A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Petefészek rák

A petefészek rák

A petefészek rák a petefészek (két petefészekből az egyik vagy mindkettő) rosszindulatú daganata. A petefészek rák az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat a hölgyek körében. A nőgyógyászati malignómák egynegyedét teszi ki, viszont a vezető helyet foglalja el a halálozási statisztikában a nőgyógyászati daganatok között. Leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (50-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is. Felismert daganat esetén a túlélés a daganatsejt differenciáltsági fokától függ: ez határozza meg ugyanis a rosszindulatúság mértékét, és a kezelés sikerességére is utal. Azt mondhatjuk, hogy a petefészek rák átlagos 5 éves túlélése 25-30%. A rákmegelőző állapotban felismerve és gyógyítva az átlagos 5 éves túlélés 90 %.

 

A petefészek rák okai

A betegség kialakulásának az oka nem ismert, bár összefüggés mutatható ki a peteérések számával: miszerint minél több peteérése volt egy nőnek az élete folyamán, annál nagyobb veszélynek van kitéve. További rizikónak tekinthető a gyermektelenség, öregkor, fokozott zsír és húsfogyasztás, ülő életmód. (A fogamzásgátló tabletták szedése csökkenti a rizikót.) Van olyan típusuk, amelyeknél genetikai faktorok is valószínűsíthetők a kialakulásukban. Más típusánál a mumpsz vírus szerepe is felmerül az okok között. Ezekből is látható, hogy igen sokféle szövettani típusa van: hám eredetűek, csírasejt eredetűek, ivarléc- és stróma tumorok.

A petefészek rák tünetei

Korai felismerése alig lehetséges. Előfordul a haskörfogat vízfelszaporodás miatti megnövekedése vagy felpuffadása. A betegség felfedezésére az esetek 70%-ban sajnos már előrehaladott állapotban kerül sor.

A petefészek rák diagnosztikája

A petefészek daganatok diagnosztikájában és szűrésében a minden nőgyógyászati páciensnél elvégzett ultrahang-vizsgálat bír rendkívül nagy jelentőséggel, amelyet kiegészíthetünk a rendelőben történő vérvétellel, amely tumormarkerek vizsgálatára irányul. Fontos felhívni a figyelmet az emlőrák és a petefészek rák családi halmozódására!

A petefészek rák kezelése

A megfelelő kezelés kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. A petefészek rák gyógymódja a radikális műtét, még operálhatatlan esetekben is meg kell próbálni csökkenteni a daganat össztömegét. Mindkét petefészek, gyakran a petevezeték és a méh is eltávolításra kerül.

A műtéti kezelést kemoterápia és/vagy sugárterápia egészíti ki, és egyéni, személyre szabott megfelelő psziché-, lélekgondozás kellene hogy kövesse…

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?