A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Atópiás dermatitisz

Mi az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) nagyon gyakori nem fertőző bőrbetegség, a tünetek gyakran már kisgyermekkorban jelentkeznek.

A betegségre jellemző bőrgyulladás fennállhat folyamatosan, hosszú ideig (krónikus) vagy jelentkezhet bizonyos időközönként. A pontos okok nem ismertek, de a betegség kialakulásában öröklött- és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. A tünetek megjelenéséért pszichés tényezők, így a stressz is felelőssé tehető (trigger faktor).

Az atópiás betegségekre jellemző, hogy az immunrendszer heves válasszal reagál bizonyos, egyébként teljesen ártalmatlan környezeti anyagokra. Az atópiás ekcéma esetében ez a heves reakció minden látható ok nélkül következik be. A tünetek megjelenésének azonban közvetlen kiváltói lehetnek különböző allergének (pl. pollen vagy háziporatka), mechanikai inger (pl. gyapjúból készült ruhával, vagy verejtékkel való érintkezés), bizonyos élelmiszerek (pl. mogyoró vagy egyéb diófélék, tej, tejtermékek, gabonafélék) fogyasztása, fertőzések, extrém hideg vagy hőség.

Az atópiás dermatitisz tünetei

Tipikus tünet a gyakori erős viszketés, a pikkelyes, száraz bőr.

atópiás dermatitisz

Bizonyos esetekben a betegség lelkileg és pszichésen is nagyon megterhelő lehet, negatívan befolyásolhatja a páciens iskolai, illetve munkahelyi teljesítményét, szociális kapcsolatait, és akár depresszió kialakulásához is vezethet.

Az atópiás dermatitisz kezelése

A diagnózis felállításához a beteg kikérdezése és fizikális vizsgálata után vérvételre és bőrtesztre is szükség lehet.

Az idejében megkezdett intenzív terápia kedvezően hat a betegség lefolyására, megfelelő kezeléssel és óvintézkedésekkel a beteg normális életet élhet.

Az atópiás dermatitisz kezelésének egyik alapja a gondos bőrápolás, a másik fontos feladat pedig a bőrgyulladás kezelése, mely jelenthet gyógyszeres terápiát (pl. kortizon vagy egyéb hatóanyagú szer), ami enyhíti a panaszokat, és segít megelőzni a tünetek kiújulását. A panaszok enyhítését szolgálják a gyógyszertárakban kapható külsőleg alkalmazható (pl. antihisztamin tartalmú) kenőcsök, krémek, emulziók, vagy szájon át szedhető tabletták, oldatok. Mindezek mellett számos egyéb módszer hozzájárulhat a tünetek kordában tartásához, enyhítéséhez, ilyenek például a relaxációs technikák, a klímaterápia és a fényterápia. Valamennyi terápia a tünetek enyhítését szolgálja, a betegség ma még nem gyógyítható teljesen.

Az atópiás dermatitisz megelőzése

A betegség megelőzése vagy legalábbis a tünetek megjelenésének késleltetése szempontjából nagy szerepe van a gyermek táplálásának élete első hónapjaiban. Ebből a szempontból is fontos, hogy a csecsemőket életük első hat hónapjában anyatejjel, és ekkor még kizárólag anyatejjel táplálják.

Már meglévő betegség vagy a betegség gyanúja esetén nagyon fontos a trigger faktorok és az allergénnel való kontaktus kerülése.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.