A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vírusos szemölcs

A vírusos szemölcs

A vírusos szemölcsnek számos típusa létezik. Okozója a HPV (humán papilloma vírus), melynek több mint százharminc fajtája van, amelyek különböző jellegű szemölcsöket, bőrelváltozásokat okoznak. Minden esetben a bőr elszarusodó sejtjei, ill. a nyálkahártya-hámsejtek fertőződnek meg. Mivel a HPV fertőzés rendkívül gyakori, és a betegség lappangási ideje pedig több hónap is lehet, utólag nehéz kideríteni, hogyan és mikor történt a fertőződés az adott esetben. A HPV-vírusok bizonyos fajtái rosszindulatú elváltozásokat, idővel laphámrákot is okozhatnak. A szemölcs kezelése a bőrgyógyász szakorvosra, egyes esetekben nőgyógyászra tartozik.

 

A vírusos szemölcs okai

A humán papilloma vírussal történő fertőzöttség okozza a szemölcsök megjelenését. A fertőzés testi kapcsolat révén, vagy tárgyak közvetítésével emberről emberre terjed. Ideális lehetőséget biztosít a fertőzés terjedéséhez például a fürdők vagy edzőtermek közös zuhanyzója, a pezsgőfürdő, vagy családon belül a közösen használt papucs, törölköző. Ha az immunrendszer legyengült, előfordulhat, hogy tömegesen jelennek meg a szemölcsök. Ilyen gyengülést okozhatnak például az immunrendszer működését gátló gyógyszerek, melyek használata szervátültetés esetében szükséges.

A vírusos szemölcs tünetei

A szemölcs többnyire jól látható bőrelváltozás. Ugyanakkor sok szemölcs teljesen észrevétlen maradhat, ha rejtettebb helyen jelenik meg, mert a közönséges szemölcs megjelenése után sem okoz fájdalmat, vagy kellemetlen érzést, így fel sem tűnik. A talp befelé növekvő szemölcsei azonban kifejezetten fájdalmasak lehetnek.

A vírusos szemölcs diagnózisa

A szemölcs jól felismerhető, megjelenésének helye vagy formája árulkodik típusáról. A közönséges szemölcs például néhány milliméteres, kisebb tömött csomók formájában, többnyire a kézen, ujjaknál jelenik meg, az úgynevezett condyloma acuminatum pedig a nemi szerveken, a végbél- és húgycsőnyílás környékén, apró csomócskákból viszonylag gyorsan összefüggő, karfiol jellegű kinövésekké alakulva fordul elő.

A vírusos szemölcs kezelése

Ritkán fordul elő, hogy a vírusos szemölcsök maguktól eltűnnek, legtöbb esetben azonban kezelés szükséges, ahhoz hogy valaki tünetmentessé váljon. A szemölcsök kezelése nagyon lényeges, mivel fertőzőek. Házilagosan patikában kapható ecsetelőkkel lehet megpróbálkozni, de fontos hogy az ecsetelő hatására elhalt bőrfelszínt áztatás után eltávolítsuk. Jobb azonban, ha ezeket a szereket az arcon és a nemi szerveken megjelent szemölcsök esetében nem használjuk, és ajánlatos minden esetben orvossal konzultálni a kezelés előtt. A kezelés egyik hatásos módja a folyékony nitrogénnel végzett fagyasztás, de az eltávolítás történhet éles kanállal, lézerrel vagy elektrokuaterrel is. Minden esetben egyénre szabottan azt alkalmazzák, amelyik a környező ép bőrfelületet a legkevésbé károsítja.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Vegyen részt bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálaton április 6. és 30. között 
20% kedvezménnyel!

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.