A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Candida

Mi a candida?

A candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja. A Candida fajok az egészséges emberek székletéből az esetek 4-88 százalékában kimutathatók és jelenlétük bizonyos esetekben igazolható a bőrből, a szájüregből, a hüvelyből és vastagbélből származó mintákból is. Az újszülöttek a szülőutakon áthaladva találkoznak először a candidákkal és a gomba ezt követően a nyálkahártyák normál flórájának részét képezheti. A hüvely- illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása vagy az immunrendszer legyengülése esetén azonban kórokozóvá válhat. A candida fertőzés érintheti a bőrt és a nyálkahártyákat (mucocutan candidiasis), vagy az egész szervezetet (szisztémás candidiasis).

A candida fertőzés okai

A fertőzés oka a candida túlzott elszaporodása, amit okozhat a helyi körülmények megváltozása, vagy a szervezet legyengülése. Gyakrabban alakul ki candida fertőzés az antibiotikummal kezelt betegeknél, az immunrendszert gyengítő gyógyszerek tartós szedése esetén, valamint terheseknél, túlsúlyos embereknél, cukorbetegeknél, vérképzőszervi megbetegedések és HIV fertőzés esetén. A candida fertőzés kialakulását elősegíti a meleg, párás idő, a műszálas alsóneműk használata, valamint a nem kielégítő személyi higiénia.

Szájpenész vagy másik nevén soor főleg gyermekeknél fordul elő, olykor újszülötteken. A szájnyálkahártyán fájdalmas, letörölhető sárgásfehér lepedék jelenik meg.

A bőrredők, vagy a köldök fertőzése égő, viszkető vörös kiütés formájában jelentkezik, az esetek egy részében apró hólyagokkal az érintett terület szélein. Ha a candida fertőzés a körömágyakat is érinti, akkor azok fájdalmas, vöröses duzzanatát okozza. A fertőzött körömlemez sárgás-fehérré változik, és idővel leválik a körömágyról. Ez az elváltozás típusosan az immungyenge, diabeteses betegeket érinti.

A candida által okozott hüvelygyulladás a nők körülbelül 75 százalékában fordul elő életük során. A hüvelyi candidiasis ép immunitású nők esetében ismételten is felléphet, hajlamosító tényező hiányában is, de a cukorbetegség, a terhesség és az antibiotikumos terápia fokozza a hüvelygyulladásra való hajlamot. A hüvelyi candidiázis sárgás-fehéres túrószerű hüvelyi folyást, valamint a hüvelyfal és a hüvelybemenet környékének égő, viszkető, vörös kiütését okozza.

candida

A hímvessző candida fertőzése főleg cukorbeteg férfiaknál és azoknál fordul elő, akiknek szexuális partnere candida fertőzésben szenved. A tünetek vörös, néha fájdalmas kiütések formájában jelentkeznek.

Világszerte, a csökkent védekezőképességű betegek számának növekedésével párhuzamosan nő a szisztémás candidiasisok száma. A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak a szerv-és csontvelő transzplantáltak, a rosszindulatú vérképzőszervi daganatban szenvedők, a kemoterápiában részesülők, az intenzív osztályon kezelt betegek, a tartósan intravascularis kanült viselők, a nagy hasi műtéten átesők és a HIV-pozitív emberek. Ebben az esetben a véráramban keringő gombasejtek szepszishez, szétterjedő belszervi candidiasishoz vezethetnek, amelyre jellemző a veseérintettség, a szemészeti tünetek (retina elváltozások), a szívbelhártya gyulladás és a candida okozta tüdőgyulladás.

A candida fertőzés diagnosztikája

A fertőzést a tünetek alapján, valamint a letörölhető, sárgás-fehér lepedékből lehet legkönnyebben azonosítani. A diagnózis megerősítésére az elváltozásból mintát lehet venni, amely aztán mikroszkóp alatt vizsgálható, esetleg táptalajon tenyészthető. Fontos, hogy jellegzetes, a fent leírt panaszok és elváltozások nélkül a szájüregből, a hüvelyből, székletből való gomba kimutatás önmagában nem jelez betegséget. A candida antigén kimutatásának csak csökkent védekező képességű betegekben van diagnosztikus értéke. A candida elleni antitest meghatározása sem pozitivitás, sem negativitás esetén nem kórjelző ép immunitású embereknél.

A candida fertőzés kezelése

A candida bőrfertőzés általában könnyen kezelhető gombaellenes krémekkel. A krémeket általában 7-10 napig, naponta kétszer kell felvinni. Helyi kezelésre nem reagáló candida fertőzésnél szájon át szedhető gombaellenes szerek javasoltak, az alapbetegség (immungyengeség, cukorbetegség) kezelése mellett.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?