A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vérhas

Vérhas (dizentéria) a vastagbél fertőzéses gyulladásos megbetegedése. Többféle kórokozó kiválthatja, azonban a tünetek - véres, nyákos hasmenés, magas láz és hasi görcsök – hasonlók a bakteriális és az amőbás vérhas esetében is. A vérhas különösen súlyos csecsemők és idősek esetében. A betegség Magyarországon bejelentés-köteles.

A vérhas okai

A fertőzés kórokozói mindig szájon át jutnak a szervezetbe, a beteg székletével szennyezett ivóvízzel, élelmiszerrel vagy kézzel. A vérhas-fertőzés bakteriális típusát négy, erősen fertőző, a Shigella nemzetségbe tartozó baktériumfaj okozhatja.  A legsúlyosabb megbetegedéseket ezek közül a Shigella dysenteriae váltja ki. A kórokozók által termelt enzimek károsítják a vastagbél nyálkahártyájának hámsejtjeit, a baktériumok pedig a sérült hámréteg alatt elszaporodva gyulladásos folyamatot indítanak el. A trópusokon különösen gyakori, de a magyarországi eseteknek is mintegy tizedében a vérhas kórokozója az Entamoeba histolytica nevű protozoon, amelynek enzimje szövetelhalást, fekélyes sebeket okoz a vastagbél nyálkahártyáján.

A vérhas tünetei

A vérhas lappangási ideje néhány nap, legfeljebb egy hét. Jellegzetes tünete a gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság, fejfájás, hidegrázás, magas láz, hányás és a naponta többször, akár 15-20 alkalommal jelentkező hasmenés. A széklet jellemzően kis mennyiségű, híg, nyálkás, olykor véres, émelyítően rossz szagú. A folyadékveszteség miatt a beteg bőre száraz, ráncos lesz. A vérhas különösen súlyos formája lázgörcsökkel, keringési és öntudatzavarokkal is együtt járhat.

A vérhas diagnózisa

Gyanú esetén a dizentéria diagnózisát a baktériumtenyésztéses székletvizsgálat alapján állítják fel. A protozoon kórokozók kimutatása a széklet mikroszkópos vizsgálatával történhet.

A vérhas kezelése

A vérhas kezelése tüneti, súlyos esetben antibiotikum alkalmazásával történik, nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, mert a heves hasmenések miatt fennáll a kiszáradás veszélye. A beteg a vérhas akut szakaszában és egy ideig utána is kímélő, fűszer- és rostszegény diétára szorul. A hasmenés tüneti kezelése, hasfogók alkalmazása vérhas esetén nem ajánlott, mert akadályozza a kórokozók kiürülését a bélrendszerből.

A vérhas megelőzése

A dizentéria kórokozói elsősorban a fertőzött széklettel való érintkezés útján terjednek. A megelőzésben kiemelten fontos a higiénia, a naponta többszöri, különösen a vécézés utáni, étkezés vagy élelmiszer-előkészítés előtti alapos kézmosás. Nemcsak a betegek adhatják tovább a fertőzést, hanem a környezetükben élő, egészséges, tünetmentes hozzátartozóik is. A dizentéria előfordulásakor ezért a fertőzés potenciális hordozóit is ellenőrzik. A kórokozóktól való mentesség akkor mondható ki, ha két egymást követő székletvizsgálat eredménye negatív.

A cikk dr. Győrffy Zsuzsanna közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.