet, hogy a helyzet nem is annyira súlyos. A diagnózist bízzuk szakemberre, aki részletes beszélgetés keretében a gyanút meg tudja erősíteni, vagy ki tudja zárni. A pánikbetegséget más szorongással járó betegségektől is el kell különíteni.

A pánikbetegség kezelése

A pánikbetegség kezelését minél előbb el kell kezdeni, mert így jobbak az esélyek a gyógyulásra és nem válik idülté a betegség, nem alakulnak ki másodlagos betegségek (pl. depresszió). Számos lehetőség áll rendelkezésre, mellyel a betegség kontrollálhatóvá válik, meggyógyítható. Akut helyzetben pl. a légzés-kontroll segíthet. Életmód változtatás és a pszichoterápia módszerei használhatók fel a betegség lényegének kezeléshez, ilyenek pl. a kognitív terápia, pszichoanalízis, csoportterápia. Középsúlyos, súlyos esetekben gyógyszeres kezelés is szóba jön. Cél, hogy az illető visszanyerje realitásérzését, a kiváltó okok helyes felmérését, a pánikhelyzetek kézben tartását.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.