A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Derékfájás

Derékfájás

A derékfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. A felnőtt lakosság 80-85%-a életében legalább egyszer szenvedett már több napig tartó, életvitelét is befolyásoló derékfájástól. A fájdalom eredete nem mindig mozgásszervi: húgyúti fertőzések, vesekő, nőgyógyászati, belgyógyászati, proctológiai és pszichés problémák is járhatnak együtt derékfájással. Az elkülönítést segítheti, hogy a mozgásszervi fájdalom testhelyzetváltoztatással provokálható, a belszervi fájdalmak általában állandóak.

 

Kihez forduljon derékfájással?

Amennyiben a fájdalom akut és nem jár riasztó tünettel (bénulás, vizelet vagy székletinkontinencia) háziorvosi vagy ortopédiai szakrendelés felkeresése javasolt.
Ortopéd vagy neurológus szakorvos segítségét kell kérni sürgősen amennyiben a derékfájdalom végtagbénulással vagy széklet illetve vizeletürítési zavarral jár együtt.
Ortopédiai vizsgálat javasolt azokban az esetekben, mikor kezelés ellenére a fájdalom fokozódik, elhúzódóvá válik (több mint egy hét), vagy gyakran ismétlődik, valamint ha az egyén kórelőzményében daganatos megbetegedés vagy csontritkulás szerepel.

Milyen vizsgálatokra számítson?

  • részletes kikérdezés
  • fizikális vizsgálat 
  • vizeletvizsgálat (húgyúti megbetegedés kizárására) 
  • képalkotó vizsgálatok röntgen és/vagy MRI (indikáció megítélése orvosi hatáskör)
  • visszatérő fájdalmak esetén laborvizsgálatok (süllyedés, vérkép, ionok, alkalikus foszfatáz)

A derékfájás kezelése

A terápia elsődleges célja a kiváltó ok megszűntetése amennyiben lehetséges, valamint a fájdalom csökkentése, megszüntetése. Akut fájdalom esetén a gerinc kímélete, nyugalomba helyezése elengedhetetlen. (Kemény alapú fekhelyen történő fekvés, szükség esetén párnák segítségével történő kitámasztás.) Fájdalomcsillapító izomrelaxánssal kombinálva jótékony hatású. 

A fájdalom csökkenésekor a mobilizáció megkezdése tanácsos. Amennyiben nincs láb felé kisugárzó fájdalom vagy zsibbadás, akkor helyi melegítő pakolás alkalmazása segíthet. Forró fürdő provokálja a fájdalmat, ezért nem ajánljuk. Ha a fájdalom zsibbadással, érzéskieséssel, reflexeltéréssel társul akkor injekciós vagy infúziós kezelés válhat indokolttá.

A panaszok mérséklődése után fizioterápia, gyógytorna, balneoterápia megkezdése javallt.

Derékfájósoknak gyógytorna vagy úszás rendszeres végzése elengedhetetlen.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.