A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Kopaszodás

Bár sokan a férfiasság jelének tartják, a férfiaknak sem öröm, ha magasodni kezd a homlokuk. A nők nagy része pedig egyenesen drámainak éli meg, ha egyre több hajszál marad a fésűjében, gyérülni, hullani kezd a haja, egyenletesen vagy foltokban kopaszodni kezd. Az életévek emelkedésével egyre jellemzőbb ugyan a haj ritkulása, elvékonyodása, de mivel betegség, hiányállapot, szervi rendellenesség jele is lehet, fontos a nagyobb mennyiségű hajvesztésre felfigyelni!

Fejünkön átlagosan 100-150 ezer hajszál található. A hajszálak a hajgyökér alsó, kiszélesedő részéből, a hajhagymából indulnak ki. Az ebben lévő hajszemölcs sejtjei folyamatosan szaporodnak, majd fokozatosan átalakulva termelik a hajszálak anyagát. A haj átlagban egy centit nő havonta. Naponta 60-80 szál haj kihullása teljesen természetes, az ennél nagyobb mértékű hajvesztésre már fel kell figyelni! A hajhullással bőrgyógyászati szakrendelésen foglalkoznak, de a kopaszodás mögött húzódó okok feltárásához alapos belgyógyászati, laboratóriumi kivizsgálásra is szükség lehet.

A kopaszodás okai

A hajvesztés hátterében a legtöbb esetben öröklött tulajdonságok állnak. Ezek határozzák meg a hajhagymák érzékenységét a szervezetben zajló hormonális változásokra. A kopaszodást többféle betegség, hiányállapot (vitamin vagy ásványi anyag, pl. a vas nem megfelelő bevitele) is okozhatja.

Kialakulhat foltokban való kopaszodás, de egyenletesen is gyérülhet a haj. A fokozott hajhullás lehet átmeneti, amíg például a szervezetben valamilyen kiváltó ok, például hormonprobléma vagy gyulladásos góc stb. fennáll, és lehet maradandó is, ha a hajhagymák, hajszemölcsök visszafordíthatatlanul károsodtak.
A kopaszodás hormonális oka lehet nőgyógyászati betegség (például a policisztás ovárium szindróma), de a pajzsmirigy működési zavara is kiválthatja.

A kopaszodás tünetei

Az érintett többnyire arra figyel fel először, hogy a fésülködéskor a fésűje, illetve hajmosás után a lefolyó tele van hajszálakkal. Mivel a hajvesztés ijesztőbb lehet, mint amilyen jelentős valójában, ezért érdemes egyszer-egyszer megszámolni, hogy egy alapos fésülködés után hány szál maradt a fésűben. A foltos kopaszodás esetében azonban a kieső mennyiségtől függetlenül tanácsos utánajárni az okoknak, mert ez a fajta kopaszodás leggyakrabban tünetként fordul elő.

A kopaszodás diagnózisa

A hajhullással kapcsolatos orvosi vizsgálat a részletes kórtörténet felvételével kezdődik, majd a klinikai vizsgálat során a szakember vizsgálja a hajhullás eloszlását, a haj minőségét, a fejbőr épségét. Ezt követően az ún. húzásos teszttel megállapítja, hogy a haj milyen arányban tartalmaz könnyen kihúzható, meggyengült szálakat, vagy egy adott területről eltávolítva a hajat - a hajhagymák állapotát méri fel és a hajciklusban talált eltérésekből következtethet a kiváltó okokra. A fejbőr vizsgálatán túl komplex belgyógyászati, laboratóriumi és endokrinológiai kivizsgálásra is sort kell keríteni.

A kopaszodás kezelése

A kezeléshez a legfontosabb, hogy mielőbb kiderüljön a hajhullás oka, és kezdődjön el annak kezelése, például a gyulladásos góc vagy a vashiányos vérszegénység stb. megszüntetése. A helyi kezelés, a különböző vérbőséget fokozó, gyulladást gátló, bőrregeneráló szerekkel való bedörzsölés célja a fejbőr, a hajhagymák oxigén- és energiaellátásának javítása. Ezek a kezelések csak ott lehetnek eredményesek, ahol a hajhagymák pusztulása még nem teljes, ahol működésüket serkenteni lehet. A helyes táplálkozás is fontos, gondoskodni kell például a cink, a B-vitaminok, a D-vitamin megfelelő beviteléről.

Ahol a hajhagymák teljesen elpusztultak, ott már csak a hajátültetés jöhet szóba. Ilyenkor többnyire a tarkón lévő hajas fejbőrről emelnek át hajhagymákat a kívánt területre.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhatok?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.