A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Álomkór

Milyen betegség az álomkór?

Az álomkór (trypanosomiasis, vagy afrikai tripanoszómiázis) jellemzően afrikai fertőző betegség, amelyet a cecelégy által terjesztett egysejtű paraziták, a tripanoszómák okoznak, és amelynek következtében agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás (enkefalitisz és meningitisz) alakul ki. Nevét jellegzetes tünetéről, az aluszékonyságról kapta. A cecelegyek élőhelyén, Kelet- és Nyugat-Afrikában évente több tízezer halálos áldozata van, az oda érkező turistákat is fenyegeti. Afrikán kívül csak behurcolt esetek fordulnak elő. Az álomkórnak két típusa van, a súlyosabb kelet-afrikai, amely egy éven belül lezajlik, míg a nyugat-afrikai forma lefolyása jóval lassabb, hat-hét év.

 

Az álomkór tünetei

A cecelegyek fájdalommentes csípéssel viszik át a fertőzést. A szúrás helyén pár nap múlva bőrpír, kevéssé fájdalmas duzzanat alakul ki. Ezen az ún. fertőzési kapun át a kórokozók a véráramba kerülnek, lázat, fejfájást, fokozott verejtékezést okoznak, a nyirokcsomók duzzanatát váltják ki, főként tarkótájon és a nyak hátsó részén. További tünetei a lépnagyobbodás, vérszegénység (anémia) és a trombociták számának csökkenése. A kór második szakaszában jelenik meg az álomkórra jellemző tünetegyüttes, amikor a paraziták a központi idegrendszerbe jutnak és ott agyvelő- és agyhártyagyulladást okoznak. Fokozatosan kialakulnak az idegrendszeri tünetek, a fejfájás, a viselkedésváltozás, érzészavarok, izomrángások, bénulások, agyi degeneráció, nappali aluszékonyság, amit éjjel álmatlanság is kísérhet. Kezeletlen esetek maradandó agykárosodással járhatnak és az esetek jelentős részében halálhoz vezetnek, a kelet-afrikai típusnál a szívelégtelenséghez vezető szívizomgyulladás (miokarditisz) miatt fél éven belül, a nyugat-afrikai típusnál hosszabb idő alatt. A kontrollálhatatlan alváskényszer fokozódik, az alvási időszakok hosszabbodnak, végül a beteg kómába esik.

Az álomkór kivizsgálása

A kivizsgálás itt is a beteg kikérdezésével (turisták esetén fontos körülmény a korábbi afrikai tartózkodás) és fizikális vizsgálatával (érzészavarok, nyaki merevség, vagyis meningizmus, bénulások, nyirokcsomó- és lépnagyobbodás) kezdődik. A laboratóriumi vizsgálat vérszegénységet, alacsony trombocita (vérlemezke) számot, gyorsult vörösvértest-süllyedést mutat. A betegség korai szakában a vérből, agyvízből (likvorból), nyirokcsomóból vett szövetmintából könnyen kimutathatók a paraziták. A likvorban emelkedett a fehérjeszint és fehérvérsejtek (limfociták, mononukleáris sejtek) jelennek meg. Szerológiai vizsgálatok is rendelkezésre állnak, melyekkel a kórokozó ellen termelt ellenanyagot mutatjuk ki a vérből.

Az álomkór kezelése

A betegeket a kórokozókra ható gyógyszerekkel (suramin, pentamidin injekció) kell kezelni, ezzel nagy az esély a fertőzés első szakaszában a gyógyulásra. Ha a kezelést későn kezdik el, nagyobb az agykárosodás, illetve a halálos kimenetel veszélye. A krónikus esetekben a kezelés hatástalan. Ha a fertőzés terhes nőt ér, az álomkórt okozó paraziták a magzatot is megfertőzhetik.
Sajátos kockázatot jelent a kontrollálhatatlan aluszékonyság, és az, ha a beteg a betegség első szakaszában közlekedik, autót vezet.

Hogyan előzhető meg az álomkór?

  • A fertőzött területeken a WHO segítségével rendszeresen irtják az álomkórt terjesztő cecelegyeket.
  • A kór ellen hatékony védőoltás nincs, azonban a negyedévente adott suramin vagy pentamidin injekció megfelelő védettséget nyújtanak.
  • Jó tudni, hogy a lezajlott betegség sem jelent a továbbiakban védelmet.
  • A turisták által Európába került esetekben a fertőzés emberről emberre való átadásától nem kell tartani, mivel csak a cecelégy terjeszti, ami itt nem honos.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A cikk Dr. Nagy Judit közreműködésével készült.

Kihez fordulhat?