A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Bulimia

Mi a bulimia?

A bulimia olyan pszichiátriai megbetegedés, amelyet kóros falási rohamok, és ezeket követő intenzív, az elfogyasztott tápláléktól való szabadulási szándék jellemzi. A betegség jellemzően a serdülő, tízen-huszonéves lányokat érinti, elenyészően ritka a férfi nem tagjainak megbetegedése. Mivel feltételezhetően igen sok az eltitkolt, enyhébb forma, a gyakorisággal kapcsolatos információk tekintetében elég nehéz pontos adatokkal szolgálni. Feltételezhetően, körülbelül a 18-25 éves női korosztály mintegy 3 százaléka szenved bulimiában.

A bulimia kialakulásának okai

A bulimia kialakulásának hátterében egyesek genetikai tényezőket is említenek, mindezt azonban idáig nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Ennél sokkal nagyobb szerepe van az illető személyiségszerkezetének, és a külső környezeti tényezőknek, ezen belül is a családon belül elfoglalt helyeknek, családtagokkal – elsősorban szülőkkel (édesanyával) való kapcsolatoknak, viszonyoknak.

bulímia

A „tipikus” bulimiás beteg rendszerint alacsony önértékelésű, önmagát „meg nem értett személynek” definiáló egyén, élete nem ritkán gyermekkori traumákkal, szeretet iránti vággyal tarkított. A karcsúság számára olyan ideál, amelyet elérve úgy érezheti, élete más területein is diadalt arathat. Eszköz, amely segítségével egy csapásra kikerülhet az árnyékból a fényre. Olyan esetek is ismertek, amikor az evészavart valamilyen hirtelen életesemény, harag váltja ki: nem ritkán baráttal történő szakítás, vagy iskolai-tanulmányi kudarc.

A bulimia tünetei

A tünetek egy részét a háttérben megbúvó pszichiátriai-pszichológiai betegség adja: szorongás, depresszióra való hajlam, esetleg impulzivitás, dac és lázadás az élet egyéb területein (alkoholizálás, drogfogyasztás, esetleg promiszkuitás), agresszió – sőt: akár öngyilkossági szándék megjelenése is. Másrészről jellemzően belgyógyászati tünetek jelentkeznek, amelyek a falásrohamok, majd az azt követő, ész nélküli „szabadulás” következményei.

A falásrohamok jellemzően hetente, majd egy idő elteltével naponta több alkalommal is jelentkeznek, mivel az étkezéseket követő önhányatás, masszív hashajtás következtében teljesen felborul az idegrendszer éhséget-jóllakottságot érzékelő szabályozó központja. A betegek mégsem fogynak számottevő mértékben, sőt: nem egy esetben akár plusz kilók is rakódhatnak le, a falásrohamok során ugyanis extrém mennyiségű kalóriákat juttathatnak be a szervezetükbe. Ezáltal persze, elmarad az áhított karcsúság elérése, és az ördögi kör tovább súlyosbodik.

A nagymértékű önhányatás jelei igen hamar nyomot hagynak: a kéz ujjain hegek jelentkeznek, a fogzománc kopik a gyomorsav maró hatása miatt. A sav vesztés többek közt a sav-bázis egyensúly felborulását vonhatja maga után, emellett akár életveszélyes elektrolit-zavarok (alacsony káliumszint okozta szívritmuszavar) jöhetnek létre. Akiknek mégis sikerül nagyobb mennyiséget fogyni, azoknál rendszerint felborul a menstruációs ciklus is: nem egy esetben ez lehet az első igazán intő jel.

A bulimiai diagnosztizálása

A diagnózisalkotást nehezíti, hogy a beteg beismerése nélkül sem magát a diagnózist felállítani, sem az adekvát terápiát beállítani nem lehet, csupán az okozott belgyógyászati tüneteket enyhíthetik. Rendszerint a szülő, vagy a beteg társa az, aki felismeri a fentebb említett jeleket, s viszi az illetőt orvoshoz. Itt vérvétel történik, fizikális vizsgálat mellett, és természetesen elindul egy pszichológiai-pszichiátriai felmérés is.

A bulimia kezelése

A kezelés alapja részint az esetleges elektrolit-zavarok, belgyógyászati tünetek orvoslása, részint a kórokként háttérben megbúvó pszichiátriai zavar feltárása, s ennek viselkedés- és csoportterápia során történő „oldása”. Megfelelő együttműködéssel nagyon jól kezelhető a kórkép, a gyógyultak aránya igen magas. A nem kezelt bulimia akár életveszélyes állapotot is okozhat: részint az alapprobléma más úton történő megnyilvánulása (alkoholizálás, drogozás, depresszió, öngyilkosság), részint a fentebb említett belgyógyászati tünetek (szívritmuszavar) révén. Éppen ezért, a legkisebb gyanú esetén is érdemes szerettünknek segítséget nyújtani, és az ő érdekében szakorvosi vizsgálatra kísérni. Szidalmazás és „szedd össze magad” -ozás helyett megértés, empátia és türelem az, ami eredményes gyógyulást hozhat.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.