A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Rühesség

Rühesség kialakulása

A rühesség egy világszerte elterjedt, emberről emberre terjedő bőrbetegség. Az élősködő rühatka testi érintkezés révén kerül a bőrre, ahonnan a bőr alá fúródik és ott akár apró járatokat rág magának, bőrgyulladást, allergiás elváltozást, viszketést okozva. A kórkép kialakulása 3-6 hetet is igénybe vehet, de visszafertőződés esetén már egy nap után jelentkezhet a kínzó viszketés.

Az ember fertőzését a sarcoptes scabiei nevű faj okozza, de ritka esetekben rühességet utánozhat állatokról átterjedő más faj okozta fertőzés, habár ez igen ritka. Téves hiedelem, hogy a rühességet csak tisztátlan körülmények és elhanyagoltság okozza. A bolhához hasonlóan ott terjed, ahol sok ember összegyűlik, így óvodákban, iskolákban, öregek otthonában, de akár kórházakban is problémát okozva.

 

A rühesség tünetei

A rühatkák elsősorban a vékony bőrt tudják átfúródnak, így az ujjak között, hajlatok, lágyék, nemi szervek, deréktáj érintettsége a leggyakoribb. Az érintett helyeken bőrelváltozásokat és viszketést okoznak, mely meleg, hatására fokozódik, ezért néha éjszaka a paplan alatt a legkínzóbb a viszketés. A bőrelváltozások változatosak lehetnek, gyakran allergiás jellegűek. Az allergiás tünetek nem csak a fertőzött bőrterületen jelentkezhetnek, így pl. arcon is. Gyakran a viszketés miatt kialakuló sebek másodlagos fertőzéseket okoznak.

A rühesség diagnózisa és kezelése

A diagnózist felállítását kikérdezés és a bőr tüzetes vizsgálata teszi lehetővé.

A rühesség kezelése

Amennyiben rühesség igazolódik, a bőrgyógyász egy helyileg alkalmazható készítményt rendel el, melynek egyszeri alkalmazása után a rühatkák elpusztulnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a környezet fertőtlenítésére: a ruházatot, ágyneműt legalább 60 fokon mosva lehet fertőtleníteni. Egy másik lehetőség, hogy legalább 3 napon át műanyag zsákba zárjuk a textíliát, így a rühatkák táplálék hiányában elpusztulnak.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák