A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás)

A fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél ismeretlen eredetű, krónikus, gyulladásos betegsége, amelyben a tápcsatorna szakaszai közül kizárólag a vastagbél betegszik meg. A gyulladás a végbél felől indul. A gyulladás csak a nyálkahártya felszínét érinti, összefüggő szakaszokon alakul ki, és kifekélyesedéssel jár. A tápcsatorna más részén nem fordul elő.

A colitis ulcerosa, vagy vastagbélgyulladás okai

Kialakulásában a bél immunrendszerének kóros működése játszik központi szerepet. Valószínű, hogy mind az örökletes, mind a környezeti és táplálkozási okoknak szerepe van, és a stressz rontja a betegek állapotát. A nemzetközi szakirodalom az "IBD" (inflammatory bowel disease: gyulladásos bélbetegségek) csoportjába sorolja, a Crohn-betegséggel (a bélszakasz bármely területén, a szájüregtől egészen a végbélnyílásig foltokban kialakulhat a nyálkahártya teljes vastagságát érintő gyulladás) együtt.

colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa, vagy vastagbélgyulladás gyakorisága

Bármely életkorban kialakulhat, de gyakoribb az első jelentkezés a 15-30. életév között. Nőkben és férfiakban egyforma gyakorisággal fordul elő, egyes családokban halmozottan jelenik meg. Előfordulási gyakorisága: 40/100 000 fő, éves előfordulás: 3-9/100 000 fő, azonban a gyakorisága az elmúlt 25 évben jelentősen nőtt.

A colitis ulcerosa tünetei

Leggyakoribb tünetei a következőek:

  • hasi fájdalom, általában görcsös jellegű
  • sürgető székelési inger
  • véres, nyákos széklet
  • hasmenés, naponta 10-15 alkalommal is jelentkezhet
  • fáradtság, gyengeségérzés
  • súlyvesztés

A tünetek lefolyása eltérő lehet:

  • krónikus, de visszatérő lefolyás (akut fellángolások és nyugalmi periódusok követik egymást)
  • idült-tartós (tünetmentes időszak nélküli változó intenzitású panaszok)
  • heveny forma (hirtelen kezdet, súlyos tünetek)

Súlyos aktivitás esetén hőemelkedés, láz és a betegségre jellemző bélrendszeren kívüli tünetek (ízület, szem, bőr) is jellemzőek lehetnek. A tünetek súlyossága az érintett bélszakasz hosszától és a betegség aktivitásának (enyhe, közepes, súlyos) mértékétől függenek. Alapvetően csak a végbelet, vastagbél egyik oldalát, vagy a teljes vastagbelet érintő kiterjedésről lehet szó. A betegség folyamán a kiterjedés változhat.

A colitis ulcerosa, vagy vastagbélgyulladás diagnosztikája

A kivizsgálás első lépéseiben ki kell zárni a hasmenés fertőzéses eredetét, ami széklettenyésztéssel kizárható. A laborvizsgálat jelezheti a vashiányos típusú vérszegénységet, súlyos esetben további gyulladásos eltérésekkel társulva.Egyértelmű diagnózist endoszkópos vizsgálat és szövettani vizsgálat jelent.

A colitis ulcerosa, vagy vastagbélgyulladás kezelése

A colitis ulcerosa kezelésével a tünetek drámaian csökkenthetők és akár hosszútávú tünetmentesség is elérhető. Kezelése történhet gyógyszeresen és műtéti úton. A kezelés célja a tünetmentes periódusok meghosszabbítása, a heveny fellángolások esetében a tünetek csökkentése. A jelenleg használatban lévő gyógyszerek sikeresen csökkentik a gyulladást, és ezzel visszaszorítják a panaszokat is. A kezelés célja a heveny tünetek mérséklése és a betegség fellángolásának késleltetése. 

A krónikus bélbetegség tartós fennállása tápanyag-felszívódási zavarokhoz, vitaminhiányhoz és alultápláltsághoz vezet. Ezért fontos az étrendi odafigyelésen kívül kiegészítő tápszerek alkalmazása, a normál bélflóra támogatására pedig probiotikus étrendi kiegészítők fogyasztása.

A sebészi beavatkozás során megkísérlik az érintet szakasz eltávolítását, amely sokszor tünetmentessé teszi a pácienst.

A kezelés elmaradásának következményei, szövődmények

A tartós vagy súlyos fokú véres hasmenés idővel vashiányhoz és vérszegénységhez vezet. A fekélyes vastagbélgyulladás ritkán azonnali kórházi kezelést igénylő állapot kialakulásához is vezethet. Ilyen szövődmény pl. a vastagbél kóros kitágulása, amely a bélműködés leállásával, és vérmérgezéssel járó sokk kialakulásával fenyegető, életveszélyes állapot. Ritkán a bél átfúródása is előfordul.

A fekélyes vastagbélgyulladás növeli a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét. Minél hosszabb bélszakaszra terjed ki a betegség, és minél régebb óta áll fenn, annál nagyobb a rák kialakulásának kockázata.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?