A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Skarlát

A skarlát (régi nevén vörheny) baktériumok, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes által okozott fertőző betegség, többnyire kisgyermekeket érint. Az antibiotikumok alkalmazása előtt a veszélyes gyermekbetegségek között tartották számon, de ma is komolyan kell venni, mert súlyos szövődményei is kialakulhatnak. A skarlát megbetegedést a közegészségügyi-járványügyi szolgálatnak be kell jelenteni. A lezajlott betegség nem feltétlenül alakít ki védettséget, az élet során többször is előfordulhat.

A skarlát okai

A skarlát kórokozói a Lancefield-csoport A-hoz tartozó streptococcus baktériumok, az esetek többségében a Streptococcus pyogenes, amely erythrogen toxint, azaz bőrirritációt, kiütést okozó anyagot termel. Erősen fertőzőképes, nem ritkán olyanok is továbbadják a fertőzést, akik maguk nem betegszenek meg, csak hordozói a kórokozóknak. A fertőzés a légutak váladékával, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, szájon át, de a kórokozók a bőr sérülésein keresztül is behatolhatnak a szervezetbe. Óvodás- és kisiskolás gyermekek betegszenek meg leggyakrabban skarlátban, de felnőttkorban is előfordul. Csecsemőkorban az anyai eredetű ellenanyagok miatt ritka.

A skarlát tünetei

Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: fejfájás, hidegrázás, émelygés, hasi fájdalom, hányás, magas láz, fájdalmas nyelés, torokfájdalom. A gyulladt, vörös, duzzadt, majd fehér lepedékes mandulákon gennyes tüszők is megjelenhetnek. A nyelven is fehér lepedék jelenik meg, később az ízlelőbimbók vörösen kiemelkednek, ez az ún. „málnanyelv”. A nyaki nyirokcsomók is duzzadtak, fájdalmasak. A skarlát bőrtüneteket, apró, sűrű élénkvörös pontokból álló kiütéseket is okoz, elsősorban a hajlatokban, de az egész testre kiterjedhetnek, többnyire az arc kivételével. A bőr érdes tapintású lesz, a kiütések helyén néhány nap múlva hámlás kezdődik.

A skarlát szövődménye gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás illetve szepszis is lehet, de az antibiotikumos kezelés mellett ezek egyre ritkábban fordulnak elő.

A skarlát kezelése

A skarlát antibakteriális szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal kezelik. Ez egy-két nap alatt hatásosan enyhíti a betegséget, de a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell az antibiotikus kezelést. Tüneti kezelésként láz- és fájdalomcsillapításra, a mandulák és a garat gyulladásos tüneteinek helyi kezelésére, például a duzzanatot csökkentő, a nyelést megkönnyítő gargarizálásra lehet szükség. Ajánlatos sok folyadékot fogyasztani. A skarlát ellen védőoltás nincs, többször el lehet kapni, bár a korábbi streptococcusos fertőzések biztosíthatnak bizonyos fokú védettséget. A beteget a kezelés során legalább öt napig elkülönítik.

A cikk dr. Szabó Olga közreműködésével készült.

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató