A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Derékfájás

Derékfájás

A derékfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. A felnőtt lakosság 80-85%-a életében legalább egyszer szenvedett már több napig tartó, életvitelét is befolyásoló derékfájástól. A fájdalom eredete nem mindig mozgásszervi: húgyúti fertőzések, vesekő, nőgyógyászati, belgyógyászati, proctológiai és pszichés problémák is járhatnak együtt derékfájással. Az elkülönítést segítheti, hogy a mozgásszervi fájdalom testhelyzetváltoztatással provokálható, a belszervi fájdalmak általában állandóak.

 

Kihez forduljon derékfájással?

Amennyiben a fájdalom akut és nem jár riasztó tünettel (bénulás, vizelet vagy székletinkontinencia) háziorvosi vagy ortopédiai szakrendelés felkeresése javasolt.
Ortopéd vagy neurológus szakorvos segítségét kell kérni sürgősen amennyiben a derékfájdalom végtagbénulással vagy széklet illetve vizeletürítési zavarral jár együtt.
Ortopédiai vizsgálat javasolt azokban az esetekben, mikor kezelés ellenére a fájdalom fokozódik, elhúzódóvá válik (több mint egy hét), vagy gyakran ismétlődik, valamint ha az egyén kórelőzményében daganatos megbetegedés vagy csontritkulás szerepel.

Milyen vizsgálatokra számítson?

  • részletes kikérdezés
  • fizikális vizsgálat 
  • vizeletvizsgálat (húgyúti megbetegedés kizárására) 
  • képalkotó vizsgálatok röntgen és/vagy MRI (indikáció megítélése orvosi hatáskör)
  • visszatérő fájdalmak esetén laborvizsgálatok (süllyedés, vérkép, ionok, alkalikus foszfatáz)

A derékfájás kezelése

A terápia elsődleges célja a kiváltó ok megszűntetése amennyiben lehetséges, valamint a fájdalom csökkentése, megszüntetése. Akut fájdalom esetén a gerinc kímélete, nyugalomba helyezése elengedhetetlen. (Kemény alapú fekhelyen történő fekvés, szükség esetén párnák segítségével történő kitámasztás.) Fájdalomcsillapító izomrelaxánssal kombinálva jótékony hatású. 

A fájdalom csökkenésekor a mobilizáció megkezdése tanácsos. Amennyiben nincs láb felé kisugárzó fájdalom vagy zsibbadás, akkor helyi melegítő pakolás alkalmazása segíthet. Forró fürdő provokálja a fájdalmat, ezért nem ajánljuk. Ha a fájdalom zsibbadással, érzéskieséssel, reflexeltéréssel társul akkor injekciós vagy infúziós kezelés válhat indokolttá.

A panaszok mérséklődése után fizioterápia, gyógytorna, balneoterápia megkezdése javallt.

Derékfájósoknak gyógytorna vagy úszás rendszeres végzése elengedhetetlen.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.