A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vizelet inkontinencia

Milyen betegség a vizelet inkontinencia?

A vizelet inkontinencia az akaratlan vizeletszivárgás panasza. Az akaratlan vizeletvesztés a népesség kb. 10 százalékát érintő egészségügyi és szociális probléma. Főként a változókorban lévő nők betegsége, de a férfiaknál is egyre gyakoribb.

Vizelet inkontinenciát okozhat: genetikai eltérés, terhesség és szülés, méheltávolítás, testsúlyfelesleg, nem megfelelő nőgyógyászati beavatkozások (a gát sérülése), hormonális változások a menopauza idején, férfiaknál prosztata betegségek, visszatérő húgyúti fertőzések, húgyhólyag túlműködése, húgyhólyag kövek- és tumorok, vesekő, idegrendszeri károsodás (Parkinson-, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex), gerincoszlop (gerincvelő) sérülése, agyérkatasztrófák, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, altatók, egyes vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, vízhajtók, izomlazítók, antidepresszánsok), székrekedés, helytelen életmód (stressz, elhízás, dohányzás, nem megfelelő folyadékbevitel, túlzott mértékű koffein- és alkoholfogyasztás), heves köhögés, nagy erőbehatással járó sportok.

 

A vizelet inkontinencia típusai

1. Stressz inkontinencia

E típusra jellemző, hogy kis mennyiségű vizelet távozik akaratlanul a hasűri nyomás növekedésekor (tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, erőlködéskor vagy sporttevékenység végzése közben, amikor működik a hasprés). Fiatal és középkorú nőknél az inkontinencia leggyakoribb formája. Okozhatja a húgyúti záróizom meggyengülése, a húgycső illetve a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése, menopauza után az ösztrogén hiány, a terhesség alatt megjelenő hormonális elváltozások. Férfiaknál a stressz inkontinencia prosztataműtét után léphet fel, ha műtét során a húgycső felső része vagy a húgyhólyag nyaka megsérül. Az elhízottság mindkét nemben súlyosbíthatja a tüneteket.

2. Sürgősségi (urge) vagy késztetéses inkontinencia

Legfőbb tünete, hogy hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik. Általában nagyon kevés idő van eljutni a mellékhelyiségig, irányíthatatlanná válik a vizelettávozás. A késztetéses inkontinencia leggyakrabban idős korban fordul elő, pontos oka gyakran ismeretlen. A kor előrehaladtával a húgyhólyag izmainak működése fokozódik, a záróizmok összehúzódása romlik, ezek együttesen felelhetnek az inkontinencia kialakulásáért. További lehetséges ok a vizelést gátló központi idegrendszeri terület működésének megváltozása. Ezek a változások agyi rendellenességekhez, például szélütéshez, elbutuláshoz és agytumorhoz társulhatnak.

3. Túlfolyásos inkontinencia

A túlfolyásos inkontinencia jellegzetessége, hogy kis mennyiségű vizelet szivárog folyamatosan, akarattól függetlenül. Oka legtöbbször elzáródás vagy a húgyhólyag gyenge izom-összehúzódása, ami miatt a húgyhólyag nem képes teljesen kiürülni. A visszamaradó vizelet a húgyhólyag túltelődését okozza, emiatt növekszik a hólyagfalra nehezedő nyomás, ami előbb-utóbb a vizelet kicsordulásához vezet. Hátterében állhat fejlődési rendellenesség, prosztata megnagyobbodás, kő, székrekedés, bizonyos a központi idegrendszere ható gyógyszerek, a húgyhólyagot bénító idegsérülések és cukorbetegség is.

4. Reflex inkontinencia

Központi idegenszeri tumor vagy vaszkuláris folyamat következében megszűnik a vizelési folyamat kontrollja. A beteg a vizelést nem képes akaratlagosan befolyásolni, vizelési ingert nem érez.

5. Kevert inkontinencia

Kevert inkontinenciáról beszélünk, ha a vizelet inkontinencia több típusa egyidejűleg van jelen.

A vizelet inkontinencia diagnosztikája

Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet, és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához.

  • Vizelettartási nehézség esetén az esetek döntő többségében nőgyógyász, illetve urológus szakorvoshoz kell fordulni. A panaszok részletes megismerése után fizikális vizsgálattal (tapintással) megállapítható a kismedencei szervek elhelyezkedése.
  • Vér- és vizeletvizsgálattal felderíthető a szervezetben lévő gyulladás, fertőzés, esetleg egyéb alapbetegség.
  • Áttekintő hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálattal ábrázolódik a vizeletelvezető rendszer, ill. a belső nemi szervek rendellenessége és a hólyagban vizelés után visszamaradó vizelet.
  • Stressz teszt: köhögtetéskor az akaratlan vizeletvesztés megfigyelése.
  • Urodinámiás vizsgálat: a vizsgálat során a hólyagban kialakuló nyomást határozzák meg nyugalmi állapotban és a hólyag telődése során. Egy katéteren keresztül feltöltik a hólyagot vízzel, és közben figyelik a hólyagban kialakuló nyomást.
  • Cisztogramm: egy katéteren keresztül kontrasztanyagot juttatnak a hólyagba. Ezt követően a vizelés során készült röntgenfelvételek segítségével a vizeletelvezetési rendszer rendellenességei kimutathatók.
  • Cisztoszkópia: a vizsgálat során egy optikai készülékkel ellátott vékony csövet (cisztoszkópot) juttatnak fel a húgycsövön keresztül a hólyagba. Segítségével megtekinthető a hólyag belső fala, illetve bizonyos elváltozások el is távolíthatók.

A vizelet inkontinencia kezelése

A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságától és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. A vizelet inkontinencia konzervatív kezelési módjainak körébe tartozik az életmód tervszerű megváltoztatása, a medencefenék izomzatának megerősítése, a hólyagtréning, az elektrostimuláció, a toalett tréning, valamint az inkontinenciaellenes eszközök használata.

A vizelet inkontinencia bizonyos fajtái gyógyszeresen is kezelhetők. Az alkalmazott gyógyszerek általánosságban hasonló mechanizmussal hatnak és csökkentik a vizelés sürgető érzését és gyakoriságát. Amennyiben a konzervatív kezelési módok nem vezetnek eredményre, szóba jön a műtéti kezelés. Abban az esetben, ha a tünetek hátterében a hólyag, vagy a méh előesése, megsüllyedése áll, ezt is műtéti úton lehet rendezni. Oki kezelésként sok esetben vese-, hólyagkő, tumorok eltávolítása, gyulladások kezelése, húgycsőszűkület megoldása, prosztataműtét szükséges.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?