A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Ischias

Mi az isiász (ischias)?

Az ülőideg, a nervus ischiadicus (iszkiadikus) szervezetünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege. A gerincvelőből kilépő ideggyökökből szedődik össze, a medencéből a csípő-fartájon lép ki, és fut le a végtagokba. A térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneusra és nervus tibialisra). Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, lábszár, és lábak érző beidegződéséről is.

Az ischias, a nervus ischiadicus gyulladása. A működési zavar sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, mely más, egyéb kiváltó ok, betegség következményeként jelenik meg.

Az isiász (ischias) kialakulásának okai

Az idegpálya gyulladása eredhet a gerinc elváltozásaiból, de okozhatja a gerincen kívüli szervi elváltozás, testi, ún. Szomatikus betegség, vagy a hátterében pszichés probléma is állhat.

Az isiász legjellemzőbb oka a degeneratív gerincbetegségek közül gyakori elváltozás, a porckorongsérv. A porckorongsérv létrejöttében a falát alkotó, külső roston gyűrűn (anulus fibrosus) keletkezett repedések, szakadás szerepel. Bennéke, egy puha, kocsonyás állagú rugalmas anyag, a nucleus pulposus kitüremkedik, a sérülés helyén, összenyomva ezzel a gerinccsatornában (canalis spinalis), vagy az idegpálya járatban (foramen) haladó idegfonatot (cauda), vagy az itt haladó ideggyököt (neuront). Az ideggyök gyulladása eredményezi az ülőideg gyulladását.

A porckorongsérv (discus hernia) mellett egyéb okok is kiválthatják az ülőidegfonat összenyomódását.

Az isiász hátterében az ágyéki (lumbális) gerinccsatorna-szűkülete, vagy a csigolyák közötti porckorong kopásos betegsége is állhat. A porckorongok betegségének következményeként az egyik csigolyatest a másikon el is csúszhat, nyomást gyakorolva az idegi elemekre.

Idős korban az isiász gyakori oka lehet a csontritkulás miatt bekövetkezett csigolya-összeroppanás (kompressziós törés). Gondolnunk kell daganatos megbetegedésre is, gyanú esetén ennek kizárása fő cél.

Az isiász (ischias) tünetei

A deréktáji fájdalom, mely általában valamelyik alsó végtag irányába sugárzik. A fájdalom, érzéskiesés és mozgászavarok az ideg lefutása mentén bárhol előfordulhatnak. Különösen gyakoriak a derék és a térd között, a fartájék közepétől a vádli külső felszínén haladva a 4. és 5. lábujj között, valamint a far belsejétől a belboka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve.

Az ülőideg feszítési tünete, a Lasegue-tünet (ejtsd: laszeg): a hanyattfekvő beteg nyújtott lábát emeljük, normál esetben ez 90 fokig vihető, gyulladás esetén az érintett oldalon a mozgás elakad. Keresztezetten pozitív a tünet, ha az ellentétes oldalon is korlátozott a végtag hajlítása. 

A fájdalom megjelenésének szögértékével jellemezzük a gyulladás mértékét.

A fájdalom sokféle lehet, az enyhe rossz érzéstől, az égő fájdalmon át, egészen a kínzó gyötrelemig fokozódhat, mozgáskorlátozottságot eredményezhet. A fájdalom olykor lassan kezdődik, és idővel fokozódik, de jöhet hirtelen is. Rendszerint az egyik alsó végtag érintett. Az ideggyöki fájdalom, koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A fájdalmon kívül előfordulhat zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség (paresis) az ideg lefutása mellett, tűszúrások érzése (főként a lábon, lábujjakon) (paraesthesia), valamint vizelet- és széklet-visszatartási nehezítettséggel, súlyos esetben annak képtelenségével is járhat (inkontinencia).

Néhány esetben tartós idegkárosodás, érzéskiesés, részleges bénulás maradhat vissza, de ez szerencsére ritkán jellemző. A széklet- és vizelet-visszatartási képtelenség a gerincvelő csúcsából lófarokszerűen távozó idegszálak (cauda equina - kauda ekvina) károsodására utalhat, melynél a tünetek lovaglónadrág-szerű elhelyezkedést mutatnak. Ez az állapot súlyos, azonnali orvosi ellátást igényel.

Korlátozott a mozgás, a beteg megtekintésekor feltűnő, hogy a sérült oldalát tehermentesítve, gyakran előrehajló testhelyzetben áll, megtámaszkodva áll (antalgiás tartás).

Vizsgálattal az ágyéki gerinc mozgása korlátozott, gyakran egyáltalán nem kivihető, a gerinc mellett haladó izmok görcsös állapota révén a beteg csaknem merev helyzetben van. A gerinc érintett része ütögetésre, nyomásra érzékeny, fájdalmas. A Lasegue-tünet pozitív, reflexkalapáccsal érzés- és reflexkiesés figyelhető meg.

Az isiász (ischias) diagnosztikája

A kivizsgálás során röntgen vizsgálat készül a gerincről, a csípőízületekről, ez sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból szükséges. Röntgen vizsgálattal a csontos elváltozások igazolhatóak, a pontos diagnózis felállításához kiegészítően CT, vagy MR-vizsgálat kellhet. Az idegkárosodás mértékének meghatározására neurofiziológiai vizsgálat készülhet.

A szükséges kivizsgálási utat célszerűen a fizikális vizsgálatot követően a szakorvos határozza meg.

Mi a teendő, ha nem gerinc eredetű a folyamat?

Nem gerinc eredetű elváltozások esetében további vizsgálatok vállnak szükségessé, a szervi okok kiderítésére labor, hasi-kismedencei ultrahang, vagy további egyéb speciális eljárások. Mivel a fájdalom megítélésében meghatározó tényező a beteg pszichés állapota, ezért a gerinc eredetű fájdalmak vizsgálatában nélkülözhetetlen a pszichológus, pszichiáter közreműködése.

Az isiász kezelése

Heveny panaszok idején legfontosabb a nyugalomba helyezés, az ágynyugalom. Kiegészítően gyógyszeres terápia, fájdalomcsillapítás, és gyulladáscsökkentésre nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vagy szteroid gyógyszerek, izomlazítók adása, mellyel a fájdalmat sokszor fenntartó görcsös izom-összehúzódás oldásával érjük el a fájdalomcsillapító hatást. A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

Az akut tünetek oldódását követően kíméletes mobilizálást kezdhetünk. A gerinctorna állapotra, fizikai erőnlétre szabott, szerepe kiemelt jelentőséggel bír a megelőzésben, gondozásban, aktív kezelésben egyaránt, a legfontosabb terápiás eszköz.

Fizikoterápia - nem annyira az akut, mint a krónikus fájdalom kezelésében lehet létjogosultsága.

Műtéti beavatkozás bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, kitartó konzervatív kezelés eredménytelensége esetén akkor jön szóba, ha a panaszok, tünetek hátterében egyértelmű, az előbbiekkel összefüggő gerincelváltozás igazolódott.

Megelőzés, a gerincprevenció, ez egy komplex életmódváltás, ergonómiai, statikai, rendszeres célzott fizikai aktivitásprogrammal.

A rendszeres testmozgás legfőbb célja a gerincet támasztó hosszú hátizmok megerősítése, a porckorongok tehermentesítése. A mozgásformák között a leginkább kisebb statikai terhet jelentő mozgásformák kerülnek előtérbe, amelyeknél nem kell tartanunk a saját testsúlyunkat, mint pl. úszás, kerékpározás, lovaglás. Az ülőmunkát végzőknél kiemelten fontos a helyes ülés, a jó szék. Ügyeljünk a helyes testtartásra, a gyakori hajolás árthat. Nehéz tárgyak emelése, a direkt fizikai megterhelés engedélyezett mértékét beszélje át kezelőorvosával. A gyógyulás gyakran több hetet is igénybe vehet, de az esetek döntő többségében kitartó konzervatív kezeléssel meggyógyul.

Hasznos tudnivalók

Emeljen egyenes gerinccel, guggolásból, a terhelés legyen szimmetrikus, kerülje a csavaró mozdulatot. Egyéb hasznos tanácsokat itt találhat.
Az ágy legyen stabil, és egyenletes. A besüppedés a csigolyák közötti réseket különbözőképpen terheli.

A heveny szakban hideg-meleg fürdőkezelés, masszírozás, manipuláció nem engedélyezett. Helyezkedjen el legpihentetőbb helyzetben, merev fekhely gyakran segít. Bénulás, széklet- vagy vizelet-inkontinencia esetén sürgős kórházi ellátásra van szükség!

Miben segíthetünk?

Intézetünk kiemelt gerincgyógyászati ellátó hely, évente országosan mind a járó, mind a fekvőbeteg ellátás terén a legtöbb gerincbeteget látjuk el. A speciális szakorvosi ellátás mellett a korszerű diagnosztikai módszerek is rendelkezésre állnak, alacsony sugárterhelést jelentő direkt digitális röntgen precíz mérési eljárást tesz lehetővé, de CT, MR vizsgálat, és ultrahangos eljárás is biztosítani tudunk. Rendelkezünk a legkorszerűbb műtéttechnikai megoldásokkal, a konzervatív kezelési lehetőségekkel. Magasan képzett gyógytornász munkacsoportunk stabil hátteret biztosít a mozgásterápia terén.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?