A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Skarlát

A skarlát (régi nevén vörheny) baktériumok, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes által okozott fertőző betegség, többnyire kisgyermekeket érint. Az antibiotikumok alkalmazása előtt a veszélyes gyermekbetegségek között tartották számon, de ma is komolyan kell venni, mert súlyos szövődményei is kialakulhatnak. A skarlát megbetegedést a közegészségügyi-járványügyi szolgálatnak be kell jelenteni. A lezajlott betegség nem feltétlenül alakít ki védettséget, az élet során többször is előfordulhat.

A skarlát okai

A skarlát kórokozói a Lancefield-csoport A-hoz tartozó streptococcus baktériumok, az esetek többségében a Streptococcus pyogenes, amely erythrogen toxint, azaz bőrirritációt, kiütést okozó anyagot termel. Erősen fertőzőképes, nem ritkán olyanok is továbbadják a fertőzést, akik maguk nem betegszenek meg, csak hordozói a kórokozóknak. A fertőzés a légutak váladékával, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, szájon át, de a kórokozók a bőr sérülésein keresztül is behatolhatnak a szervezetbe. Óvodás- és kisiskolás gyermekek betegszenek meg leggyakrabban skarlátban, de felnőttkorban is előfordul. Csecsemőkorban az anyai eredetű ellenanyagok miatt ritka.

A skarlát tünetei

Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: fejfájás, hidegrázás, émelygés, hasi fájdalom, hányás, magas láz, fájdalmas nyelés, torokfájdalom. A gyulladt, vörös, duzzadt, majd fehér lepedékes mandulákon gennyes tüszők is megjelenhetnek. A nyelven is fehér lepedék jelenik meg, később az ízlelőbimbók vörösen kiemelkednek, ez az ún. „málnanyelv”. A nyaki nyirokcsomók is duzzadtak, fájdalmasak. A skarlát bőrtüneteket, apró, sűrű élénkvörös pontokból álló kiütéseket is okoz, elsősorban a hajlatokban, de az egész testre kiterjedhetnek, többnyire az arc kivételével. A bőr érdes tapintású lesz, a kiütések helyén néhány nap múlva hámlás kezdődik.

A skarlát szövődménye gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás illetve szepszis is lehet, de az antibiotikumos kezelés mellett ezek egyre ritkábban fordulnak elő.

A skarlát kezelése

A skarlát antibakteriális szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal kezelik. Ez egy-két nap alatt hatásosan enyhíti a betegséget, de a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell az antibiotikus kezelést. Tüneti kezelésként láz- és fájdalomcsillapításra, a mandulák és a garat gyulladásos tüneteinek helyi kezelésére, például a duzzanatot csökkentő, a nyelést megkönnyítő gargarizálásra lehet szükség. Ajánlatos sok folyadékot fogyasztani. A skarlát ellen védőoltás nincs, többször el lehet kapni, bár a korábbi streptococcusos fertőzések biztosíthatnak bizonyos fokú védettséget. A beteget a kezelés során legalább öt napig elkülönítik.

A cikk dr. Szabó Olga közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.