A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Amnézia

Mi az amnézia?

Maga a szó az "a" fosztóképzőből és "mnesis" azaz emlék, emlékezés szavakból tevődik össze. Ezek szerint, amnézia alatt az emlékezési képesség részleges vagy teljes hiányát értjük. Mindenki hallott már arról, hogy pl. egy nagy autóbaleset után a fejsérülést szenvedett illetőnek emlékezetkiesése lehet.

A szakemberek az amnéziákat tovább osztályozzák. Az előbbi példánál maradva, amennyiben a sérült csak magára a balesetre nem emlékszik, akkor kongrád amnéziáról, amennyiben a baleset előtti időszakra, akkor retrográd amnéziáról és amennyiben a baleset utáni bizonyos időszakra, akkor anterográd amnéziáról beszélhetünk.
amnézia
pszichiátria területéről egy érdekes amnéziaforma az ún. infantilis, vagy gyermekkori amnézia. Ez azt jelenti, hogy nem emlékezünk saját gyerekkorunk történéseire, de azok akár lényegesen befolyásolják életünket. Egy másik amnéziaforma pl. egyes migrénes állapotokban előforduló tranziens globális amnézia. Ilyenkor átmenetileg teljes emlékezetkiesése van a beteg személynek.

Az amnézia okai

Amnézia olyan állapotokban lép fel, melyek az agyban a hippokampusz nevű agyi területet érintik, vagy károsítják. Sérülés leggyakrabban külső behatásoknál, így koponyasérüléseknél, agyrázkódásoknál lép fel.

Sérülhet azonban agyvelő- és agyhártyagyulladás esetén, vagy az adott agyterületet ellátó ér kiesésével, így agyi infarktusban (szélütés), vagy agyvérzésben is. Egy külön csoportot alkotnak a különböző mérgezések, pl. alkohol-mérgezés, gyógyszermérgezések, kábítószerek hatása. Amnézia jöhet létre agyi működési zavar során, Alzheimer kórban, epilepsziában, vagy a már említett migrén kapcsán.

Ritka estben akár jelentős stressz is létrehozhat amnéziát, de az esetek legnagyobb részében nem ilyen "ártalmatlan" okok játsszák a fő szerepet.

Az amnézia tünetei

Egyes amnéziaformákban a beteg nem emlékszik arra, hogy emlékezetkiesése van, esetleg csak zavartan viselkedik, vagy próbálja az emlékezetkiesés okozta kellemetlenségeket elfedni.

Ezekben az esetekben gyakran a kívülről, objektíven észlelni tudó személynek jut az a feladat, hogy felismerje a bajt és orvoshoz vigye embertársát. Az amnéziák agyi érkatasztrófák (szélütés, agyvérzés, stb.) első tünetei lehetnek.

Más esetekben agysérülés súlyosságára hívhatják fel a figyelmet pl. egy baleset után. Ezért az amnéziát minden esetben komolyan kell venni és mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Sürgős esetben jó észben tartani a mondást: "time is brain" - azaz mielőbb cselekszünk, annál jobbak a kezelési kilátások és az agyállomány megmentésének a valószínűsége.

Az amnézia kezelése

Mi elsősorban a nem akutan kialakuló amnéziaformákban tudunk segítségére lenni. Az ideggyógyász (neurológus) feladata az amnézia megállapítása és besorolása, majd a szükséges kivizsgálás és kezelés megindítása. A személyes beszélgetést és fizikális vizsgálatot követően memória-tesztekre, képalkotó vizsgálatokra, így koponya CT-re is sor kerülhet.

Mivel az agyi keringési zavarok gyakran szív- és érrendszeri betegségekkel együtt jelentkeznek, a kardiológus bevonása indokolt lehet. Ilyenkor a nyaki ütőerek meszesedését, különböző szívbetegségek felderítésére történnek vizsgálatok, leggyakrabban ultrahang vizsgálat.

Speciális esetekben pszichiátriai kezelés is szükségessé válhat. Az amnéziák kezelése a kiváltó ok (pl. szívbetegség, érelmeszesedés) gyógyításából, kezeléséből, valamint megelőző intézkedésekből áll.

Intézményünkben teljes neurológaiai vizsgálat, koponya CT felvétel elkészítése lehetséges. Amennyiben szükséges, kardiológiai diagnosztikáját is megszervezzük házon belül.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?