A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Angolkór

Mi az angolkór?

Az angolkór (rachitis) a csontozatot érintő gyermekbetegség, amely kezelés hiányában felnőtt korban is súlyos következményekkel jár. A betegség főként az ipari forradalom után a szegény gyári munkáscsaládok gyermekeit érintette, akik a hiányos táplálkozás és a szmog következtében sem élelemi, sem a napfény hatására bőrben keletkező forrásokból nem jutottak elegendő D-vitaminhoz.

Az angolkór egy anyagcsere-betegség, a D-vitamin hiánya, felszívódási zavara, vagy nagyon ritkán elégtelen működése okozza. A csontok egészséges fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen a D-vitamin, mivel a csontokat felépítő kalcium és foszfát csak D-vitamin hatására képes felszívódni a bélrendszerből és beépülni a csontokba.

Az angolkór okai

A D-vitamin anyagcsere zavarához vezet a fehérjében szegény táplálkozás, valamint ha túl kevés napfény éri szervezetünket, illetve a gyomor-bélrendszert érintő felszívódási zavarok. Ha D-vitamin hiányában vagy más okból a kalcium és foszfát nem tud felszívódni a belekből, vagy nem épülhet be a csontokba, akkor a csontok elpuhulnak és deformálódnak.

A D-vitamin jelentős része napsugárzás hatására képződik szervezetünkben. D-vitamin szükségletünk kisebb hányadát olyan élelmiszerekből pótolhatjuk, mint például a tej, a tojás vagy a halfélék.

Melyek az angolkór tünetei?

Csecsemőknél:

 • Belső nyugtalanság
 • Ijedősség
 • Verejtékezés
 • Viszketés
 • Kiütések
 • Deformált koponya (hátul lapos)
Gyermekkorban:
 • Izomgyengeség
 • Székrekedés
 • Csontlágyulás (az állás, járás megkezdésével görbülnek a lábszár, a comb csontjai)
 • Izomgörcsök
Felnőttkorban:
 • Visszafordíthatatlan csontdeformitások.

Az angolkór kezelés

Korábban a betegséget magas D-vitamintartalmú csukamájolajjal kezelték. Ma a beteg gyerekek három hétig naponta kapnak magas dózisban D-vitamint, kalciumhiány esetén kalciumot is. A következő három hétben tovább folytatják a gyógyszeres kezelést kisebb dózisban.

A gyógyszeres terápia kiegészítéseként kalciumban gazdag táplálkozást kell folytatni, sok tejterméket kell fogyasztani, és elegendő időt kell napfényen tölteni, odafigyelve a napsugarak káros hatásaival szembeni védekezésre.

Foszfáthiány esetén a foszfát gyógyszer formájában történő pótlására van szükség. A csontdeformitások a kezelés után rendszerint teljesen megszűnnek. A súlyos combcsont-deformitásokat gyakran sín segítségével gyógyítják.

Az angolkór megelőzése

Országunkban a csecsemők és kisgyerekek egy éves korukig (az USA-ban 18 évig!) kapnak D-vitamint, mivel még az anyatej sem tartalmaz elegendő mennyiségben a fejlődésben lévő szervezet számára szükséges D-vitamint.

A várandós nők D-vitamin igénye is megemelkedett, ezért nekik is szükségük van a mesterséges D-vitaminpótlásra.

Ahhoz, hogy D-vitamin hiány ne alakulhasson ki, szükségünk van a természetes fényre, töltsünk kellő időt a szabadban kiemelt figyelmet fordítva a napsugarak káros hatásainak (napszúrás, hőguta, napégés, bőrrák) elkerülésére.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin nem csupán a csontháztartás épségének fenntartásához szükséges, hanem – optimális vérszint esetén – számos betegséggel (tumorok, depresszió, cukorbetegség, stb.) szemben is védőhatást fejt ki. Emiatt az adagolására vonatkozó protokollok jelentősen módosultak, s a legújabb ajánlások szerint születéstől kezdve aggastyánkorig érdemes a vitamin pótlásáról gondoskodni.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?