A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Alagút-szindróma

Mikor beszélhetünk Carpalis alagút-szindrómáról?

A carpalis alagút-szindróma esetén a csukló (carpus) csontjai közötti, szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak túlterhelés vagy más ok miatt megduzzadnak, leszorítják az alattuk lévő középideget, emiatt az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik. Az elváltozás az ortopédia szakterületéhez tartozik.

Az alagút-szindróma tünetei

Először az ujjak zsibbadása jelentkezik, többnyire nappal, később ez a zsibbadás állandósul, éjszaka lesz kifejezettebb, majd egyre élesebb fájdalom és az ujjak, a tenyér elerőtlenedése kíséri. A betegség előrehaladott állapotában az ideget érő nyomás miatt nemcsak fájdalom és zsibbadás jelentkezik, hanem a tenyér izmaira is hatással van, amelyek sorvadni kezdenek, a tenyérpárna „lötyögőssé” válik.

Az alagút-szindróma okai

A kéztőalagútban futó inak megduzzadását okozhatja egy alkalmilag erős vagy tartósan nagy fizikai megterhelés, a hormonháztartás egyensúlyának felborulását okozó betegség, életszakaszhoz köthető hormonális változás (terhesség, klimax) és gyulladásos folyamat (autoimmun betegség, reuma) is.

Miért nem szabad elhanyagolni?

Kezeletlenül hagyva az éjszakai fájdalom és zsibbadás rontja az alvás hatékonyságát, a beteg kimerülten ébred, ami a nappali teljesítményére és közérzetére is kihat. Ha az alagút-szindrómát elhanyagolják, a tenyérizmok sorvadása miatt a kéz szorítóereje is csökken, kevésbé tudja teljesíteni funkcióit a napi tevékenységekben is.

Az alagút-szindróma diagnózisa

A beteg beszámolója a jellegzetes tünetekről, illetve a csuklótájra gyakorolt nyomás hatására kialakuló zsibbadás és fájdalom utalnak a betegségre, de hasonló tüneteket más elváltozások is kiválthatnak. Ezért a pontos diagnózis felállításához egy speciális vizsgálat, az ENG, azaz electroneurographiás vizsgálat elvégése is szükségessé válhat, amellyel az mérhető, hogy a perifériás idegek milyen sebességgel vezetik az ingerületet. Amelyik ideget az inak elszorítják, annak ingerületvezető képessége csökken. 

Az alagút-szindróma kezelése

A kéz kímélésével átmenetileg enyhülhetnek a tünetek, de ez megoldást nem jelent, és nincs megfelelő gyógyszeres, injekciós vagy valóban megnyugtató, tartós hatást eredményező fizikoterápiás kezelési módja sem. A Carpalis alagút-szindróma egyetlen hatékony kezelési módja a sebészi beavatkozás: a sebész átvágja a kéztőalagutat fedő hártyát, így a megduzzadt inak helyet kapnak, megszűnik az idegekre ható nyomás. A mintegy negyedórás műtét után a fájdalom azonnal megszűnik, és a zsibbadás is egy-két hét alatt elmúlik, a kezet néhány napig kötéssel védeni kell és kímélni ajánlatos.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A cikk Dr. Nagy Judit közreműködésével készült.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.