A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Tüdőtágulat (emfizéma)

A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés, amely visszafordíthatatlan. A tüdőtágulat a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik típusa, részjelensége. A COPD-vel élők kb. egyharmadánál fedezhető fel. Elsősorban a 45 év fölötti férfiak érintettek, de egyre több a női beteg a dohányzás folyamatos terjedése miatt.

A tüdőtágulat okai

A tüdőtágulat lehet elsődleges: idősebb korban a gerinc púpossága miatt létrejöhet tüdőtorzulás, melynek során a tüdő légútjai kitágulnak és a tüdő elveszti rugalmasságát. Ugyanakkor kialakulhat másodlagosan is, leggyakrabban a COPD következményeként.

Rizikótényezői:
 • A legjelentősebb a dohányzás, melynek részét képezi a passzív dohányzás is.
 • Különböző foglalkozási ártalmak: füst, por tartós belégzése.
 • Légszennyezés: szmog, ködös levegő.
 • Gyakori fertőzések, pl. ismétlődő tüdőgyulladások.
 • Túlzott alkoholfogyasztás. 
 • C-vitaminhiány.

A tüdőtágulat kialakulásának oka lehet genetikai is: az alfa-1-antitripszin (AAT) nevű enzim veleszületett hiánya miatt is létrejöhet, de ez nagyon ritka, 2000 emberből mindössze egyet érinthet.

A tüdőtágulat tünetei

 • Nehézlégzés, a levegő kapkodása, légszomj, először csak terhelésre, később már nyugalomban is. 
 • A légzési nehézség sípoló hanggal is járhat.
 • Állandó, kínzó száraz köhögés, a kialakuló rohamok többnyire reggel jelentkeznek.
 • Előfordulhat köpetűrítés is.
 • Jellegzetes a pipázó ajaktartás, gyakori a lila ajak.
 • A betegek főleg sovány alkatúak, hordó alakú, felfújt mellkassal, sokszor púpos háttal. 
 • Nem specifikus tünetei lehetnek: súlygyarapodás, étvágytalanság, fogyás, gyengeség, alvászavar, akár depresszió is.

A tüdőtágulatos betegek légzésfunkciója az idő előrehaladtával egyre romlik, a betegség szövődményei akár halálhoz is vezethetnek.

A tüdőtágulat diagnózisa

A diagnózis több vizsgálat során is felállítható: légzésfunkciós vizsgálat, mellkas-röntgenvizsgálat, nagy felbontóképességű HRCT-vérgázvizsgálat, illetve CT-vizsgálat segítségével.

A tüdőtágulat kezelése

Kezelése tüneti: többnyire hörgőtágító gyógyszereket alkalmaznak, mert ezek stabilizálhatják a hörgők tágasságát és lassítják a légzésfunkciós értékek csökkenését. Ezen kívül fontos a rizikótényezők csökkentése: a dohányzás mielőbbi abbahagyása, esetleges szakma-váltás, fertőzések megelőzése stb. Az előrehaladottabb stádiumú betegek oxigénkezelést is kaphatnak, pl. kontrollált házi oxigénpalackot. Kórházi ellátás is szükségessé válhat, ha a tünetek súlyosbodnak. Ritkán tüdőtranszplantációs műtétet javasolnak, de ezt csak elenyésző számban végzik Magyarországon, és elsősorban 65 évnél fiatalabb, genetikai hajlam miatti pácienseknél.

A tüdőtágulat megelőzése

Egészségünk megőrzése érdekében minél hamarabb le kell szokni a dohányzásról, de még jobb, ha rá se szokunk! Ezen kívül a porral/füsttel/szmoggal járó szakmáknál feltétlenül védőmaszkot kell viselni.


Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!