A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Addison-kór

Az Addison-kór tünetei

Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, aminek következtében csökken a mellékvesekéreg hormonjainak termelődése. Ez súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet. Nevét a betegség első leírójáról, Dr. Thomas Addisonról kapta, aki 1855. körül írta le a betegséget.

Addison-kór

A tünetek általában lassan, fokozatosan alakulnak ki, ahogy a kéreghormonok mennyisége csökken, úgy jelennek meg. Leggyakrabban:

 • gyengeség, fáradékonyság
 • a bőr és esetenként a nyálkahártyák elszíneződése („bronz-kór”)
 • alacsony vércukorszint
 • étvágytalanság, fogyás
 • rosszullét, émelygés, hányás
 • hasi fájdalmak
 • hasmenés
 • görcsök és izomfájdalmak
 • a só és a sós ételek iránti vágy
 • nőknél a menstruációs ciklus szabálytalanná válása, vagy a menstruáció megszűnése.

Az Addison-kór okai

A mellékvesekéreg pusztulásának többféle oka lehet, de leggyakrabban (70-90 százalékban) autoimmun folyamat eredménye. A tünetegyüttes akkor jelentkezik, ha a mirigyállomány kb. 90 százaléka elpusztul.

Ritkábban a betegség oka lehet TBC, idült fertőzések, a mellékvesekéreg rákos daganatai vagy a mellékvesekéreg sebészi eltávolítása.

Az Addison-kór gyakorisága

Legtöbb esetben a betegség 30 és 50 éves kor között jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat. A világon 100.000 ember között átlagosan egy Addison-kóros beteg található.

Akut elégtelenség: az Addison krízis

A kortizol szint hirtelen csökkenése esetén a beteg nagyon rövid idő alatt súlyos állapotba kerül. Ezt nevezik Addison krízisnek.

Az Addison krízis tünetei

Amennyiben a tüneteket nem ismerik fel és kezelik időben, a krízis halálhoz is vezethet.

Az Addison-kór diagnosztikája, felismerése

A betegség korai stádiumában a diagnózis felállítása nem egyszerű, a tünetek számos betegség jellemzői lehetnek. Ha a tünetekhez a bőr fokozott pigmentációja társul, felmerül az Addison-kór lehetősége.

A betegséget

 • laboratóriumi (alacsony szérumnátrium-szint, magas szérumkálium-szint, alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint, alacsony szérumaldoszteron-, kortizon- és kortizol-szintek),
 • képalkotó (CT, MRI)
 • és funkcionális vizsgálatokkal (ACTH-stimulációs teszt, CRH-stimulációs teszt) lehet kimutatni.

A kezelés elmaradásának következményei

Kezeletlen esetben fennáll a veszélye az Addison krízisnek, mely kezeletlen esetben halálos kimenetelű lehet.

Az Addison-kór kezelése

A kezelés célja a mellékvesekéreg által nem termelt kéreghormonok megfelelő pótlása.

Az Addison-kóros beteg a kezelés hatására nem gyógyul meg, de megfelelő kezelés mellett közel teljes értékű életet élhet. A gyógyszerek adagját fokozott megterhelés esetén emelni kell a szervezet alkalmazkodási képességének növelésére.

A krízis megelőzéséhez fontos a korai diagnózis és a hormonpótló kezelés. Addison-krízis esetén a beteg intenzív ellátást igényel (azonnali hormon-, cukor-, só- és vízpótlás).

A beteg mindig hordja magával a kezelő orvos által felírt glikokortikod-injekciót, hogy a krízis kockázata esetén be tudja adni magának. Javasolt a betegségét ismertető dokumentum magánál tartása is.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.