A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Tetanusz

A tetanuszt (régi magyar nevén merevgörcsöt) a Clostridium tetani baktérium által termelt toxin okozza. A baktérium spórái leggyakrabban földdel vagy trágyával szennyeződött sebzés útján kerülnek be az emberi szervezetbe, ott oxigéntől elzárva szaporodnak, mérget (toxint) termelve. A fagyás és az égési sérülés is fertőzési kapu. A súlyos következményekkel járó, korábban nagy arányban halálos fertőzés ma az ellene alkalmazott védőoltásnak köszönhetően ritka, Magyarországon évente csak néhány eset fordul elő.

A tetanusz okai

A tetanusz kórokozója a Clostridium tetani baktérium, amely idegmérget, a tetanospazmin nevű toxint termel. A spórák igen szívósak, sokáig életképesek maradnak. Ha oxigéntől elzárt helyre kerülnek, baktériummá fejlődnek, szaporodnak, és toxint termelnek. Ezért tetanuszfertőzés veszélyével járhatnak a földdel szennyezett, szűk sebnyílású, mély, szúrt sérülések, még az egészen apró szálka, tövis, szög által okozott sebek is. Emberről emberre a tetanusz baktérium nem terjed. Az újszülöttek a köldökzsinór-csonkjukon keresztül is fertőződhetnek, ha nem steril eszközzel történik a köldökzsinór átvágása. Az újszülöttkori tetanusz (tetanus neonatorum) a harmadik világ országaiban nem ritka.

A tetanusz tünetei

A tetanusz fertőzés lappangási ideje néhány nap, illetve több hét is lehet, attól függően, hogy a sérülés milyen messze van a központi idegrendszertől. A rövidebb lappangási idő, a közelebbi sérülés esete súlyosabb kimenetelű. A tetanospazmin toxin gátolja a gerincvelőben a mozgató ideg működéséhez szükséges ingerületátvivő anyag, az acetilkolin lebomlását. A fertőzés első tünetei általánosak: levertség, fáradtság, izzadás, amelyet izomfájdalmak, rángások kísérnek. A rágóizmok görcse miatti szájzár (trizmus), kettőslátás, a nyakizmok merevsége alakul ki, amit magas láz, emelkedett vérnyomás és pulzusszám kísér. Az izomgörcsök fentről lefelé terjednek a hát-, a hasizmokra és a végtagok izmaira, majd a mellkas- és bordaközi izmokra, a gégefő izmaira és a rekeszizomra. A halált a légzőizmok merevgörcse, a keringési rendszer összeomlása okozza. Az erős izom-összehúzódások a test ívszerű homorulatát (opisztotónus) eredményezik, a görcsrohamok során csonttörések és izomszakadások is kialakulhatnak.

A tetanusz kezelése

A tetanusz kezelése intenzív kórházi ellátást igényel. A kialakult tüneteket a tetanusz baktérium elleni antibiotikum terápia és a tetanusz hyperimmun gammaglobulin (tetanusz immunglobulin) már kevéssé befolyásolja. A kezelés az izmok görcsének enyhítésére, és – szükség esetén gépi lélegeztetéssel - az alapvető életfunkciók fenntartására korlátozódik.

A tetanusz megelőzése

Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása. 

A piszkos vagy mély sebek ellátását lehetőleg szakemberre kell bízni. Elsősegélynyújtáskor a sebet a sérülést követően tiszta vízzel és szappannal vagy fertőtlenítőszerrel kell kimosni.

A tetanuszfertőzés ellen a védőoltás jelenti a legbiztosabb megelőzés. Magyarországon 1941 óta kötelezően oltják a gyermeket. Jelenleg a Di-Per-Te (+Hib +IPV) elleni kombinált védőoltás részeként kapják a gyerekek (Di: diftéria/torokgyík, Per: pertusszisz/szamárköhögés, Te: tetanusz, Hib: H. influenzae b okozta agyhártyagyulladás, IPV/ gyermekbénulás). Oltási sorozat szükséges a védelem kialakulásához, amit fiatal csecsemők korban kezdenek. A 2., 3., és 4. hónapban adott alapoltási sort a 18 hónapos, 6 és 11 éves korban adott újraoltás (emlékeztető oltás) követ. Felnőtt korban 10 évente emlékeztető oltás javasolt. 

Ha a sérült korábban nem részesült tetanusz elleni védőoltásban, az aktív védőoltás (toxoid) mellett passzív védelemre (kész tetanuszantitest/tetanusz immunglobulin) alkalmazására is szükség van. A tetanuszból felgyógyult beteg nem szerez védettséget, ezért neki is védőoltást kell kapnia. Az 1941 előtt születettek tetanusz védelme bizonytalan. Ha legalább három alapoltásban nem részesültek, akkor a baleset kapcsán kell az oltási sorozatot megkapniuk.

A cikk dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.